Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

SDÜ, İnsansız Hava Araçları Pilotluk Eğitimi Verme Yetkisi Aldı

SDÜ, İnsansız Hava Araçları Pilotluk Eğitimi Verme Yetkisi Aldı

ISPARTA 14.03.2019 13:39:00 0
SDÜ, İnsansız Hava Araçları Pilotluk Eğitimi Verme Yetkisi Aldı
Süleyman Demirel Üniversitesi, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden ''İnsansız Hava Araçları Pilotluk Eğitimi'' yetkisi alan 13'üncü yükseköğretim kurumu oldu.
SDÜ'den ''İnsansız Hava Araçları'' atağı
Süleyman Demirel Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) ''İnsansız Hava Araçları Pilotluk Eğitimi'' verme yetkisi alarak, Türkiye'de İHA-0 ve İHA-1 eğitimlerini verecek 13'üncü üniversite oldu.
İHA-0 ve İHA-1 Pilotluk Eğitimleri yakın bir takvim içerisinde SDÜ'de başlayacak. Kontenjan dâhilinde eğitimler SDÜ öğrenci ve akademisyenlerin yanı sıra halka da açık olacak.
SHGM verilerine göre İnsansız Hava Aracı (İHA) pilot sayısı 2018 yılsonu itibariyle 35 bine, İHA sayısı ise 27 bine yükseldi. Bir yıl içinde SHGM kayıtlarına 7 bin İHA daha eklenirken, İHA pilotu sayısı ise 13 bin artarak rekor bir büyüme gösterdi. Bilindiği üzere geleceğin mesleklerine yönelik yapılan çalışmalarda ''Drone Pilotu'' mesleği söz konusu listelerde üst sıralarda yer alıyor.
SDÜ Uzaktan Algılama Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Görevlisi Erhan Şener, günümüzde en önemli yenilikçi teknolojilerinden olan insansız hava araçlarının ülkemizdeki kullanımlarının son yıllarda oldukça artış gösterdiğini söyledi. Özellikle, faydalı yük taşıma miktarları ve uçuş sürelerinin artması ile birlikte üzerinde barındırdığı otonom sistemler, uzak mesafelerden veri aktarım teknolojileri ile üzerine entegre edilen çeşitli kamera ve sensörler tarafından veri toplama yeteneklerinden dolayı insansız hava araçlarının gelecekteki kullanımlarının çok daha yaygın olacağını belirten  Şener, şunları söyledi
''İnsansız hava araçları, haritalama, güvenlik, afet yönetimi, kargo taşımacılığı, hassas tarım uygulamalarına yönelik ilaçlama, büyük mühendislik yapılarının inşaat aşamalarının takibi, arkeolojik alanların modellenmesi ve madencilik sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yazılı ve görsel medyanın ihtiyaç duyduğu görsellerin sağlanması ile turizm sektöründeki tanıtımlar için hızlı ve ekonomik bir çözüm olarak İHA'lardan yararlanılmaktadır. Son zamanlarda kolluk kuvvetlerimiz çeşitli operasyonlar esnasında, trafik polisleri ise trafik ihlallerinin tespitine yönelik İHA'ları yoğun olarak kullanmaktadırlar.
SHGM tarafından hazırlanan SHT-İHA talimatnamesi ile ülkemizdeki İHA sektörüne yönelik gerekli yasal düzenlemeler yapılarak İHA sektöründeki tüm paydaşların rolleri tanımlanmıştır. Ağırlığı 500 gr ve üstü İHA satanların, alanların, üretenlerin, ithal edenlerin ve uçuranların bu sisteme kayıt yapmaları zorunludur. Ayrıca SHGM tarafından web ortamında hazırlanan İHA portalı ile drone pilotlarının uçuşları öncesinde gerekli uçuş parametrelerini tanımlayarak online uçuş izin talebine yönelik bir sistemde hayata geçirilmiştir. Bu sistem ile web ortamında yapılan izin başvurusu SHGM tarafından uçuşun yapılacağı bölgedeki mülki idarenin görüşleri alınarak güvenlik riski teşkil etmediği durumlarda uçuş izinleri verilebilmektedir. Önümüzdeki günlerde Mülki İdare yetkililerinin İHA Kayıt Sistemi'ne dâhil edilmesiyle birlikte uçuş izin başvurularının sonuçlandırılmasındaki olası gecikmelerin önüne geçilmesi hedeflenmektedir.''
''İzinsiz, kayıtsız ve tescili olmadan uçuş yapanlara ağır cezai müeyyide uygulanmaktadır''
Öğretim Görevlisi Erhan Şener, SHGM'nin 2019 yılı içerisinde bir tebliğ yayınladığına değinerek sözlerine şöyle devam etti:
''SHGM İHA portalına 500 gr. ve üzerindeki insansız hava araçlarını kaydetmeyenler ile izinsiz ve İHA pilot yetkisi almadan uçuş yapanlara çok ciddi cezai müeyyide ve yaptırımlar uygulanmaktadır.
SHGM 2019/2 tebliğine göre izinsiz veya kayıtsız ve tescil olmadan uçuş yapanlar ile uçuş izni gerekliliklerine uyulmadan uçuşa yasak bölgelerde uçuş yapanlara 8498 TL idari cezası verilmektedir.''
SDÜ yerleşkelerinde “3D Modellemesi, Yüksek Çözünürlüklü Ortofoto ve Nokta Bulutu” üretildi
Öğr. Gör. Erhan Şener, günümüzde sosyal hayatımızın her alanında görmeye alıştığımız insansız hava araçlarının bilimsel çalışmalardaki kullanımları da son yıllarda oldukça arttığını söyleyerek sözlerini şöyle noktaladı.
''Bu çalışma ile elde edilen yüksek çözünürlüklü ortofoto haritanın üniversitemizin tüm mekânsal planlama çalışmalarında kullanılabilecek. Bu verileri halen hazırlanmakta olan ''SDÜ Coğrafi Bilgi Sistemleri''nde altlık olarak kullanmayı planlıyoruz.
Ayrıca Isparta ve Batı Akdeniz Bölgesi için yine insansız hava araçları kullanılarak olası kaya düşmelerinin 3D modellenmesi, yüksek çözünürlüklü ortofoto ve nokta bulutu üretimleri, taşkın risk haritalamaları, su kütlelerinin zamansal ve konumsal değişimlerinin belirlenmesi ile mermer ocaklarının 3D modellenerek üretim haritalarının hazırlanması konularında hazırlanan projeleri tamamladık.''..
 

Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °