2 Sulama Birliği’nin tasfiye kararları geçersiz sayıldı

2 Sulama Birliği’nin tasfiye kararları geçersiz sayıldı

Senirkent ve Hoyran Sulama Birlikleri’nin, 64. Hükümet programında yer alan sulama birliklerinin yeniden yapılandırılması konusunda aldığı tasfiye kararları, İl Özel İdaresi’nin ‘tecrübeli personel bulunmaması nedeniyle mümkün değ

Çok büyük borçlarla boğuşan sulama birliklerinin durumu AK Parti Isparta Milletvekili ve Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’in girişimleriyle AK Parti’nin 64. Hükümet Programında yer almış, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca yapılan düzenleme kapsamında sulama birlikleri tasfiye edilen yerlerde kapalı sistem rehabilitasyon projeleri uygulaması İl Özel İdaresi katkısı ile DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından uygulanmasına karar verilmişti. Bu yeni düzenleme karşısında Süreyya Sadi Bilgiç de sulama birliklerine fesih etmeleri yönünde tavsiyede bulunmuştu. Bu tavsiyeyi dinleyen Senirkent ve Hoyran Sulama Birlikleri, fesih kararı aldıklarını duyurmuştu. Ancak 2 sulama birliği DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nden gelen yazı ile adeta şok oldu.
İL ÖZEL İDARE ‘TECRÜBELİ PERSONEL BULUNMAMASI
NEDENİYLE MÜMKÜN DEĞİLDİR’ DEDİ
Yapılan yeni düzenleme ile fesih kararı doğrultusunda Senirkent ve Hoyran Sulama Birlikleri, 1 yıl içerisinde tasfiye edilerek, tüzel kişiliğini kaybedecekti. Senirkent'te ve Hoyran bölgesinde birliklerin tasfiye edilmesi kararı, bu bölgelerde uygulanacak rehabilitasyon projeleri için gereken birlik katkısının İl Özel İdaresi tarafından sağlanması anlamına geliyordu. DSİ 18.Bölge Müdürlüğü, Senirkent ve Hoyran bölgesi ovalarında yapacağı kapalı sistem sulama rehabilitasyon projeleri için talep ettiği yüzde 10'luk katılım payını Isparta İl Özel İdaresi'nden alacaktı. Ancak Birlik Meclisi’nin 2016 yılı bütçesini onaylayan DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi’ne konuyla ilgili görüşünü sordu. İl Özel İdaresi’nden gelen görüş yazısı herkesi adeta şoka uğrattı. Özel İdare, yazısında ‘fesih kararı alan ancak tasfiye süreçleri tamamlanmayan birliklerin sorumluluk sahasındaki sulama faaliyetlerinin idaremizce yürütülmesi gerek teknik açıdan gerekse bu konuda tecrübeli personel bulunmaması bakımından mümkün değildir’ şeklinde görüş bildirdi. Bu yazıya istinaden de DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, 2 sulama birliğine yazdığı yazıda alınan fesih kararlarının geçersiz olduğunu bildirdi.
ARKADAŞLARIMIZIN HAKLARININ KORUNMASINI TALEP EDİYORUZ
Yeni düzenlemeye göre hazırlık yapan ve fesih kararı alan Senirkent ve Hoyran Sulama Birlikleri’nin şuanda ne olacağı tam bir muamma konusu oldu. 2 sulama birliğinde çalışan yaklaşık 90 personel de yeni uygulamada mağdur edilmeyecekti. Ancak fesih kararının reddinden sonra bu personelin de durumu muamma konusu oldu.  Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan TES İŞ Şube Başkanı Osman Korkmaz, “Şuanda DSİ Genel Müdürlüğü nezdinde yapılan çalışmalarda meclise sunulmak üzere bir taslak hazırlanıyor. Bu taslakta 657’ye tabii ve sözleşmeli personelle ilgili iyileştirmelere ilişkin bazı maddeler var. Ama şuanda en büyük sıkıntı 4857 sayılı kanuna göre çalışan işçi arkadaşların akıbetinde bir değişiklik yok. Ama genel merkezimiz ve genel başkanımızla beraber genel başkan yardımcılarımız şuanda DSİ yetkilileri ile bakanlık müsteşarlarıyla konuyla ilgili çözüm için görüşmelere devam ediyorlar. Bizler de istiyoruz ki kapalı sistem kesinlikle lazımdır. Başkan ve yönetime geriden gelen borçların artık bir şekilde çözümlenmesi ve arkadaşlarımızın özlük haklarıyla haklarının korunmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili DSİ Bölge Müdürlüğü’nün 2 Sulama Birliği’ne gönderdiği yazı özetle şu şekilde;”Bölge Müdürlüğümüz görev ve sorumluluk alanında ublunan ‘Senirkent Ovası Sulama Birliği’ 31.12.2015 tarih ve 2015/345 sayılı yazı ile 06.05.2015 tarihli Orman ve Su İşleri Bakanlığmızın ‘Sulama Tesisleri Yenileme Projesi’nde Değişiklik’ konulu Bakanlık Makamı oluru ile ‘İşletme, Bakım ve Denetim Sorumluluğu Devredilen ulama Tesislerinde Yenileme Projesi’nin Uygulama ve Denetimi Yönergesi’nin mesuliyet ve uygulama başlıklı 7.maddesinin 9.fıkrası ve bu fıkra gereği uygulama protokolünün ‘Yenileme Projesi’ne İlişkin Esaslar’ başlıklı 6. Maddesinde yer alan katılımına ilişkin esasın ‘İl Özel İdarelerine devrilen sulama tesislerinde Yenileme Projesi uygulama çalışmalarının toplam maliyetinin tamamı DSİ tarafından karşılanacaktır. İnşaat çalışmaları tamamlanmasını müteakip kesin hesap neticesi bulunan toplam yatırım bedeli 6200 sayılı kanunun 24.maddesi gereğince İl Özel İdarelerinde 25 yılda eşit taksitler halinde geri alınacaktır.’ şeklinde uygulanmasından faydalanmak üzere 6172 sayılı kanunun birlik meclisine üyelik şartları, seçilme esasları, görev ve yetkileri başlıklı 6.maddesinin 15.fıkrasının h bendi hükümleri gereği ilgi a) yazı ile 31. 12. 2015 tarihli ve 2015/7 sayılı almış olduğu meclis kararı Bölge Müdürlüğümüze gönderilmiştir.
Sulama Birlik Meclisinin aldığı kararda 06.05.2015 tarihli Orman ve Su İşleri Makamı Oluru ile yapılan düzenlemeden faydalanması ile ilgili olarak 06.01.2016 tarih ve 10092 sayılı yazımız ile Isparta İl Özel İdaresi’nin görüşü sorulmuştur. TC Isparta İl Özel İdaresi’nin 10.02.2016 tarih ve 161.99-E.1943 sayılı yazı ile ‘fesih kararı alan ancak tasfiye süreçleri tamamlanmayan birliklerin sorumluluk sahasındaki sulama faaliyetlerinin idaremizce yürütülmesi gerek teknik açıdan gerekse bu konuda tecrübeli personel bulunmaması bakımından mümkün değildir’ şeklinde cevaplanmıştır. 06.05.2015 tarihli Orman ve Su İşleri Bakanlık makamı oluru ile yapılan düzenlemeden sulama tesisinin mevcut şartlarda faydalanılmaması ile Sulama Birliğinin fesih gerekçesi ortadan kalkmıştır.
Sulama Birliği Çerçeve Ana Statü 61. Maddeye göre Birlik Meclisi’nin üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun alacağı kararla sulama sezonu tamamlamak şartıyla fesih edilebileceği belirtildiği ancak, 2016 sulama sezonu bütçesinin onaylanarak yürürlüğe girmesi gerekçe şartlarının oluşmaması sebebi ile Senirkent Ovası Sulama Birlik Meclisinin 31.12.2015 tarih ve 2015/7 numaralı karar geçersiz sayılmıştır.
Birlik Meclisi aldığı bu fesih kararını tekrar almak isterse Sulama Birliği Çerçeve Ana Statü 64.maddeye göre sulama sezonunu tamamladıktan sonra yeni sezon bütçesini yapmadan önce almalıdır. Birlik Meclisi yapacağı değerlendirme 10 Aralık 2015 tarihinde açıklanan 64. Hükümetimizin 1 yıllık reform paketi içerisinde yer alan sulama birliklerinin idari ve mali kapasitelerini geliştirmek üzere, yeniden yapılandırılmasını sağlayacak şekilde 6172 sayılı Kanunda ve ilgili diğer kanunlarda değişiklik yapılmasını hedefleyen 152 numaralı ‘Sulama Birlikleri Yeniden Yapılandırılacak’ başlıklı reformunu da dikkate alması faydalı olacaktır.’”

Anahtar Kelimeler: