Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, tüm çiftçilerin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlayarak; “Koronavirüsle mücadelede üretim yapmaya devam eden çiftçilerimizi tebrik ediyor ve teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Başkan Selçuk mesajında; “Çiftçimiz pandemi sürecinde, büyük fedakarlık göstererek üretmeye devam etmiş gıda arzında kesinti yaşanmasına müsaade etmemişlerdir. Dünyada diğer ülkelerin çiftçileri, pandemi sürecinde üretim yapmazken bizim çiftçimiz ülkemiz için üretmeye devam etmektedir.
Bu süreçte üretimi ile hayati bir rol üstlenen tarım ve gıda sektörü durursa ülkemizde hayat durma noktasına gelir. Üretimin aksamadan sürdürülebilmesi için gerekli tedbirler alınması gerekmektedir. Tarım demek gıda güvencesi demektir. Gıda güvencemizi sağlamak için çiftçilerimizi desteklemek zorundayız.
Biz çiftçiler olarak tarlada kalmak, üretmek, insanlarımızın gıda ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz.
Beklentimiz ise bir an önce tarım sektörüne özel bir ekonomik paketin açıklanmasıdır.
Çiftçilerimizin tarlada çalışmaya devam edebilmesi için önemli çaba sarf ettik.
Ziraat odaları birliği başkanımız Şemsi Bayraktar ve diğer oda başkanlarıyla internet üzerinden canlı konferans görüşmeleri yaparak tarımın durmaması konusunda çalışmalar yaptık.
Koronavirüsle mücadelenin ne kadar süreceği ve nasıl önlemler alınacağı konusundaki belirsizlikler, çiftçilerimizin önünü görmesine engel olmaktadır. Salgın nedeniyle vatandaşlarımızın evlerinde kalması, turistik tesisler, lokanta, restoran gibi yerlerin kapalı olması, her yıl ülkemize gelen 40 milyon turistin bu yıl belki de gelemeyecek olmasının doğuracağı muhtemel talep daralması üreticilerimizi kaygılandırmakta, tedirginliğe yol açmaktadır.
Çiftçilerimiz tüm kaygılara rağmen üretime devam ederken, ürününü hasat edemeyeceği ve satamayacağı gibi endişeler yaşamaktadır. Bu endişelerin giderilmesi için, gıda zincirinin ilk halkası olan tarladaki üretimin güvence altına alınması gerekmektedir. Beklentimiz, bir an evvel tarım sektörüne özel bir ekonomik paket açıklanmasıdır.
Gübre, mazot, elektrik, ilaç, yem gibi girdiler ile sulama ücretlerindeki artış tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Gübre fiyatları üretimde önemli bir kriterdir. Fiyatlar arttığında kullanım azalmakta, yeterli ve kaliteli bir üretim sağlamak güçleşmektedir. Girdi fiyatları makul seviyelere çekilmelidir.
Çiftçilerimizin sulama birlikleri ve elektrik şirketlerine olan borçları nedeniyle tarımsal desteklere konulan blokeler kaldırılmalıdır.
Üreticilerimiz, özellikle kredi borçlarının ödenmesi konusunda da büyük sıkıntı yaşamaktadır. Beklentimiz çiftçilerimizin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları ile elektrik, sulama, BAĞ-KUR primleri gibi borçlarının faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılmasıdır.
Destek miktarları girdi fiyatlarında yaşanan artışlar göz önünde bulundurularak arttırılmalıdır. Çiftçilerimize ek destek verilmelidir. Küçük aile işletmeleri ve genç çiftçilere özel olarak desteklenmelidir. 2019 yılı destekleri biran evvel ödenmeli 2020 destekleri avans olarak verilmelidir.
Et ve süt fiyatlarındaki dengenin üretici ve tüketici aleyhine bozulmasını önleyecek tedbirler alınmalı, sektör desteklenmelidir. Gerektiğinde Et ve Süt Kurumu müdahale etmelidir.
Bazı gıda ürünlerinde spekülatif olarak yaşanan fiyat artışları, üretici- tüketici makasının açılmasına neden olmaktadır. Bu durum hem üreticilerimizi hem de tüketicileri olumsuz etkilemektedir. Üreticilerimiz ürününü düşük fiyatla satarken tüketici pahalıya almaktadır. Bu spekülatif hareketlerin denetimlerle kontrol altına alınması gerekmektedir.
Ziraat Odası olarak çiftçimizin her durumda hizmetindeyiz. Çiftçimiz kazanırsa ülke kazanır. Tekrardan çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyoruz ve minnetlerimizi sunuyoruz” dedi.