Tarih: 10.10.2017 07:03
1781 kişiye denetimli serbestlik hizmeti veriliyor
Isparta Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Ziya Şahin, bugün itibariyle toplamda bin 781 kişiye denetimli serbestlik hizmeti verdiklerini ifade ederek, “Ceza infaz kurumundayken cezasına 1 yıl kalmış kişiler, cezasının kalan kısmını müdürlüğümüzde tamamlıyor. Isparta’da bu sayı şuanda 419. Kimi denetimli serbestlik kararları da ceza infaz kurumuna hiç girmeksizin verilebiliyor. Burada da yetişkinlerde 307, çocuklar da 90 dosyamız var. Mükerrer olarak da Isparta’da şuanda 72 dosyamız bulunuyor” dedi.
Isparta Denetimli Serbestlik Müdürü Fatih Ziya Şahin, müdürlüğün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Denetimli Serbestliğin kişiye sistemin verdiği bir şans olarak değerlendirilebileceğinin altını çizen Şahin, “Sistem aslında şunu ifade ediyor; sana bir şans veriyorum, aslında ceza infaz kurumuna da gidebilirdin, özgürlüğünden de alıkonulabilirdin, bu senin için bir şanstır, bu şansı değerlendir, yükümlülüklerini yerine getir, ceza infaz kurumuna girme. Kişi bu şansı değerlendirmişse ceza infaz kurumuna girmeksizin o suç kapsamındaki cezasını tamamlamış olur. Ama ihlali olursa ve uyarıya rağmen bunu sürdürmekte kararlılık gösterirse o zaman ceza infaz kurumuna gitmesi için gereken yazışmalar yapılır, mahkeme kararı ile kalan cezasını cezaevinde geçirir.
CEZA İNFAZI TOPLUM İÇERİSİNDE TAMAMLANIYOR
Denetimli Serbestlik, infaz sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Dünya örnekleri de bu şekilde aslına bakarsanız kendi tarihimizde de bu mevcuttur. Ama İngiltere uygulamasından sistemimize adapte ettik. Bazı suçlar bakımından ceza infaz kurumuna girmeksizin infazın tamamlanması toplum açısından da daha faydalı olabiliyor. Hem kişinin işlediği suçun topluma çok fazla zarar vermemesi boyutuyla, hem de kişinin toplumdan kopmasını gerektirmeyecek boyutlardaki suçlar bakımından mahkemeler denetimli serbestlik kararları verebiliyor, biz de bunun infazını gerçekleştiriyoruz. Mahkeme kararının müdürlüğümüze intikalinden sonra kişinin ihtiyaçlarını, işlediği suçun çapını, topluma verdiği zararı ve yeniden suç işleme riskini değerlendiriyoruz. Bununla ilgili bir planlama yapılıyor. Kişinin hangi tedbirlerle infazına devam ettirilmesinin tespiti için bir plan yapıyoruz. Burada imza yükümlülüğü, eğitim yükümlülüğü, kamu yararına çalışma yükümlülüğü, seminerlere katılma yükümlülüğü gibi yükümlülükler bu yapılan değerlendirmeler neticesinde ortaya çıkıyor. sonra da bizim vaka sorumlularımız kişinin takibini ve ihlal durumlarını takip ediyor. Bazen karakollarda veya jandarmada imza yükümlülükleri olabiliyor. Bu yükümlülükleri yerine getiriyor mu, ihlali var mı diye personelimiz takibini yapıyor. Bu yükümlülükler ihlal edilmeden yapılması gerekiyor ki toplum içinde infazını tamamlamış olsun” şeklinde konuştu.
CEZASINI DIŞARIDA TAMAMLAMAYA ÇALIŞAN 419 KİŞİ VAR
Öte yandan 2005 yılında kurulan Isparta Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde ilk kurulduğunda 51 dosya varken, şuanda bin 781 kişiye bu hizmeti verdiklerini belirten Şahin, “31 personelimiz şuanda müdürlüğümüzde görev yapıyor. Müdürlük olarak adli kontrol kararlarının infazını da yürütüyoruz. Ceza infaz kurumundayken cezasına 1 yıl kalmış kişiler, cezasının kalan kısmını müdürlüğümüzde tamamlıyor. Isparta’da bu sayı şuanda 419. Kimi denetimli serbestlik kararları da ceza infaz kurumuna hiç girmeksizin verilebiliyor. Ceza infaz kurumuna girmesine gerek olmayan kişiler için direkt denetimli serbestlik verilebiliyor. Bunlar da yetişkinlerde 307, çocuklar da 90 dosyamız var. Mükerrer olarak da Isparta’da şuanda 72 dosyamız bulunuyor” dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —