5792 başvurudan 174’ü 30 bin hibe desteği alacak

5792 başvurudan 174’ü 30 bin hibe desteği alacak

Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilecek olan 30 bin hibeli Genç Çiftçi Desteği’nde 5 bin 792 başvurunun değerlendirildiğini, 800’ünün evrak eksikliği nedeniyle iptal edildi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gençleri kırsal bölgelere çekmek amacıyla başlattığı 30 bin TL hibeli Genç Çiftçi Desteği’nde başvurular 12 Mayıs’ta sona ermişti. Isparta’da bu kapsamda 5 bin 792 başvuru yapılmıştı. Bu başvurular  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde kurulan komisyon tarafından tek tek incelenerek değerlendirildi. Komisyon üyesi olan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, konuyla ilgili bilgiler verdi.
Gençleri kırsala çekmek amacıyla başlatılan Genç Çiftçi Desteği’ne Isparta’dan 5 bin 792 başvuru olduğunu hatırlatan Selçuk, bu projelerin kurulan komisyonda tek tek incelenerek, değerlendirildiğini bildirdi. bu projelerden 800’ünün evrak eksikliği gibi nedenlerden dolayı değerlendirilmeye alınmadığını ifade eden Mustahattin Can Selçuk, “Bakanlıktan Isparta’ya 174 proje geldi. Bu 174 projeyi il merkezine ve ilçelere adaletli bir şekilde dağıttık. Bakanlıktan onay gelince Tarım il Müdürlüğü kabul edilen projeleri yayınlayacak. Kabul edilen başvurular yüzde 80’i bayan, yüzde 20’si bayan olarak belirlendi. İsimler belli oldu ancak bakanlıktan onay gelince bu isimler kamuoyuna açıklanacak” dedi.
KAHRAMANMARAŞ’TA 11 BİN BAŞVURDAN 192’Sİ DESTEKLENMİŞ
Öte yandan Isparta’ya verilen 174 sayısının az gibi görülmemesi gerektiğine işaret eden Selçuk, “Sayın Valimiz Kahramanmaraş’a gidecek. 3-4 gün önce Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanımızı aradım. Sayın valimiz ilinize geliyor, sayın valiize sahip çıkın dedim. Tarıma olan ilgisinden de bahsettim. Başkanımız bana genç çiftçilere destek başvurularını sordu. Onlar 11 bin müracaat almışlar, 192 proje çıkmış. Devletin her projeye destek vereceği yok. Bakanlık her şehre nüfusuna göre proje hakkı vermiştir” şeklinde konuştu.
KÖYDE DAHA ÇOK KAZANIRLAR
Ziraat Odası olarak bu tür projeleri desteklediklerini vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “En azından bu projelerle kırsala dönme adına bir adım atılıyor. Bugün Isparta Belediyesi, İl Özel idaresi asgari ücretle işçi alacağım diye ilana çıksa 10-15 bin kişi müracaat eder. Ama köydeki bir insan asgari ücretten fazlasını kazanmış olur. Ayrıca kendi işinin patronu olur ve kırsalda yaşamını mutlu bir şekilde sürdürür. Asgari ücret 1300 TL, 300 lirada da EK-5 EK-6 ya da Tarım Bağkur ödediğini düşünürsek 1800 lira eder.  1800 lirayı kırsalda yatarak kazanır. Hayvanını besler, gül sezonundan başlar, lavanta, kiraz, elmaya kadar devam eder. Kendi işinden kendi parasını kazanmış olur.
BU KONUDA DEVLETİN POLİTİKASINI DESTEKLİYORUM
Hareketlilik insanın özünde vardır. İnsanlar kalabalık olduğu yerleri seviyorlar. Bu yüzden şehre geliyorlar. Ama emekli olanlar kırsala bir özlem duyuyorlar. Belli bir yaştan sonra köy özlemi başlıyor o insanlar da göçüyor. Ama gençleri kırsala çekmek gerekiyor. Hükümetin politikası da budur aslında. Bu konuda devletin politikasını destekliyorum. Ziraat Odası Başkanı olarak da tüm komisyonlara giriyoruz.”
RAMAZAN FIRSATÇILIĞI YAPMASINLAR
Diğer taraftan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte Ispartalı esnafa çağrıda bulunan Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Esnaflarımızdan ricamız Ramazan fırsatçılığı yapmasınlar. Az bir karını koysun, ürününü o şekilde satsın. Afaki ücretlere ürün satmasınlar. İnsanlara yazıktır, günahtır. Ürünlerimiz bu yıl çok güzel Allah’a şükür. Ramazan ayı da güzel gidiyor. İnsanlar kıt kanaat geçiniyor. Zenginlere fiyat fazla da olsa dokunmaz. Ama asgari ücretle geçinen, işi olmayan insanlara yazıktır günahtır. Esnaftan talebimiz fırsatçılık yapmasınlar” ifadelerini kullandı.  

Anahtar Kelimeler: