Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerindendir. Serinletici etkisiyle bilinir. Karpuz diyabeti yönetmeye ve vücudu kronik hastalıklara yatkın hale getirebilecek serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kalp hastalığı, astım krizi geliştirme risklerini azaltabilir ve kilo kaybını destekler. Karpuzun kalorisi düşüktür ve vücudu sağlıklı tutabilecek bol miktarda A ve C vitamini içerir.
Karpuz kalori ve şeker açısından düşük, vitamin, mineral ve antioksidan açısından zengindir. Karpuz ayrıca diğer taze meyve ve sebzelerden daha fazla likopen içerir. Likopen, kanser, kalp hastalığı ve yaşa bağlı göz bozuklukları riskini azaltan bir antioksidandır.Karpuzun sağlık faydalarından bazıları şunlardır:
HASTALIKLARDAN
KORUNMAYA YARDIMCI OLUR
Karpuz, hücrelere zarar veren serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresle mücadele ettiği bilinen bir antioksidan olan likopen açısından zengin bir meyvedir. Likopen; Yaşa bağlı makula dejenerasyonu, Alzheimer hastalığı, meme, akciğer ve prostat kanseri dahil olmak üzere kanserler, kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve ülseratif kolit gibi hastalıklara karşı vücudu savunmaya yardımcı olur.
KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR
VE DOLAŞIMI İYİLEŞTİRİR
L-sitrülin, karpuzda, özellikle kabuğun beyaz kısmında bulunan bir amino asittir. L-sitrülin, kan damarlarının gevşemesine ve dolaşımın iyileştirilmesine yardımcı olarak atardamar fonksiyonunu iyileştirebilir ve kan basıncını düşürebilir.
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR
Karpuzdaki polifenoller adı verilen bitki bileşikleri bağırsaklardaki iyi bakterileri besler. Bu sadece sindirimi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık sistemini ve bağırsaktaki temel besin maddelerinin üretimini de artırabilir.
VÜCUDUN NEMLİ KALMASINI SAĞLAR
Karpuz %92 sudan oluşur, bu da vücudun su ihtiyacını karşılama kapasitesine sahip olduğu anlamına gelir. Susuz kalmamak sadece ağız kuruluğuna yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kardiyovasküler sağlık için de iyidir. Susuz kalmamak, sıcak yaz aylarında vücudun nemli kalmasına, temizlenmesine ve cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
ASTIMIN ŞİDDETİNİ AZALTIR
Karpuz, vücuttaki oksidatif stresle savaşmaya yardımcı olan likopenin iyi bir kaynağıdır. Hava yolu kas kasılmasını ve mukus salgısını düzenleyerek astımın etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.
SİNİR FONKSİYONUNU DÜZENLER
Karpuz sinir fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı bir meyvedir. Yüksek likopen seviyeleri sinir hücrelerindeki hasarı azaltmaya ve bilişsel işlevi geliştirmeye destek olabilir. Ayrıca karpuz potasyum açısından zengindir ve bir bardak karpuz suyu düşük potasyumdan kaynaklanan uyuşma, karıncalanma ve kas krampları gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
EKLEM SAĞLIĞINI KORUR
Karpuz, eklemleri iltihaplanmadan koruyabilen beta-kriptoksantin adı verilen doğal bir pigment içerir. Bazı çalışmalar, zamanla romatoid artrit geliştirme riskini azaltabileceğini göstermektedir.
CİLDE İYİ GELİR
Karpuzdaki su, A, B6 ve C vitaminleri cildin yumuşak, pürüzsüz ve esnek kalmasına yardımcı olur. C vitamini kolajen üretimini artırır, cilt elastikiyetini ve cilde kan akışını iyileştirir. A vitamini cilt hücrelerinin onarılmasına yardımcı olurken, cildin kurumasını ve pullanmasını önler, B6 vitamini ise ciltteki sivilcelere iyi gelir. Ek olarak, karpuzun içeriğinde bulunan likopen cildi güneşten korumada rol oynayabilir, güneş yanığı olma olasılığınızı azaltır.
İDRAR SÖKTÜRÜCÜDÜR
Karpuzun idrar söktürücü özellikleri vardır. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Ayrıca karpuz böbrek fonksiyonunu uyarır, karaciğeri detoksifiye eder ve kandaki ürik asit seviyelerini azaltır.
DİŞ SORUNLARINI HAFİFLETİR
Sağlıklı besin profili nedeniyle karpuzun düzenli tüketimi periodontal hastalıktan korunmaya yardımcı olabilir. Diş etlerini ve çene kemiklerini etkileyen bu durum, diş kaybı, enfeksiyon ve kalp hastalıkları riskiyle de bağlantılı olan yaygın bir diş sorunudur. Karpuzda periodontal hastalığın olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olan başlıca maddeler arasında C vitamini ve likopen bulunur.
KARPUZUN BESİN DEĞERLERİ VE KALORİSİ
100 gram karpuzun besin değerleri ve kalorisi şu şekildedir:
Kalori: 30 kcal
Toplam Yağ: 0,2 g
Doymuş Yağ: 0 g
Kolesterol: 0 mg
Sodyum: 1 mg
Potasyum: 112 mg
Karbonhidrat: 8 gr
Diyet Lifi: 0,4 g
Şeker: 6 g
Protein: 0,6 g
C vitamini: 8,1 mg
Kalsiyum: 7 mg
Demir: 0,2 mg
D vitamini: 0 IU
B6 vitamini: 0 mg
Kobalamin: 0 g
Magnezyum: 10 mg
KARPUZUN ZARARLARI NELER?
Karpuz çoğunlukla ölçülü olarak tüketildiğinde güvenli bir meyvedir. Yine de, aşağıdaki sağlık sorunlarına sahip olanlar gibi kişilerin karpuz tüketiminde dikkatli olması gerekebilir.
Karpuz, migreni tetikleyebilen bir aminoasit olan yüksek oranda tiramin içerir.
Diyabet hastaları, karpuzun doğal şekerleri nedeniyle karpuz tüketiminde çok dikkatli olmalıdır.
Karpuz aynı zamanda yüksek FODMAP olarak kabul edilir, bu da irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi rahatsızlıkları olan bazı kişiler için sindirimi zor olabilecek şekerler içerdiği anlamına gelir. Belirtiler arasında şişkinlik, kabızlık veya ishal olabilir.
Ağız alerjisi sendromu bir polen alerjisidir. Ambrosia poleni karpuzla ilişkilidir. Bazı kişilerde karpuz yedikten sonra dudaklarda karıncalanma veya ağızda kaşıntı meydana gelebilir.
KARPUZ KİLO ALDIRIR MI?
Karpuzun aşırı miktarda tüketilmesi, her besin maddesinde olduğu gibi potansiyel olarak kilo alımına yol açabilir.
Karpuz hangi vitaminleri içerir?
Karpuz A ve C vitaminleri, potasyum, magnezyum ve antioksidanlar açısından zengindir.
HAMİLEYKEN KARPUZ YENİR Mİ?
Hamilelikte karpuz yemek genellikle hamile kadınlar için oldukça güvenli kabul edilir. Karpuzun hamilelerde faydaları daha da önemlidir. Karpuz mide ekşimesini yatıştırır ve şişkinliği azaltır; yüksek su içeriği ve doğal şekerler sabah bulantılarını ve susuzluğu azaltmaya ve içerdiği mineraller hamileliğin ikinci üç ayında kas kramplarını önlemeye yardımcı olabilir. Ek olarak karpuzun bol su içeriği, hamile kadınların artan sıvı ihtiyaçlarını daha iyi karşılamalarına, böylelikle kabızlık, hemoroid ve gebelik komplikasyonları riskini azaltmaya fayda sağlayabilir.Ancak karpuzun karbonhidrat oranı nispeten yüksektir ve lif oranı düşüktür, bu da kan şekerinin yükselmesine neden olabilen bir kombinasyondur. Bu nedenle, önceden diyabeti olan veya hamilelikte yüksek kan şekeri geliştiren kadınlar (gestasyonel diabetes mellitus olarak bilinir) aşırı karpuz tüketmekten kaçınmalıdır.
KARPUZ TÜKETİM ÖNERİLERİ
Karpuzu dilimlenmiş olarak yemek, en yaygın tüketim şeklidir. Ayrıca, karpuzu salatalarda, smoothielerde, alkolsüz kokteyllerde ve daha birçok yerde tüketebilirsiniz.