Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

1/25.000 Çevre Düzeni Planı Isparta için neler öngörüyor?

Isparta’nın geleceğini planlayan 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni İmar Planı’nı hazırlayan Semra Kutluay Planlama Bürosu, dün Belediye Meclisi’nde yaptığı sunumla il merkezi için öngörülerini tanıttı.

ISPARTA 7.06.2016 05:36:00 0
1/25.000 Çevre Düzeni Planı Isparta için neler öngörüyor?
Isparta Belediye Meclisi’nde Haziran ayı oturumları dün başladı. İlk gün gündemde yer alan maddeler oylanarak, ilgili komisyonlara gönderildi. Gündem maddeleri arasında yer alan ‘25.11 2015 tarihinde kesinleşen Isparta-Burdur- Antalya 1/100.00 çevre düzeni imar planı çerçevesinde Isparta İl Özel İdaresi’nce il geneli için hazırlanan 1/25.000 çevre düzeni imar planının belediye sorumluluk alanını kapsayan kısmının görüşülmesi teklifi’ ile ilgili ihaleyi alan firma yetkilileri tarafından bir sunum yapıldı.  1/25.000 Çevre Düzeni Planı ihalesini alan Semra Kutluay Planlama Bürosu yetkilisi Gülşen Cengiz Bozkurt, gelecek için nasıl bir Isparta şehir merkezi öngördüklerini özetle meclis üyelerine anlattı. Bozkurt, imar komisyonunda yapılacak görüşmelerde planda değişiklikler yapılabileceğini vurguladı.
7 ŞUBAT 2012’DE ÇALIŞMAYA BAŞLADIK
Isparta İl Özel İdaresi tarafından Kasım 2011’de planın ihale edildiğini ifade eden Bozkurt, 7 Şubat 2012 tarihi itibariyle çalışmalara başladıklarını belirtti. Bozkurt, “Bu ihale aynı zamanda sadece bir çevre düzeni planı değil, il bütününde jeolojik etüt yapılmasını planlayan bir ihaleydi. Öncelikle tarafımızdan jeolojik etüt planı yaptırıldı. Projenin etapları 4 etaptan oluşuyordu. Birinci etap araştırma raporunun hazırlanmasıydı, bu tamamlandı.  İkinci etabımız taslak plan çalışmalarının hazırlanmasıydı, bunlar da tamamlandı. Üçüncü etabımız da taslak planların nihai plan gibi meclislerin onayına sunulması etabıydı, o da tamamlandı” dedi.
İLK PLANLAMA KONYA İLE BERABERDİ
Çalışmaya başladıklarında Isparta ile Konya’nın bir planlama bölgesi olduğunu kaydeden Bozkurt, “Onaylı bir 100.000 ölçekli bir çevre düzeni planı vardı. Biz de bu plana uygun olarak 25.000 ölçekli planımızı hazırlamıştık. Fakat çalışma sürecimiz devam ederken, Türkiye genelindeki illerdeki bölgelemelerde hata olduğu ifade edildi ve bölgelemeler değişti. Isparta, olması gerektiği gibi Antalya ve Burdur’la bir planlama bölgesi haline geldi. Biz de buna göre çalışmalarımızı yeniden yaptık” şeklinde konuştu.
 
Isparta 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı çalışmasında belediye tarafından onaylanan imar planlarının korunduğuna dikkat çeken Şehir Plancısı Gülşen Cengiz Bozkurt, “İmar planlarına herhangi bir müdahalemiz bulunmamaktadır” dedi. Isparta’nın Türkiye’de kullanma ve içme suyu açısından çok önemli bir il olduğunu vurgulayan Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğirdir, Gönen, Atabey ve Keçiborlu’nun bir kısmı DSİ su havzası bakımından Burdur su havzasında kalıyor. Şarkikaraağaç ve Yenişarbademli Konya kapalı havzasında kalıyor. Diğer yerler de Antalya havzasında kalıyor. Bunların hepsinin bir koruma kuşakları söz konusu. Eğirdir Gölü Koruma Havzası için TÜBİTAK tarafından bir çalışma var. Burada koruma kuşakları belirlendi. Fakat bu havza merkeze dahil olmadığı için il merkezinde önerdiğimiz kararlarda koruma havzasıyla karşılaşmadık. Bu açıdan iyi bir sonuç olduğunu söyleyebiliriz.
İLİMİZİN YÜZDE 70’LİK GİBİ BİR ALANI DAĞLIK VE ENGEBELİ ARAZİLERDEN OLUŞUYOR
İlimize baktığımızda su kaynakları dışında da milli parklar, küçük çaplı turizm merkezleri gibi yerlerin korunduğu bir yaklaşım izlediğimizi söyleyebilirim. İlimizin yüzde 70’lik gibi bir alanı dağlık ve engebeli arazilerden oluşuyor. Birçok ilçe merkezinin kısıtlı, sulama alanlarıyla çakışan ovalık alanlarda kurulduğunu görüyoruz. Yüzde 17’lik kısmı ovalık arazi, yüzde geri kalanı da plato ve yüksek arazilerden oluşuyor.
ISPARTA’NIN KALBİ MERKEZ İLÇE
Merkez ilçe Isparta’nın kalbi. Isparta il genelinde Isparta il merkeziyle yarışabilecek büyüklükte, mal ve hizmet sunumları açısından rekabet yaratabilecek bir ilçe merkezi yok. Isparta’nın kalbinin merkezde attığını biliyoruz.
ÖNEMLİ MEKÂNSAL KULLANIM ALANLARININ MERKEZDE YOĞUNLAŞMASI YÖNÜNDE KARAR VERİLDİ
Planlama çalışmaları sırasında da bu gerçek dikkate alınarak, önemli mekânsal kullanım alanlarının merkezde yoğunlaşması yönünde karar verildi.  Isparta merkezde onaylı imar planı sınırları korundu. Onun dışında gelişim alanları tespit edildi. Büyük ölçekli kamu kurum alanları il merkezinde oluşturuldu. Onun dışında Sav Kasabası’nın il merkezine yönelmesiyle bir gelişme var. O karayolu üzerinde konut dışı kentsel çalışma alanları dediğimiz showroomların ya da küçük ölçekli depolamaların, ticari amaçlı yapıların alabileceği konut dışı kentsel çalışma alanları önerildi.
MERKEZDE BÖLGESEL BİR SPOR ALANI BELİRLEDİK
Merkezde bölgesel bir spor alanı talebi oldu. Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğü merkezde belirli spor alanları talep etmişti. Kurumlarla yaptığımız toplantılar sırasında merkezde bir alanın spor alanı olarak ayrılması önerildi. Bizde bunu planımıza yansıttık. Fakat imar planı içinde olduğu için imar komisyonu tarafından yapılan çalışmalarda belki başka bir alan seçilebilir. Bu değişebilecek bir alandır. Belki sadece değişme alanı olarak gösterilebilir. Bu belediyenizin talebine göre düzeltilebilecek bir şeydir. Ayrıca Planda askeri alanlarımız, sanayi alanları ile üniversite alanımız var.
TARIMSAL İÇİN ÖNEMLİ ÖNGÖRÜLER
İlimizin tarım ve hayvancılık potansiyeli çok önemli. Sayısal rakamlara baktığımızda tarımdaki istihdamdaki oranının diğer hizmetler ya da sanayiye göre yüksek olduğunu görüyoruz. Bu kadar sulama alanları ve verimli alanlar olduğu için 100.000 ölçekli planda da yer alan organize tarım ve hayvancılık alanları dediğimiz, birkaç hayvancılık tesisinin bir arada yapılabileceği ya da son dönemlerde önem arz eden kesme çiçekçiliğine yönelik bir alan ayrılabileceği, elmacılık, bitkisel ürün için depolama veya paketleme alanı gibi tesis alanları önerildi. Bu da aslında bizim planlama çalışmamızda önerilen önemli konulardan birisi. Çünkü bunlar imar planı sınırları içinde değil dışında yapılmış alanlardı.”
EĞİRDİR YOLUNDA HİÇBİR ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ
Bozkurt’un sunumunun ardından söz alan AK Partili Belediye Meclis Üyesi Kadir Özkan, 1/100.000 ölçekli plana itiraz süresi içerisinde bazı eksik ve noksanları anlattığını hatırlatarak, “25.000 ile 100.000 arasında pek değişiklik görmedik. Bizim burada eksi yönlerini belirttiğimiz bazı noktalar vardı. Şehrin gelişmesi yönünden aksların belirtilmesi. 3.çevre yoluyla alakalı bağlantıların pekiştirilmesiyle alakalı. Eğirdir yolu bakir bir alan, gördüğüm kadarıyla orada hiçbir çalışma yapılmamış. 1/25.000 plana çıktık diyorsunuz bundan sonra 1/5.000 gelecek. Bizim olumsuz olarak belirttiğimiz maddelerin dikkate alınmadığı kanaatindeyim. Tüm şehir olarak ortak bir bildiri yayınlamıştık. Bakanlığa sunduk onu, onlar da size bunların aktarılacağını söylemişlerdi.
BU ŞEHRİN GELECEĞİ
Bunu herkes merak ediyor. Bu şehrin geleceği. Buradaki yaptığınız imar planıyla alakalı 2023 ya da 2051 vizyonu olarak nüfusu da 500 bin olarak hazırlanan bir proje. Bunları dikkate alarak hareket eder ve komisyona bilgi aktarırsanız sevinirim” diye konuştu.
DOĞRU SÖYLÜYOR
Belediye Başkanı Günaydın da Kadir Özkan’ın söylediklerinin doğru olduğunu ifade ederek, çalışmalarda onlara dikkat edilmesini istedi.
İMAR KOMİSYONU GÖRÜŞECEK
Isparta 1/25.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın Isparta Belediyesi sınırlarını ilgilendiren kısımları İmar Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Belediye Meclisi’nde oylanacak. Planın geri kalan kısımları da bugün İl Genel Meclisi’nde anlatılacak. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °