Tarih: 13.05.2016 05:44
2. Üniversite Eğirdir’e Vaciptir!
Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, katıldığı televizyon programı Ne Var Ne Yok da Isparta’nın son dönemlerde üzerinde durduğu ve sürekli konuştuğu ikinci üniversite konusunda önemli açıklamalarda bulundu. İkinci üniversiteye Eğirdir ilçesi olarak talip olduklarını dile getiren Şengöl, ilçenin tüm imkanlara sahip olduğunu ifade ederek, “2. üniversite Eğirdir’e neredeyse vaciptir” dedi.
RASTGELE BİR ÜNİVERSİTE OLMASIN
Eğirdir’deki SDÜ’ye bağlı Meslek Yüksek Okulu’na ilave bina yapılmasına destek olacaklarını ifade eden Başkan Ömer Şengöl, bu konuda SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı ile görüşüp, anlaştıklarını bildirdi. Şengöl, “Bugünlerde yer tespitini yapıp, inşaatı başlatacağız. Bu meslek yüksek okulunun ilave bir bölümü olacak” dedi. Isparta’da 2.üniversitenin konuşulduğunu hatırlatan Şengöl, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunları dinledik. Hepsine saygımız var. Şurada, burada olsun değil de münasip olan bir yerde olsun. Turizm Fakültesi ya da meslek yüksekokulu diyelim. Bunu Allah’ın yarattığı güzelliklerin içinde o çocuklarda yaşayarak öğrensin. O mesleği severek yapsın. Turizmin tanıtım bölümündeyse tanıtmayı iyi öğrensin. Tarım diyorsak Eğirdir, Türkiye’nin elma ihtiyacının yarısını üretiyor. Ziraat Fakültesi gerekiyorsa şuandaki Araştırma Enstitüsünde 60 tane doktor var. Orası bir üniversiteden daha üniversite ya da bir fakülteden daha bir fakülte. Türkiye’de ziraat fakültelerine rağbet kalmıyor deniyor. İş bulma problemi diyorlar. Biz sıradan ziraat fakültesi olalım demiyoruz ki. Bizim talebimiz şu; Allah bize butik bir şehir vermiş onun içinde butik, küçük, biblo gibi en iyi sonucu alabilecek okullar yapalım. Biz demeyiz ki ziraat fakültesi kuralım, 500 kişilik amfide çocuklara ders verilsin. Rastgele olmasın. Oradan yetişten ziraat mühendisi uzman olarak, doktora hazır şekilde çıksın. Doktora yaptıktan sonra bu kadar bol ziraat fakültesine hoca olsun.
FARKLI BİR ZİRAAT FAKÜLTESİ KURALIM
Turizm diyeceğim ama Antalya var diyecekler. Antalya zaten dolmuş, o dolmuş yerlerde yeni fakülteler yaratıp sosyal sıkıntılar yaratmanın anlamı yok. Turizmle ilgili fakültemiz, içinde uğraşarak yapan yöneticileri ve ara elemanları üretse iyi olur. Peyzaj, Türkiye’de yeni bir dal. Peyzaj bugün oturdu. Eğirdir’de elinizi nereye atsanız peyzajı uygularsınız. Orman peyzajı, su peyzaj, apartman peyzajı ne isterseniz uygularsınız. Bizim dediğimiz ziraat fakültesine bağlı bir peyzaj bölümü harikalar yaratır. Oradan çıkan insanlar Türkiye’de ihtiyaç varsa birçok peyzaj okullarına hoca olur.
DPT 20 YIL ÖNCE 2.ÜNİVERSİTE İÇİN EĞİRDİR’İ İŞARET ETMİŞ
Su Ürünleri Fakültesi durduğu yerde kapatıldı. Öğrenci yok denildi. Neden öğrenci yok? Her yere su ürünleri fakültesi açıldı, denge bozuldu. Tarım Bakanlığı’nın Türkiye genelinde 49 araştırma enstitüsü var, 2’si Eğirdir’de. Birisi Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, diğeri Meyvecilik Araştırma Enstitüsü. Bu enstitüler hazır fakültelerden daha iyi durumdalar. Bunları yaparak bir spor, bir güzel sanatları ilave etsek bizim butik üniversitemiz kurulur. DPT’de Isparta’da 2.üniversite var. O da Eğirdir’i gösteriyor. 20 yıl önce programda. Ama siyasi konjektör, Türkiye’nin belli şartları bugüne geldik. 80 bin öğrencimiz var başımızın üstünde, 100 bin olsun. Ama büyüdükçe yönetim zorlaşıyor.
ÖĞRENCİNİN KRALINI YETİTİRECEK YER EĞİRDİR
Isparta’da 2.üniversite Eğirdir’de olmalı. Neredeyse vaciptir. Öğrencinin kralını yetiştirecek yer Eğirdir. Öyle 300-500-1000 kişilik sınıflar istemiyoruz. Sahayı özümseyerek, uygulayarak, her şeyi görerek, hem kafasında hem elinde bilgileri olan insanları yetiştirelim. Yalnız kitap okutmakla değil.
ISPARTA’NIN DIŞINA ÇIKALIM DEMİYORUZ
Isparta-Eğirdir lafında bir şey yok. 15 dakikada gidip geliniyor. İstanbul’daki üniversitelerin aralarındaki uzaklık 1-2 saat. Geçen gün Şevket ağayı ziyaret gittiğimde İstanbul’dan İzmit’e 4 saatte geldik. Kısa bir yol ama 4 saatte geldik. Biz Isparta’nın bir semti haline gelmişiz. Biz ikinci üniversite Eğirdir’de olsun derken Isparta’nın dışına çıkalım demiyoruz. Daha önce üniversite Kuleönü’nde düşünülmüştü. O zaman arsa sıkıntısı nedeniyle mevcut yerine yapıldı. Bunda bir şey yok. Biz Süleyman Demirel Üniversitemiz var demekle gururlanıyoruz.
KEŞKE 3 OLSA
Keşke 3 üniversite olsun. Yalvaçlı kardeşlerimizde dünyanın emeğini çektiler. Çok büyük olduğu zaman 18-20 yaş arasındaki gençleri muhafaza etmek çok büyük beceri. Ama ailenin 20 tane çocuğu varsa okutması, yönetimi zor. 2 çocuğu gül gibi rahatlıkla yapar.
ŞEVKET AĞA NİYET ETTİK DEMİŞTİ
Yıllar önce Isparta’da demir köprünün orada Akdeniz Üniversitesi’ne bağlı Mühendislik Fakültesi vardı. Şevket ağayla böyle bir konuşmada ‘bu olur mu’ dedim. ‘Ömer biz niyet ettik, kafamızda bu var, inşallah becereceğiz’ dedi. Bizde niyet ettik. Hedefsiz olmaz.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —