Tarih: 30.08.2018 07:30

1 yılda 60 bin kişi gezdi

Facebook Twitter Linked-in

Isparta Belediyesinin Gökçay Kavşağında inşa ettiği ve gerek mimari yapısı, gerek içerisinde barındırdığı objeleriyle Türk tarihine ışık tutan Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesi, il içi, il dışı ve yurt dışından misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Her geçen gün ziyaretçi sayısının katlanarak arttığı müzeyi bir yıl içerisinde 60 bin ziyaretçi gezdi.
 
Isparta Belediyesi Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesinde ziyaretçi defterlerini ve ziyaretçi sayılarını inceleyen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Ziyaretçi grafiğimiz devamlı yükselerek gidiyor, bu da bana memnuniyet veriyor. Müzemizi yılda 55-60 kişi ziyaret ediyor. Bu da Isparta’mızın önemli bir şehir olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Şehirlerin gelişimi müzelerle olur. Türklük aleminin bütün kültür, tarih ve duygusunu ortaya atan bir müze” derken, Ergenekon Müzesinin inşaatında sona yaklaşıldığını, Dede Korkut Müzesinin ihalesinin de yapılmak üzere olduğunu belirtti.
BU KİLİMLERİ ANLATMAK İSTERSEK YÜZLERCE CİLT KİTAP ÇIKAR
Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzesinde incelemelerde bulunan Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Müzecilikte hangi noktaya gitmemiz gerektiği noktasında Prof. Dr. Turan Yazgan Etnografya Müzemizde incelemelerde bulunduk. Bugünkü incelemelerim sonucunda bu müzemiz artık Isparta’nın değil, Türkiye’nin müzesi olduğu ortaya çıktı. Hatta Türkiye’yi de aşmış, çeşitli ülkelerden gelen misafirlerimiz olduğu ortaya çıkmıştır, müzemiz ulusal boyutu da aşmıştır. Ziyaretçi kayıt defterlerimizi inceledim. Yılda 55-60 bin ziyaretçimiz var. Son zamanlarda çok sayıda guruplar da geliyor. Edirne’den, Van’a, İstanbul’dan, Hakkari’ye çok sayıda ziyaretçi alıyoruz. Derin kültürümüz olan Toros kilimleri ağırlıklı 3 bin 200 kilim objemiz bulunuyor. Bu kilimleri anlatmak istersek yüzlerce cilt kitap çıkar. Bugün kurtbaşı kilimden, akrep desenine, Türk yıldızından, Turnalar kilimine çok çeşitli objelerimiz müzede yer alıyor. Bu etnografyanın Isparta’da bulunduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin ağırlıklı kilim başta olmak üzere halı müzesi ile tekiz. Buna Isparta Belediyesi hizmet etmektedir. Isparta nüfusuna oranla yılda 55-60 bin kişinin ziyaret ettiği müze enderdir, bu şehrimizde olmuştur. Bu özelliklere sahip bir müzeye Isparta sahip olduğu için şehrimize yeni bir değer, özellik ve aranan bir nokta olmuştur. Türklük aleminin bütün özellik, duygu, kültür ve tarihini ortaya atan bir yer. Bugün Mezopotamya kazılarında çıkan taşların üzerindeki motifler Toros kilimleri ile bugüne kadar gelmiş. İncelendiğinde bu müzenin derinliği budur.  Her hangi bir tur firmaları ile veya başka bir yerle irtibata geçmedik, bu halde iken müzemiz çok yoğun ilgi görmektedir. Yeni büyük bir müzemiz olan Ergenekon Müzemizin yapımı da devam etmektedir. Yine Dede Korkut Müzemizin de temeli atılmak üzere.
ALLAH’IN İZNİYLE ONUR DUYACAĞIMIZ MÜZELER DÜNYASI ISPARTA’DA OLUYOR
Bu müzeler bizim kökümüzü, özümüzü ortaya atmaktadır. Diğer müzelerimizin de bitmesiyle Türk Milletinin ne kadar yüce bir millet olduğunu, tarihte ve gelecekte millet olarak ne kadar yüce olduğunu ortaya atacaktır. Millet olarak bir genimiz var, çocuklarımız ve gençlerimiz dayanağı taş gibi olan bir milletin torunları olarak Türkiye Cumhuriyetinin ve geleceğinin ilelebet gideceğini bu müzeler otaya atmaktadır. Ziyaretçi grafiğimiz devamlı yükselerek gidiyor, bu da bana memnuniyet veriyor. Isparta’mızın önemli bir şehir olduğu ortaya çıkmaktadır. Şehirlerin gelişimi müzelerle olur. Millet olduğumuzu, ulus olduğumuzu benlik olarak bu müzeler toparlayıcı unsurlar olacaktır. Türkiye’nin tarihine, kültürüne, turizmine hizmet veren bu müzeden Turizm Bakanlığımızın dahi haberi yok. Buna diğer müzelerimizi yaptıktan sonra bakanlık değil, bakanlıklar sahip çıkacaklardır, bu memleketinin kültürel, yapısal, tarihi özelliğini anlatan özelliklere sahip olmak isteyeceklerdir. Her birimizin de Allah’ın izniyle onur duyacağımız müzeler dünyası Isparta’da oluyor. Şimdiden ülkemize, milletimize, geleceğimize bu çalışmalarımızın hayırlı olması temennisinde bulunuyorum.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —