Tarih: 26.01.2017 04:17

4 Ova Kanun gücünde koruma altına alındı

Facebook Twitter Linked-in

Statü: «Büyük Ova»
                Isparta’da yukarıda anılan 4 nokta aynı zamanda toprak, iklim, topografya ve ekolojik özellikleri dikkate alınarak ˈˈBüyük Ovaˈˈ Statüsü’ne alındı. Gıda- Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bu alanlarda ziraat dışında faaliyete izin verilmeyeceğini söyledi.
TARIMSAL SİT
İLAN EDİLDİ
                Bakanlar Kurulu, Isparta’da 4 Ova için Tarımsal SİT kararı aldı.
                Bu bağlamda Isparta, Boğazova, Senirkent ilâ Gelendost Ovası’nda ziraat dışında hiçbir faaliyete izin verilmeyecek.
                Anılan noktalar büyüklük değerlerine (Hektar- Ha.) bakılmaksızın Büyük Ova ilan edildi. Kararda toprak, iklim, topografya ve ekolojik özellikler dikkat alındı.
                Bakanlar Kurulu’nun kararı Resmî Gazete’nin 21 Ocak tarihli baskısında yayımlandı.
                Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, tarım arazilerinin korunması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 49 ildeki 141 ovanın, koruma alanı ilan edildiğini belirterek "Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen bu ovalarımız artık 'tarımsal sit' gibi korunacak. Böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlemiş olacağız" dedi.  
 
Tarım arazilerinin korunması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında 49 ilde bulunan 141 ova koruma alanı ilan edildi. 21 Ocak’ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği illerdeki ovalar koruma alanı olarak belirlendi. Ovaların sınırları içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibarıyla ilgili mevzuatı uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanlar için alınmış kararların geçerliliğini koruyacağı kaydedildi.
                Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu doğrultusunda alınan bu kararla artık bu alanların tarım dışı kullanılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi. Söz konusu çalışmada, öncelikle ülkede isimleri en çok bilinen ovalardan başlamak üzere tarımsal bütünlük arz eden ve ova potansiyeli bulunan alanları dikkate aldıklarını belirten Çelik, şunları söyledi: “Ortalama eğimi yüzde 8'den az olan, 10 hektardan büyük planlı alanlar hariç büyük ova sınırları içerisinde kalan tüm araziler, büyüklüklerine bakılmaksızın büyük ova statüsünde kabul edildi. Toprak, iklim, topografya ve ekolojik özellikleri, tarımsal üretim potansiyeliyle ilgili kriterler dikkate alınarak büyük ova sınırlarını çizdik.
71 OVANIN
İŞLEMLERİ SÜRÜYOR
                Yürüttüğümüz bu çalışmalar kapsamında 6,92 milyon hektar alana tekabül eden 212 büyük ovayı tespit ettik. Büyük ovalar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla ilan ediliyor. Bu çerçevede işlemleri tamamlanıp Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen 141 büyük ova koruma altına alınmış durumdadır. 212 büyük ovadan geriye kalan 34'ü, İl Toprak Koruma Kurul kararları tamamlanmış durumda. Diğer 37 ovanın ise İl Toprak Koruma Kurul kararlarının alınması süreci devam ediyor. Bu 71 ova da işlemlerin tamamlanmasına müteakip Bakanlar Kuruluna arz edilecek. Şu anda büyük ova tespit çalışmaları Bakanlığımız tarafından geliştirilen TAD Portal yazılımıyla devam etmekte olup bu 212 rakamı daha da artabilecektir.”
ˈˈOVALAR TARIMSAL
SİT GİBİ KORUNACAKˈˈ
                Amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu tarım topraklarının zamanla yok olduğuna dikkati çeken Çelik, “Oysaki 1 santimetre toprağın yaklaşık bin yılda oluştuğu göz önüne alındığında bu konudaki önleyici çalışmaların önemi ortaya çıkıyor. Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen bu ovalarımız artık 'tarımsal sit' gibi korunacaktır. Böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlemiş olacağız” diye konuştu.
ˈˈTARIMSAL ÜRETİMDE
KULLANILMASI
ZORUNLU OLACAKˈˈ
                Düzenlemeyle tarımsal potansiyeli yüksek tarım arazilerinin korunmasının sağlanacağını dile getiren Bakan Çelik, “Mevcut yerleşimler muhafaza edilecek, nüfus projeksiyonuna dayanılarak yerleşim yerlerinin çeperinde gelişme alanı belirlenecek, bu alanların dışında yeni yerleşimlere kesinlikle izin verilmeyecek, böylelikle amaç dışı kullanımlar önlenecek. Tarım topraklarının bitkisel üretim amacı dışında kullanılması anlamına gelen tarımsal amaçlı yapılar da ova bütünlüğünü korumak amacıyla ova sınırı dışına yönlendirilecek. Ova içindeki arazilerin tarım dışı amaçlı kullanılmayacağı kabulünden hareketle tarım arazilerinin spekülatif olarak yatırım amaçlı alınıp satılması önlenerek zorunlu olarak tarımsal üretimde kullanılması sağlanacaktır” dedi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —