Bugün, 21 Kasım 2024 Perşembe

10 yıl önce de 1 liraydı şimdi de 1 lira bandında

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, elma hasadının başlamasıyla birlikte ilk ticaretlerin yapıldığını ifade ederek, golden türü elmanın 85 kuruştan satıldığını açıkladı.

ISPARTA 21.09.2016 05:36:00 0
10 yıl önce de 1 liraydı şimdi de 1 lira bandında
Türkiye meyve bahçesi Isparta’da elma hasadı heyecanı yaşanıyor. Ülkemize ve dünyaya kaliteli elma sunan Isparta’da üreticiler sezondan umutlu. Birebir programına katılan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, elma hasadı sezonunu değerlendirdi. İlk olarak golden türü elmanın hasadının yapıldığını ve bu türün ilk etapta 85 kuruştan alıcı bulduğunu kaydeden Selçuk, bu rakamın iyi olduğunu söyledi. Selçuk, elmanın sorunları hakkından da değerlendirmelerde bulundu. Selçuk, ayrıca Belediye Başkanı Günaydın’dan da köylü üreticiler adına bir istekte bulundu.
 10 YIL ÖNCE YEVMİYE GÜNLÜK 20 LİRAYDI ŞUAN 60 LİRA
 Geçtiğimiz hafta ilçeleri ziyaret ettiklerini anlatan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, şunları söyledi: “Bölgede ilk önce golden elma başlar. Çiftçi memnun. 85 kuruştan vermişler, yüzde 5 fireli. Elma toplanıyor, kasaya dökülüyor, 65 santim ve üzeri 85 kuruş, yüzde 85 fireli 80 kuruşa gelir. İyi rakamdır. Bizim maliyetlerimiz yüksek. İlaç, gübre, işçilik maliyetimiz yüksek. 10 yıl öncede elma 1 lira bandındaydı, şimdi de 1 lira bandında. Ama 10 yıl önce yevmiye günlük 20 liraydı şuan 60 lira. Aynı şekilde ilaç ve gübre arttı. Her şeyi devletten bekliyoruz ama o da yanlış. Bir şekilde en azından ihracat yapanların süspanse edilmesi gerekir.
BAĞLANTILARIN NAKİTE DÖNMESİ LAZIM
Bayramdan önce ITSO aracılığıyla Fas, Bahreyn ve Lübnan’dan elma için tüccarlar geldi. Onlarla bir dizi anlaşmalar yapıldı. ITSO Başkanımız Şükrü Başdeğirmen beye ve Borsa Başkanımız Ahmet Adar’a teşekkür ederim. Bunun nakite dönmesi lazım. Önceden komşu ülkeler İran, Irak, Suriye ve Mısır’a elmamız giderdi. Ama Ortadoğu’da şuanda iç karışıklıklar var. O yüzden başka pazarlar bulmamız lazım.
MEYSU OLAYINA DA EL ATACAĞIZ
1035 rakımlı bir ildeyiz. Elmanın çoğu Eğirdir Gölümüzün kenarında üretiliyor. Bu gölün havası ayrı bir aroma, tat veriyor. Bu aroma, tat aynı şekilde döküntü diye tabir ettiğimiz meysuda da var. ondan da talep geldi. Ona da el atacağız. Şuanda 10 kilosu 1 lira. İşçinin maliyetini çıkarmaz. Fabrikalarla birlikte il müdürlüğümüzle bir toplantı yapacağız bu konuda. Karşılığı alınmadığı sürece işten soğuyorlar.
KOOPERATİFLEŞMEDE DOLANDIRILMA RİSKİ SIFIR
Yaklaşık 8-9 ay önce Karaman’a toplantıya gittim. Orada da elma üretiliyor ama biz onlardan öndeyiz. Onlar depoculuk anlamında bize gıptayla bakıyorlar. Konya’da borsa anlamında hububatta yapmışlar. Vatandaş döküyor. Diyelim ki vatandaş 50 ton ürün döktü. 50 ton bugün kaç lira 1 lira, o günün parasından alıyor. Adam ürünü döktüğü gün paraya ihtiyacı yok, ihtiyacı olduğu gün ne kadarsa o parayı alıyor. Borsanın yolu kooperatifleşmeden geçiyor. Kooperatifleşmeye karşı değilim. Dolandırılma riski sıfır. Ben elmayı şuanda 80 kuruşa satıyorsam neden 90 kuruşa satmayayım. Kooperatif bunun tedbirini alır ve risksiz satar.”
KAPASİTEDEN FAZLA İŞÇİ TAŞIMAYIN
Öte yandan hasat sezonunun başlamasıyla birlikte bu konuda işçi taşıyan firma, şoför ve üreticilere uyarıda bulunan Selçuk, “Kamyonun kasasına 20-30 kişi çıkıp hayatımızı riske atmayalım. İnsan hayatı bu kadar ucuz değil. geçen yıl kaza olmuştu. Otobüs ya da minibüsün kontenjanı kaç kişilikse o kadar kişi binsin. Elma bahçesi sahiplerinden ricam şudur; bizim hasadımız 40 gün sürecekse 43 gün sürer. Ya da sat 5’te bırakıyorsa 5.30’da bırakır. Araçlardaki koltuk sayısına riayet edelim. Bu konuda duyarlı olalım. Herkes rızkı için çalışıyor” dedi.
TEMMUZ’DA ELMAYI SEYRELTİN
Diğer taraftan elma üreticilerine bir uyarıda bulunan Selçuk, Temmuz ayının başında elmanın seyreltilmesi gerektiğini dile getirdi. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Elmayı seyreltmediğin zaman o ağaçtan kaliteyi alamıyorsun. Elma güneşi göremiyor. Diyelim bahçemizde bin kasa elmamız varsa 600 kasası 1, 400 kasası 2 çıkıyor. Bu işçiliği, kasa sayısı, depodaki maliyeti artırıyor. Bu seyreltmeyi yaparsak bizim A kalite mal üretiriz. İyi mal iyi para. Bugün çarşıya çıkıyorsunuz 10 liraya da peynir var, 25 liraya da peynir var” diye konuştu.
50 DÖNÜM YERE 200 BİN LİRALIK, ARKASINDA 100 BİN LİRALIK EKİPMANA GEREK YOK
Son olarak gittikleri tarım fuarları hakkında bilgi veren ve Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ndan köylü üreticiler adına bir istekte bulunan Selçuk, şunları söyledi: “Tarım fuarları genelde kış aylarında oluyor. Biz Bursa’ya gittik 5 otobüs, Burdur’a gittik 2 otobüs, Konya’ya gittik 9 otobüs. Çiftçilerimizin ufku açılıyor. Fuarlara gittiğinizde büyük makineleri, traktörleri görüyoruz. İştah kabartılıyor. Çiftçilerden ricam şu; bölgesindeki ihtiyaca ve imkanına göre traktör, ekipman alsın. Diyelim köyde 50 dönüm yerim var. 50 dönüm yere 200 bin liralık, arkasında 100 bin liralık ekipmana gerek yok. Burada zaten kazançlar yüksek değil.
DAVRAZ KAPALI PAZAR YERİNİ İSTİYORUZ
Geçen yılki fuarımız Kongre Merkezi’nde oldu. Belediye Başkanımız Sayın Yusuf Ziya Günaydın, bir sonraki fuarın Gökkubbe’de olacağını söylemişti. Başkanımıza orayı yaptığı için teşekkür ederiz. Orada yapı elemanları fuarı yapıldı. Çevre düzenlemesi de zaman zaman yapılıyor. Belediye Başkanımızdan geçen hafta randevu talep ettim, bayramlaşmada da görüştüm. Belediye Başkanımızdan bir tane köy pazarı istiyoruz. Köy Garajının dibindeki Çarşamba pazarının olduğu yerdeki Kapalı Pazar yerini belediye başkanımızdan isteyeceğim. Orada Çarşamba ve Pazar günleri Pazar oluyor. Diğer 5 gün için köylülerin pazarını talep edeceğim. Halden gelen ürünler satılmayacak. Tamamen vatandaşın ürettiği ürünler olacak. Orada peynir de olacak, domates ve yumurtada  olacak. Köylüler için başkanımızdan orayı istiyoruz.”

Anahtar Kelimeler:
Perşembe 8.7 ° / 4.3 °
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °