Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

%21’i de üretime kazandırmalıyız

%21’i de üretime kazandırmalıyız

ISPARTA 15.08.2018 07:24:00 0
%21’i de üretime kazandırmalıyız
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik savaş ortamından daha güçlü çıkabilmek için yerli üretimimizi artırmamız gerekiyor. Tarım ve Orman il Müdürlüğü’nün TÜİK’den derlediği verilere; göre Isparta’da tarım arazilerinin yüzde 21’i olan 54 bin hektar alan ekilmiyor. Eğer bu arazileri ekonomimize ve üretimimize kazandırırsak hem Isparta’mız hem de ülkemiz kazanacaktır.
Son zamanlarda ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar karşısında ekonomik bir savaş veriyoruz. Bu ekonomik savaştan daha güçlü çıkabilmek için yerli üretimimizi daha da fazla artırmamız gerekiyor. Üretimde en önemli temel ihtiyaçlardan birisi gıda. Konuya Isparta ölçeğinde baktığımız zaman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün TÜİK’ten derlediği verilere göre Isparta’nın 251 bin 258 hektar tarım arazisi 17 bin 826 hektar da çayır, mera gibi orman arazisi bulunuyor. Tarım arazilerimizin yüzde 21’i ise ekilmiyor ve boş duruyor. Bu ekilmeyen tarım arazilerimizi tarımsal üretime kazandırabildiğimiz takdirde hem Isparta’mız hem de ülkemiz daha fazla kazanacaktır. Atatürk’ün dediği gibi; “Denilebilir ki hiçbir şeye muhtaç değiliz; yalnız bir tek şeye ihtiyacımız var: Çalışkan olmak!... Servet ve onun doğal sonucu olan bolluk, rahat yaşamak ve mutluluk, yalnız ve ancak çalışanların hakkıdır.”
251 BİN 258 HEKTAR TARIM ARAZİMİZ VAR
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Isparta’nın tarım haritasını bir kitapçıkta topladı. Derlenen verilere göre; Isparta, ülke içinde tarımsal üretim değeri açısından 42’inci, tarım alanı açısından 49.sırada yer alıyor.  Tarımsal alandaki istihdam oranımız ise yüzde 32. Yani Isparta’da yaşayan insanların yüzde 32’si tarım ile iştigal ediyor. İlimizin yüzölçümü 893 bin 307 hektar. Bunlardan 251 bin 258 hektarı tarım arazisi, 17 bin 826 hektarı da çayır, mera alanı. İlimizde orman alanının tarım arazilerinden daha fazla olduğu görülüyor. Tarım alanları içerisinde kullanma oranlarında en fazla, yüzde 49 ile tarla arazisi var. Bunlar buğday, arpa, pancar vb diğer ürünler. Meyvelik alanlarımız 41 bin hektar ile yüzde 16’yı oluştururken, sebze alanlarımız yüzde 2.
54 BİN HEKTAR BOŞ DURUYOR
Verilere bakıldığında en dikkat çeken noktalardan birisi Isparta’da ekilmeyen tarım alanları. İlimizde ekilmeyen tarı arazisi oranı yüzde 21. Bu da 54 bin hektarlık bir arazinin Isparta’da ekilmediğini ve boş durdurduğunu ortaya koyuyor. Eğer 54 bin hektarlık alanı da tarımsal üretime kazandırabilirsek hem Isparta hem de ülke ekonomisine girdi sağlanacak, hem de yerli üretim artmış olacak.
120 BİN 528 HEKTARI SULANMAYA AÇILMIŞ
Sulanabilir arazimiz toplam 248 bin 173 hektar. Bu alanlardan 120 bin 528 hektarı sulanmaya açılmış, projelendirilmiş fakat çeşitli nedenlerden dolayı ancak yüzde 19’u sulanabilmekte. O da 47 bin hektara tekamül ediyor.
BİRİNCİLİKLERİMİZ VAR
Isparta’nın tarımsal üretimde birincilikleri de var. Bunların başında gül geliyor. Isparta, Türkiye’nin gül ihtiyacının yüzde 81,51 karşılıyor. Elma konusunda da birinci sıradayız. Türkiye’nin elma ihtiyacının yüzde 20,36’sını karşılıyoruz. Birinci sırada olan diğer ürünümüz ise lavanta. Onda da ülkemizin yüzde 60,47 oranında ihtiyacını karşılıyoruz. Karanfil, kesme çiçekte yüzde 11,78 oranı ile üçüncü, vişnede 5., kirazda 7., kayısıda 8., üzümde 15., çilekte de 19. sıradayız.
GÜLDE ISPARTA’DAN SONRA BURDUR GELİYOR
Gülde Isparta’dan sonra Burdur, Afyonkarahisar ve Denizli geliyor. Elmada İlimizden sonra Karaman, Niğde, Antalya geliyor. Lavantada ise Isparta’dan sonra Afyonkarahisar, Denizli, Muğla var. Karanfilde birinci sırada İzmir, Antalya ve sonra Isparta geliyor. Vişnede Afyonkarahisar, Konya ikinci Kütahya üçüncü sırada.
427 BİN TON KAPASİTELİ DEPOLARIMIZ VAR
Ayrıca Isparta, Türkiye’nin sebze ve meyve deposu. 102 adet soğuk hava depomuz mevcut. Bunların kapasitesi 427 bin ton olup, hasat sezonunda kullanım oranı yüzde 95’in üzerinde. Atmosferik kontrol odalı 18 depo var, bunların toplam kapasitesi ise 33 bin 200 ton. 43 adet soğuk hava deposunda tasnifleme ve paketleme ünitesi bulunmakta ve kapasiteleri de 248 bin ton civarında.
6 MİLYON MEYVE FİDANI ÜRETİLDİ, İHRAÇ DA EDİLDİ
İlimizde 58 fidan üreticisi var. Üretilen fidanlar elma, kiraz, şeftali gibi meyve fidanları. Üretim olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrolünde 2017 yılında 6 milyon fidan üretilip, diğer illere satışı sağlandı. Bu konuda da iddialı bir il olduğumuz görülüyor. Isparta’da üretilen meyve fidanları Gürcistan, Azerbeycan, Makedonya, Etiyopya, Fas gibi ülkelere ihraç ediliyor.GÜLSES GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °
Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °