Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gülçiçeği fiyatının düşmesindeki sebeplerden birisinin de gül dikiminin aşırı derecede artması olduğunu belirterek; “Biz çiftçileri 10 yıldır uyarıyoruz ancak nafile. Bunun önüne geçmek mümkün olmadı” dedi.
GENEL MÜDÜR ÇELİK; “DİKİM DENGELİ
VE KONTROLLÜ OLMALIYDI”
Isparta Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, bugün birlik binasında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gülle ilgili sorularını yanıtladı. Genel Müdür Çelik, gülçiçeği fiyatının geçen yıla göre neden düşük açıklandığı yönündeki bir soruya şöyle cevap verdi; “İçinde bulunduğumuz 2019 yılı, gül sektöründe bazı problem ve sorunları da beraberinde getirmiştir. Hepimizin de malumları olduğu üzere, son yıllardaki gülyağı ve konkret fiyatlarındaki fiyat artışına paralel olarak gül çiçeği fiyatları da artış göstermiştir. Bu fiyat artışları ile birlikte bizim Gülbirlik olarak yapmış olduğumuz her türlü ikaz ve uyarılara rağmen gül çiçeği dikim alanları da hızla artmış ve bir türlü önüne geçilememiştir. Esasen biz Gülbirlik olarak gül dikim alanlarının dengeli, kontrollü ve ihtiyaca göre yapılması gerektiğini üreticilerimiz ve kamuoyu ile paylaşırken, gelecekte üreticilerimizin zarar görmemesi için planlı bir şekilde dikim alanlarının genişletilmesinden yana tavır koyduk. Üreticilerimizin menfaatlerini her zaman öncelikli olarak kabul ettik. Konuyla ilgili olarak sürdürebilir bir gül sektörü için her türlü yasal tedbirleri aldık ve almaya devam edeceğiz.
“DİKİM ALANLARINI ARTINCA ARZ – TALEP
DENGESİ ÜRETİCİ ALEYHİNE BOZULDU”
Takdir edersiniz ki, dikim alanlarının artışına bağlı olarak gül çiçeği rekoltesi de artış göstermiş, arz-talep dengesi üreticiler aleyhine bozulmaya başlamıştır. Aynı şekilde komşumuz Bulgaristan’da da önemli miktarda üretim artışı olmuştur. Bütün bu izah etmeye çalıştığımız hususların sonucu olarak sektör genelinde geçmiş yıllardan kalan stoklar ve yeni üretilen ürünler talebin çok üzerinde olduğundan fiyatlarda düşüşe yol açmıştır. Öyle ki; Bulgaristan’daki büyük oranda fiyat düşüşleri doğal olarak Türk gülyağı fiyatlarını da etkilemiştir. Bu fiyat düşüşleri tabiatı itibariyle gül çiçeği fiyatlarının da düşmesine yol açmıştır. Aksi takdirde uluslararası gülyağı piyasalarında rekabet edebilme kabiliyeti ve şansını kaybetmek en büyük sorun ve problem olarak karşımıza çıkacaktır. Zaten burada önemli olan mevcut piyasa şartlarında ürünleri satabilmektir” dedi.
“BİZ 10 YILDIR UYARIYORUZ”
Gülbirlik Genel Müdürü Çelik konuşmasını; “Biz Gülbirlik olarak 10 yıldır çiftçilerimizi bu konuda uyarıyoruz. Ancak, bir değişiklik yok. Bunun önüne geçmek mümkün olmadı. Artık, süreci izleyip göreceğiz” dedi.