Tarih: 02.06.2017 09:43
4’üncü kattan düşen kız çocuğu ambulans uçakla SDÜ'ye sevk edildi
SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı travma alanında ‘referans sağlık kuruluşu’ özelliğini koruyor. Van’da 4’üncü kattan düşen 16 yaşındaki kız çocuğu Sağlık Bakanlığı’na ait ambulans uçak ile SDÜ’ye sevk edildi. Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Atay: “Anabilim dalımız kurulduğundan bugüne kadar kadrosunda bulunan seçkin öğretim üyeleri ile beraber özellikle travma alanında hem Isparta’nın hem de çevre illerin referans hastanesi olmaya devam etmektedir. Ülkemizde sınırlı yerlerde yapılabilen pelvis asetabulum kırıkları yani kalça eklemi ile leğen kemiğin kırıklarının cerrahi tedavisi kliniğimizde son 5 yıldır başarıyla uygulanmaktadır. Ameliyat yapılan bölgenin damar-sinir açısından hem cerrahi zorluğu hem de uygun yapılmadığı takdirde hastalarda kalça eklemlerinde erken kireçlenmeyle sakatlığa yol açabilmektedir.”
SDÜ, TRAVMA TEDAVİSİNDE REFERANS SAĞLIK KURULUŞU
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı (ABD), kalça ve leğen kemiği kırıkları vakalarında Türkiye’nin referans sağlık kuruluşu konumunda yer alıyor. Zira bu vakalarda Türkiye’nin dört bir köşesinden sağlık kuruluşları SDÜ’ye sevk işlemi gerçekleştiriyor. En son vaka 31 Mayıs Çarşamba günü sabaha karşı 02: 00 sularında Van’dan geldi.
4’ÜNCÜ KATTAN DÜŞEN KIZ ÇOCUĞU TEDAVİ EDİLİYOR
Van’da yaşayan 16 yaşındaki kız çocuğu ikamet ettiği apartmanın 4’üncü katından düşerek ağır şekilde yaralandı. Akciğer ve karaciğerindeki hasarın tedavisinin ardından kalça ve leğen kemiği kırıkları için SDÜ’ye sevk edilen 16 yaşındaki kız çocuğu 48 saat içerisinde Tıp Fakültesi’nde ameliyata alınacak.
BÖLGEDE TEK, ÇOĞU SAĞLIK KURULUŞUNDA YAPILAMIYOR
SDÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tolga Atay, kalça ve leğen kemiği kırıkları ameliyatlarının çok özellik istediğini söyledi. Kalça ve leğen kemiği kırıklarının ulaşım ve damar- sinir yapısı açısından çok zor ameliyatlar sınıfına girdiğini kaydeden Prof. Dr. Atay, “Bölgede tekiz. Türkiye çapında ise sayılı merkezlerde bu tür ameliyatlar yapılıyor. Sağlık kuruluşları bu durumda SDÜ’ye sevk yapıyor” dedi.
31 Mayıs Çarşamba günü 02: 00 sularında Sağlık Bakanlığı’ndan tahsisli hava ambulans ile SDÜ’ye gelen hastanın da hazır olduğu an ameliyata alınacağını ifade eden Atay, şöyle dedi: “Van’da 16 yaşında bir kız çocuğu 4’üncü kattan düşme sonucunda ağır yaralanmış. Van Eğitim- Araştırma Hastanesi’ne yatırılmış. Akciğerlerinde ve karaciğerindeki ağır yaralanmalardan dolayı 14 gün boyunca Van Eğitim- Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi’nde yatırılmış. Karaciğer ve akciğer problemleri çözüldükten sonra hasta stabil hale getirilip, leğen kemiği ve kalça kemiğindeki kırıklar için hastanemize sevk edilmiştir. Kalça ve leğen kemiğindeki kırıkların tedavisi için Sağlık Bakanlığı’nın tahsis ettiği hava ambulansı ile hastamız Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastaneleri’ne getirildi. Hastamız Yoğun Bakım Ünitesi’ne alındı. Genel durumu iyi. Bilinci açık. Konuşuyor. Kısa bir süre içerisinde kalça ve leğen kemiğindeki kırıklar için gerekli cerrahi müdahalede bulunacağız. Travma tedavisinde diğer sağlık kuruluşları ile kıyaslandığı zaman referans hastane durumundayız. Leğen kemiği kırıkları özellik isteyen ameliyatlardır. Bu operasyonları yapan cerrah da çok fazla yok. Kalça ve leğen kemiği kırıklarına karşı cerrahi müdahaleyi ben ve Prof. Dr. Barbaros Baykal gerçekleştiriyor.
3 AY İÇERİSİNDE YÜRÜMEYE BAŞLAYABİLİR
Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tolga Atay, ameliyattan sonra her süreç olumlu seyir ederse 16 yaşındaki kız çocuğunun 2- 3 ay içerisinde eskisi gibi yürüyebileceğini sözlerine ekledi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —