Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

2 saatte eski sağlığına kavuşturdular

Artık SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde de uygulanıyor.

SAĞLIK 30.05.2016 13:19:00 0
2 saatte eski sağlığına kavuşturdular
Yeni felç gelişen hastalarda, tıkanan damarı açmaya yönelik tedavi yöntemi, SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Kliniğinde başarıyla uygulanıyor.  Barsak atardamarı tıkanıklığı nedeniyle ameliyat olan ve ameliyattan 6 gün sonra da beyin damarlarında tıkanıklığa bağlı sağ tarafında felç ve konuşamama gelişen hastaya, halen Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanan yeni tedavi yöntemi uygulandı. Nöroloji Kliniğimizde uygulanmaya başlayan tedavi ile damar içindeki pıhtı ileri teknoloji bir kateter ve stent yardımıyla uzaklaştırılarak hasta eski sağlığına kavuştu.
Beyin geniş damar tıkanıklıklarına bağlı ani felç (inme) sıklıkla ölüm ya da ciddi sakatlık ile sonuçlanmaktadır. İnme, dünyada kalp hastalığı ve kanserden sonra gelen, en önemli ölüm nedenlerinden bir tanesidir. Ülkemizde ölüm nedenleri arasında kalp hastalıklardan sonra ikinci sırada yer almıştır. 
Akut inme acil yaklaşım gerektirir. Beyin hücreleri oksijensizliğe kalp hücrelerine göre daha az dayanır, dolayısıyla kalp krizinden daha acil bir durumdur. İlk 6 saat içinde damardaki pıhtı çözülürse, hasta ölümden ya da ömür boyu felç kalmaktan kurtulur
Akut inme tedavisinde saatler, hatta dakikalar çok önemlidir. Son beş yılda akut inme tedavisi konusunda oldukça önemli gelişmeler oldu. Bu hastalık her ne kadar çok tehlikeli olsa da ilk 4,5 saatte, uygun hastalara toplardamardan yapılan bir iğne ile (pıhtı eritici) tedavi uygulandığında kişi ağır sakatlıktan kurtulabilmekte veya hayata dönebilmektedir. Trombolitik yani pıhtı eritici tedavinin 24 saat nörolojik hizmet verilen, gerekli görüntüleme yöntemleri ve laboratuvar olanaklarına sahip, yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde uygulanması gerekir. Öte yandan tedaviye zamanında başlanabilmesi için hastaların yaklaşık olarak ilk 4,5 saatte hastaneye ulaşmış olması gerekiyor.  4,5 saatlik müdahale süresi geçirildiğinde ya da uygulanan tedaviye yanıt alınmadığı takdirde, hastanın bir diğer yeni tedavi şekli olan endovasküler tedaviye alınması gerekir. Bu tedavi şeklinde; bir kateter aracılığıyla damar içinden pıhtıya ulaşılır ve geri alınabilir bir stent yardımıyla pıhtı yakalanarak damar dışına çıkarılır.
Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanabilmekte olan İnme hastalığındaki bu tedavi yöntemi SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji Kliniğimizde de artık başarıyla uygulanmakta.  Hastanemizde Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Ali Yürekli ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Türker’in yönetiminde uygulanan bu tedavi şekli ile sağ tarafında ani felç ve konuşamama şikayeti gelişen bir hastamız yaklaşık 2 saatlik müdahale sonrası eski sağlığına kavuştu. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °