Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliği ve koordinasyonunda, Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle 8-12 Ekim tarihleri arasında 3. Bilim Şenliği gerçekleştirilecek. 56 farklı atölye çalışmasından oluşacak Bilim Şenliği’ne 3 bin 500 öğrencinin katılması hedefleniyor. Öğrenciler üniversitelerde kurulacak atölyelerde uygulamalı öğrenecek.
Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliği ve koordinasyonunda, Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle, Isparta Valiliği himayesinde gerçekleştirilen Isparta III. Bilim Şenliği 8 Ekim 2018 saat 14.00'te SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek olan açılış töreni ile başlayacak. Konuyla ilgili dün SDÜ Rektörlük binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya SDÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, Prof. Dr. Mehmet Saltan, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Prof. Dr. Hüseyin Fakir ve İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Yıldırım katıldı.
AYYILDIZ: 56 FARKLI ATÖLYE OLACAK
Toplantının açış konuşmasını yapan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, 3. Bilim Şenliği’ne 3 bin 500 öğrencinin katılmasının hedeflendiğini belirtti. Ayyıldız’ın açıklamasını şöyle sürdürdü: “Isparta Bilim Şenliği; Disiplinlerin (Arkeoloji, Biyoloji, Deprem, Fizik, Kimya, Matematik, Orman Kaynakları, Sağlık, Su Ürünleri, Yenilikçi Teknolojiler ve Tarım) uyumlu harmonisinden oluşmuş, hedef kitlenin gelişim özelliklerini dikkate alarak hazırlanmış toplam 56 farklı atölye çalışmasından oluşmaktadır. Ayrıca birçok aktiviteyi içeren bilim ve eğlenceyi "yaşayarak/eğlenerek öğrenme" anlayışıyla sunan bir proje içeriği ile 2016 yılında yeni açılan TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği programları kapsamında 3. kez destek alan nadir projelerden biri olmuştur.
HEDEF KİTLE 6-17 YAŞ GRUBU
Alanında uzman akademisyenlerimizin ve oluşturdukları ekiplerin atölye çalışmaları, bilimsel içerikli workshopları, sanat etkinlikleriyle katkı sağladığı Bilim Şenliğinin ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören katılımcı öğrenciler için çok keyifli geçmesi hedefleniyor. Isparta III. Bilim Şenliğinde yer alan atölyelere, 6-17 yaş grubu aralığında bilime ve bilimsel faaliyetlere ilgi duyan öğrencilerin katılması hedeflenirken, atölye çalışmalarına aynı yaş grubundaki dezavantajlı grupların da katılımı sağlanacak. Isparta Bilim Şenliğinin en önemli katma değeri, hedef kitlemize beş gün boyunca eş zamanlı olarak düzenlenen bilim ve eğlencenin iç içe olduğu çeşitli etkinlik ve gösteriler ile bilimle dolu dolu bir zaman geçirmesini sağlamak olacak. Bilimsel deneylerden söyleşilere, sergilerden gösterilere kadar çok çeşitli aktivitelerle her yaşa hitap eden bu özel etkinliklerden beklenen sonuç topluma bilimi sevdirmek ve bir bilim kültürü yaratabilmektir.
TÜBİTAK UZAY ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ KUZU, 3. BİLİM ŞENLİĞİNE GELİYOR
Açılış töreninin gerçekleşeceği 8 Ekim 2018 tarihinde TÜBİTAK Uzay Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Lokman Kuzu'yu Isparta 3. Bilim Şenliğinde konuk ediyoruz... Dünyada ve Türkiye'de Uydu Teknolojileri ile ilgili bir Bilim Söyleşi gerçekleştirilecek. Öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan "Isparta 3. Bilim Şenliğinin 08- 12 Ekim 2018 tarihlerinde Süleyman Demirel Üniversitesi Doğu ve Batı Yerleşkesinde yapılacak atölyeler, söyleşi vb etkinlikleriyle gerçekleşecek olan organizasyonuna tüm halkımızın çocukları ile katılımlarını bekliyoruz.”
YILDIRIM: ÜNİVERSİTE VE ÖĞRENCİLER AÇISINDAN ÖNEMLİ
İl Milli Eğitim Müdür Ahmet Yıldırım da Bilim Şenliği’nin hem üniversite hem de öğrenciler açısından önemli olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Uyguladığımız ve geliştirmeye başladığımız Bilim Şenliği’ne bir önceki yılda ortaya çıkardığımız değere ekstralar katarak devam ediyoruz. Bilim Şenliği hem üniversitenin kendisini ifade etmesi hem de toplumun üniversiteyi değerlendirmesi ve algılaması açısından önemli bir temas noktası şeklinde karşılığı oluşmaya başladı. Bu yıl, geçmiş senelere göre nicel artıştan daha çok daha nitelikleri artmış bir Bilim Şenliği’ne dönüştürerek bu işi biraz daha farklılaştırdık. Özellikle temel ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerimiz atölyelerimizi ziyaret ederken, hem farklı boyuttaki faaliyetleri yerinde görecekler hem de üniversitemizi içselleştireceklerdir diye düşünüyorum. Bu bakımdan üniversite ile öğrencilerimizin bir araya geldiği bir güç haline dönüşecektir diye bekliyoruz. Üniversitelerin özelliklerinden bir tanesi ortaya koydukları çalışmaları topluma ifade edebilmektedir. Bu anlamda destekli projelerin önemli olduğunu düşünüyorum. Temel, ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerimiz için farklı bir hafta olacağını ve kendilerine katkı sağlayacağını ifade edebiliriz. Dünyanın farklılaştığı bir noktada, bilimin, teknolojinin olmazsa olmaz hale geldiği bir noktada öğrencilerin uygulamalı etkinlikler içerisinde olması çok önem arz ediyor.
UYGULAMALI OLACAĞI İÇİN SAYIYI REVİZ ETTİK
Öğrencilerin bu yıl ki etkinliğin içerisinde uygulayan bir konuma dönüşmesini bekliyoruz. İzlemekten uygulamaya dönüşmelerini bekliyoruz. Sayıyı bu bağlamda değerlendirmek lazım. İzleyici artırmak kolay ama uygulamayı sağlayacak altyapıyı kurmak kolay değil. O yüzden sayı revize edilmiş durumda” şeklinde konuştu.
FAKİR: YENİ ÜNİVERSİTENİN DOĞA KISMINI BİZ OLUŞTURUYORUZ
ISUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Fakir de SDÜ ile kardeş üniversite olduklarını ifade ederek, “3. Bilim Şenliği’nde yeni üniversitemiz orman, su ürünleri ve tarım konusundaki atölyelerde yardımcı olacak. Bu kardeşlik, işbirliği olması gerekiyor. Yeni üniversitenin doğa kısmını biz oluşturuyoruz. Hedef kitlemiz genç nesiller. Genç nesillere doğa eğitiminin erken yaşta verilmesi taraftarıyım. Çünkü özellikle yaparak ve yaşayarak öğrenen öğrenciler de çok büyük değişiklik oluyor. Yıllardır doğa eğitimleri ve diğer projelerle bunun içerisindeyiz. 3. Bilim Şenliği’nin faydalı olacağına inanıyorum” dedi.