Ticaret İl Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger, son aylarda dövizdeki dalgalanmadan dolayı ürün fiyatlarında yaşanan afaki artışlarla ilgili denetimlerini sürdürdüklerini ifade ederek, son 2 ay içerisinde 140 firma ile bin 560 ürünün denetlendiğini belirtti. Fiyatlarda tespit edilen afaki artışların bakanlığa bildirildiğini kaydeden Ülger, KDV, ÖTV ile enflasyonla mücadele indirimlerinin uygulanıp, uygulanmadığı yönünde de denetimlerin yapıldığını vurguladı.
Ticaret İl Müdürlüğü, Centrum Garden AVM ile Iyaşpark AVM’de yer alan mağazaların yöneticilerine yönelik fiyatlardaki afaki artışların önüne geçmek, yerli üretim logolu etiket ve ticari SMS’lerle ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantının ilki Hilton Garden Inn’de Centrum Garden AVM mağazaları temsilcilerine yönelik yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ve Ticaret İl Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger de katıldı.
İLK AMACIMIZ PAHALILIĞIN ÖNLENMESİDİR
Toplantının açış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, toplantının amacının ekonominin canlanması için neler yapılabileceğini tespit etmek olduğunu belirtti. Kubalı, “Tamamıyla size yol açmak, sizin sorunlarınızı konuşmak, bu konuda yapabileceğimiz bir şey varsa yapmak, tüketicilerle sorun yaşamamanız için neler yapabilirizi konuşmak için bir araya geldik. Konumuzun ilk amacı pahalılığın önlenmesidir. Çok kritik bir dönemden geçiyoruz. Ülkemizin ekonomisi güçlü olmasına rağmen son aylarda yaşadığımız dövizdeki dalgalanmalar vatandaşlarımız ile işadamlarında bir takım endişelerin yaşanmasına neden oldu. Fakat ülkemiz bunu aşabilecek güçtedir. Devlet, vatandaş birlikte aynı amaca yönelirse ekonomik sorunların çözülmesine yararı olur. Hepimiz birbirimize muhtacız ve hepimiz aynı ülkenin vatandaşıyız” dedi.
ÖZVERİDE BULUNMADIĞIMIZ ZAMAN PİYASADA DURGUNLUK OLUŞABİLECEKTİR
Pahalılık konusunda herkese görev düştüğüne değinen Kubalı, “Devletimiz hiçbir zaman hukuktan, demokrasiden ve ekonomik faaliyetlerdeki özgürlüklerden vazgeçmeyecektir. Girişimcilerimize her zaman yardımcı olacaktır. Ama hepimizin ayakta kalması vatandaşın da ayakta kalmasına bağlı. Özveride bulunmadığımız zaman piyasada durgunluk oluşabilecektir. Hepimizin bir bütünün faydaları olduğunu düşünüp, enflasyonla birlikte mücadele edeceğiz.
HEP BİRLİKTE BİR MÜCADELE ETMELİYİZ
Isparta’da hedefimiz vatandaşın azami derecede bu konjonktürde şikayetlerinin giderilmesi ve pahalılığın önlenmesi konusunda müteşebbislerin devletle işbirliği içinde fiyatlarda yapabileceğiniz düzenlemelerin hep birlikte bir mücadele anlayışı çerçevesinde ortaya konulmasıdır. Kurdaki dalgalanmalara bakarak fiyatları artırma yoluna gitmeniz kendi firmanız açısından da uzun dönemde bir nevi piyasadan çıkış anlamına gelecektir” şeklinde konuştu.
DENETİMLERİ SIKLAŞTIRDIK
Ticaret İl Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger de bakanlığın talimatıyla denetimleri sıklaştırdıklarını ifade etti. Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu toplantıyı tertiplememizin amacı, malumunuz olduğu üzere, döviz kurlarındaki artışlardan dolayı son 4-5 aydır yükselen fiyatlar karşısında, diğer zamanlarda periyodik olarak zaten yapmış olduğumuz denetimleri, bakanlığımızın hassasiyetle üzerinde durduğu talimat ve emirlerine istinaden daha da sıklaştırmış bulunmaktayız. Amacımız firmalarımızı, esnaflarımızı bunaltmak değil bilakis, birlikteliğin sağlanması ve üzerimize düşen görevde ortaklaşa hareket etmektir.
UYGULAMADA BAZI EKSİKLİKLER GÖRÜYORUZ
Ancak, 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanunun uygulama yönetmeliklerinden, fiyat etiket yönetmeliği ile ticari reklamlar ve haksız ticari uygulamalar yönetmeliğine göre, fiyat etiketlerinde, indirimli satışlar ile ticari reklamların uygulanmasında eksikliklerin olduğunu görmekteyiz.
Diğer bir husus da, 6563 sayılı elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkında kanunun, ticari iletişim ve ticari elektronik iletiler hakkında yönetmeliğinin, şikayet hareketliliği bir hayli fazla olan ticari iletişim ve ticari haberleşme maddelerine göre gönderilen SMS’lerde görülen eksikliklerdir. Sizler ülkemizin ticari firmaları ve esnafları olarak halkımıza hizmet sunumunu üstlenen, bizler de devletimizin kamu kurumları olarak bu işin düzenleyici görevini üstlenen ortak tarafları oluşturmaktayız.
ORTAK HAREKET ETMELİYİZ
Bu nedenle, piyasalarımızdaki arz ve talep ile ekonomideki fiyatlar dengesini sağlamakta da ortak hareket etmeliyiz ki sizlerin mevzuata ve uygulamalarda eksik kalan yanlarınızı tamamlayabilelim.”
7 KONUDA DENETİM YAPIYORUZ
Isparta’da son 2 ayda 140 firma ile bin 560 ürünü denetlediklerini dile getiren Ülger, “5 Ekim 2018 tarihi itibariyle fiyat etiketlerine Yerli Üretim Logosu ve fiyat değişiklik tarihi eklendi. Bunun uygulanmasına 81 ilde başlanıldı. Artık etiketlerde yerli üretimlere bu logo kullanılmalı ayrıca fiyat değişiklik tarihinin ibaresinin konulması gerekiyor. Bununla ilgili denetim yapıyoruz. Ayrıca KDV ve ÖTV indirimleri ile enflasyonla mücadele destek indirimlerinin uygulanıp, uygulanmadığı yönünde denetimler yapıyoruz. Bir denetim periyodu içerisinde fiyat etiket, haksız kazanç, ticari reklam, indirimli satışlar, yerli üretim logosu, kdv, ötv indirimiyle ilgili denetimler yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından toplantı sunumlarla devam etti. Öğleden sonraki programda da Iyaşpark AVM’de orada bulunan mağazaların yöneticilerine yönelik aynı toplantı düzenlendi.GÜLSES GAZETESİ