Batıkent Mahallesi’nde 50 dönümlük alanda yapımına 2013 yılında başlanan Gökkubbe Ulusal Fuar, Kongre, Sergi ve Kapalı Pazaryeri, talihsiz bir kaza sonucu yıkılmış ve ardından yapımına tekrar başlanmıştı. Isparta’nın büyük bir kongre ve fuar alanı özleminin dinmesine sadece 3 gün kaldı. Gökbbe Fuar Alanı, 5 Mayıs’ta 20. Yapı, Dekorasyon, Mobilya ve Ev Tekstili Fuarı’yla kapılarını ilk kez açmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz haftalarda 14 ay boyunca özel bir sanat olarak hazırlanan 80 metre yüksekliğindeki kapı Gökkubbe’ye monte edilmişti. Bunun ardından yapının en tepesine 3 hilal ve bir yıldızdan oluşan bir sembol yerleştirildi. En son da 2 gün önce Gökkubbe’nin girişine Isparta’nın simgesi olan bir gül sembolü monte edildi. Gökkubbe artık son rötuşların ardından fuar gününü bekleyecek. Belediye Başkanı Günaydın, hem 3 hilal ile ilgili eleştirilere yanıt verdi hem de fuar kenti Isparta hedefini anlattı.
MİLLİ PROJEMİZ SAYILABİLİR
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, 5 Mayıs’ta açılacak Gökkubbe Fuar alanı inşaatında şuanda 24 saat çalışıldığını ifade ederek, “Gökkubbe komplike ve çok fonksiyonlu bir yapı olacak. En büyük konferansların olduğu yer Gökkubbe olacak. Örneğin Kültür Sineması’na herhangi bir hocamızı getiriyoruz. Çoğu kişi ayakta kalıyor. Hocalarımıza büyük bir tesis yapacağıma dair söz vermiştim. Gökkubbe aynı zamanda anlamıyla, heybetiyle, görünüşü, manası ve maksadıyla bir milli projemiz sayılabilir” dedi.
DERİN ANLAMLARI VAR
Gökkubbe’nin sanat eseri olan bir kapısı olduğunu vurgulayan Başkan Günaydın, “Kapıda bir milli projedir. İçerisinde varlığımızı, bütünlüğümüzü ve geleceğimizi anlatıyor. Türkiye Cumhuriyeti’ni de ilelebet payidar kalacak imajı da o kapının içerisinde mevcuttur. Türkler bir zamanlar dünyanın beyefendisiydi. Şimdi o beyefendiliğin mesajını verecek bir yapı olduğunu da düşünüyorum. Gelecekte de dünyanın beyefendisinin yine biz olacağımızın mesajı da bu projede var. Bu mesajı destekleyen bazı yapılar da Isparta’da devam edecek. Dede Korkut Projemiz olacak. Bu kültürü ve bu mesajı destekleyen kulelerimiz yapılıyor. Otogar projesinde bazı kulelerimiz var. Oralarda hep bizim geçmişimizi geleceğe taşıyan anlamlar var” şeklinde konuştu.
ONLAR BİLGİ ZAAFİYETİ OLAN KİŞİLER
Öte yandan Gökkubbe’nin tepesine monte edilen 3 hilal ve bir yıldız sembolünün Milliyetçi Hareket Partisi’nin amblemi olduğu yönündeki eleştirilere yanıt veren Günaydın, şunları söyledi: “3 hilal geleceği anlatıyor. Dünyanın tekrar beyefendisinin Türkler olacağını ve dünyanın Türk’süz olamayacağını anlatıyor. 3 hilali Milliyetçi Hareket Partisi’nin amblemi zannedenler de ‘bilgiden zafiyetleri olan kişilerdir.’ Bana sorduklarında ben büyük bir heyecan duyuyorum. Bunu soranlar bana sormasınlar araştırsınlar, öğrensinler.
OSMANLI BAYRAKLARINDA DOLU DOLU 3 HİLALLER VARDI
Osmanlının bayraklarında neden yeşil renkler üzerinde dolu dolu 3 hilaller vardı. Bunun AK Partisi, MHP’si olmaz. Bu büyük bir davadır ve gelecektir. Bu geleceğe layık bir millet olduğumuzu izah ediyorum.”
GÖKKUBE’NİN ALTINDA BİR KONUT SİSTEMİ KURULABİLİR
Gökkubbe Fuar Alanı’nın altındaki geniş alana yapılacak proje hakkında da bilgi veren Başkan Yusuf Ziya Günaydın, “Gökkubbe’yi destekleyen iç meydan olacak. Sanırım kombine bir konut projesi de olacak. Ama Gökkubbe’yi destekleyen bir proje olacak. 9 bin kişi orada bir konferansı dinleyebilecek. Kültür Sineması’na bir alim bilgin çağırıyoruz. Vatandaşa eziyet ediyoruz, her yer dolu. SD Kongre Merkezi’ne çağırıyoruz. Oturandan fazla ayakta var. Demek ki bu bir ihtiyaç. Ayrıca Isparta bir üniversite kenti. Üniversite kentinin böyle çalışmalara ihtiyacı var. Gökkubbe’nin arkasından orayı okşayacak bir proje çalışmamız devam ediyor. Meydanı birleştireceğiz ama bir konut sistemi de kurulabilir” diye konuştu.
SANAYİ FUARI YAPMAK İSTİYORUM
Diğer taraftan ilk fuara talebin yüksek olmasını beklediklerini dile getiren Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gökkubbe’miz bitti. 5 Mayıs’ta bir fuarla açılmış olacak. Bu fuarımız 3 gün sürecek. Beklentimiz bu fuarın çok başarılı olması. Ayrıca bu fuarın fonksiyon anlamında iyi iş görmesini istiyoruz. Daha önce Isparta’da küçük çapta fuarlar düzenlendi. Fuarlarımızla otellerimizin dolmasını istiyoruz. Çok sayıda 5 yıldızlı otellerin yapılmasını istiyoruz. Çeşitli alanlarda fuarlar düzenlendikten sonra sanayi fuarını Isparta’da yapmak istiyorum. Sanayi fuar kolay bir şey değildir. Zor bir olaydır. Büyük sanayicilerin ve büyük fabrikatörlerin yer aldığı ortamlardır buralar. Taşın atıldığı yerde halka halka oluşur. Bu taş Isparta’da atılırsa esnafımız teknik makineleri gördüğü zaman birleşelim de şu makineleri alalım ilimize kuralım düşüncesinde olurlar. Böylelikle Isparta’da sanayi, ticaret, şehrin kalkınması gibi dinamikler oluşur. Birçok şehrin kalkınması fuarlarla başlamıştır. İşte bunu oluşturmak istiyorum. Gökkubbe bunun ilk adımı olacaktır.
ZİYARETÇİ SAYISININ 5-10 KAT ARTMASI GEREKİYOR
Gökkubbe’deki fuarın ziyaretçi sayısının önceki fuara göre 5-10 kat artması gerekiyor. Tüm Isparta halkı ve esnafımız bu fuarı baş tacı gibi sahiplenmesi gerekiyor. Bu durgun bir suya taş atmaya başlar. Oradan yayıla yayıla daha sonra ulusal bir fuar bile olabilir. Bu bir fuarla bitmeyecek. Gökkubbe’de ayrı konularla çok fuar yapacağız. Isparta’da bir fuarın oluşumunu gördüğümüz takdirde bir adım daha atacağız. O adımın adı Fuar Kenti Isparta olacak.
5 MAYIS’TAKİ FUARDA GÜZELLİKLERİ GÖRÜRSEK OLAY BİZİ DAHA BÜYÜK ALANLARA GÖTÜRECEK
Kalan işler tamamlandıktan sonra bu alanın ölçüleri uluslararası fuar alanına giriyor. Fuar alanı olan bir yerde imarımız var. Gökkubbe’nin 5 kat büyüklüğünde bir yer orası. Büyük bir fuar alanı yapmak istiyorum. Oraya adım attığımız zaman bir bardak suda fırtına oluşturuyoruz. Bir İstanbul bir İzmir’de bunu yapmak mümkün. Ama biz orada yaşanacak fuarların fırtınasını burada oluşturmak istiyoruz. Onun için buraya geldiğimiz anda artık şehrin büyümesi, ekonomisi, esnafların ticari alışverişleri dalga dalga değişecek. Şehir görgü, bilgi, teknik gibi konularda hemen ilerleyecek. 5 Mayıs’taki fuarda izdiham ve güzellikleri görebilirsek olay bizi oraya götürecek.
HALK PAZARI DA ORADA OLACAK
Orada otopark üzerinde kalıcı yerli halk pazarı olacak. Burası 7 gün çalışacak. Taze meyve ve sebzeler orada en kaliteli şekilde bulunabilecek şekilde tasarladık. Mavikent’ten Binbirevler’e kadar herkese hizmet verecek bir tesis. Bu fuarın hemen arkasından orayı da açıyoruz. Sosyal hizmetlerin orada olduğunu göreceğiz. Mahallerdeki sosyal tesisler siyasi reklam anlamında da yapılıyordu. Onların çoğu artık işlem görmüyor. Onlardan vazgeçelim. Biz Isparta’ya ve üniversite kentine hitap edecek ana tesis sosyal tesisler kurmamız lazım. Gökkubbe böyle bir tesis. “