Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

Isparta Ticaret Borsası, Projelerine Bir Yenisini Daha Ekliyor; AR – GE Çalışmalarına Başlandı

Isparta Ticaret Borsası, Projelerine Bir Yenisini Daha Ekliyor; AR – GE Çalışmalarına Başlandı

ISPARTA 13.05.2022 19:37:00 0
Isparta Ticaret Borsası, Projelerine Bir Yenisini Daha Ekliyor; 
AR – GE
Çalışmalarına 
Başlandı
‘Tarımla Sanayileşen Isparta’ hedefi doğrultusunda çalışmalarına aralıksız devam eden Isparta Ticaret Borsası, projelerine bir yenisini daha ekliyor. Söz konusu hedef doğrultusunda Göller Bölgesi Teknokenti’nde AR-GE çalışmalarına başlandı.
 
İşbirliği kapsamında  Isparta ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan Isparta Elması’nın tasniflenmesinde kullanılan ve tamamı yurtdışından ithal edilen makinaların yerli imkanlarla üretilmesi amaçlanıyor. Konu ile ilgili olarak gelinen son aşamaların değerlendirmesi için Göller Bölgesi Teknokenti’nde bir toplantı organize edildi. Toplantıya, Borsamız Başkanı Ahmet Adar, Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural, SDÜ Göller Bölgesi Teknokenti Genel Müdürü Serdal Terzi, Borsamız Genel Sekreteri Ali Koyak ve IESOB Genel Sekreteri Gökhan Demirgil ve KMA Yazılım firması yetkilileri katıldı.
 
Yapılan sunumun ardından Başkan Adar, şu sözlere yer verdi. “Isparta’nın menfaati konusunda yapılan çalışmaları takip ediyor, sahadaki ihtiyaçları analiz ederek gelen önerileri ve talepleri değerlendiriyoruz. Bu kapsamda sağladığımız işbirliği ile ilimizin en önemli gelir kalemi olan Isparta Elması’nın sınıflandırma ve tasnifleme makinesinin ilimizde üretilmesi yönünde gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Borsa olarak bu projeyi destekliyor ve hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Çoğu yurtdışından gelen bu tasnifleme makineleri sadece elma ürününü ayırma ve sınıflandırma işlemini yapıyor.
 
Bizim geliştireceğimiz teknoloji ile  elmanın ebat olarak sınıflandırılmasıyla birlikte yapay zeka ile iç ve dış sağlığına göre de ayrıştırılması sağlanacaktır.  Şuanda kullanılan tasnifleme sistemlerinde, hasarlı  olan elmalar el yordamıyla ayrıştırılmasına olanak sağlamaktadır. Gözden kaçma ve yanılma payını göz önünde bulundurursak, hem elmamızın marka değerine hem de ilimizin prestijine olumsuz etki etmektedir.   İlimizi ve ülkemizi yurtdışı pazarlarında iyi temsil etmek, sağlam ve kaliteli elma ticaretini yapmak için yeni teknolojilere ihtiyacımız var. Yapay zekanın kullanıldığı teknolojiyle birlikte yeni tasnifleme sistemimizin yurtdışı pazarlarda bizleri daha ön plana çıkaracağı düşünmekteyim.
 
Ayrıca bu proje ile yurtdışından ithal ederek kaybettiğimiz dövizin de ülkemizde kalmasını ve ithal bir ürünün yerli ve milli imkanlarla üretimini sağlayacağız. Projemizi TÜBİTAK’a sunduk ve inşallah en kısa sürede de detaylarını ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacağız.  Bu duygu ve düşüncelerimle emeği geçen genç girişimci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. İlimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °