650 TL’ye
Kurbanlık Olur Mu?
Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı S. Yaşar Köroğlu’ndan;
O Fiyatlara
Tepki!
Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikte çeşitli kuruluşların ‘vekaleten kurban’ fiyatlarını mevcut piyasanın çok altında belirlediklerini belirterek; “Bunlar ne yapmaya çalışıyor anlamak mümkün değil. Örneğin bir kuruluş vekaletle kurban bedelini 650 TL olarak açıklıyor. Allah aşkına kurbanlıkların 1500 ila 5 bin lira arasında satıldığı bir piyasada 650 TL’ye kurban olur mu?” dedi.
Kurban Bayramının yaklaşması ile birlikte yaklaşık bir ay önce ‘vekaletle kurban’ fiyatlarını bir bir açıklayan kuruluşlara kurbanlık yetiştiricilerinden tepki geldi.
BİRLİK BAŞKANI VE
ÜRETİCİLERDEN TEPKİ!
Söz konusu Dernek ve Vakıfların açıkladığı kurban bedellerinin şuandaki piyasanın çok çok altında olduğunu ve binlerce kişinin de vekaletle kurban verme yoluna gitmesi nedeniyle aylarca emek verip kurbanlık yetiştiren üreticileri mağdur olmasına neden olduğunu ifade eden Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu’ndan tepki geldi. Bu rakama kurbanlık vasıfları tam olan hiç bir hayvan bulunamayacağını dile getiren Birlik Başkanı Köroğlu ve yetiştiriciler fiyatlara isyan etti.
KÖROĞLU; “BU FİYATLARI
NEYE GÖRE BELİRLİYORSUNUZ?”
Isparta Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Bu vekaletle kurban fiyatlarını çok düşük rakamlarda açıklayan kuruluşlara üreticiler olarak soruyoruz. Şuandaki ülke ekonomisi çerçevesinde kurbanlık vasıfları tam koyun için en az 6 aylığı doldurmuş keçi için 1 yaşını doldurmuş bütün uzuvları eksiksiz kusursuz bir hayvanı nasıl oluyor da 650 TL’ye, 850 TL’ye, 1100 TL’ye veya 1350 TL’ye kurbanlık olarak alabiliyorsunuz?
“ÜLKE EKONOMİSİ ŞARTLARINDA KESİLEBİLİR BİR KURBANLIK 1500 TL’DEN AŞAĞI OLAMAZ”
Ben yıllardır küçükbaş hayvancılık sektörü içindeyim. Etrafımda hiçbir üreticiden kasaptan celepten bunların açıkladığı fiyatlarda kurban alındığını görmedim, duymadım. Açıklanan rakamlara bakılırsa o dernek veya vakıfların aldığı hayvanların kurban vasfı taşıyıp taşımadığı meçhul. Bu hayvanlar yurt içinden mi yoksa yurt dışından mı temin ediliyor? Yurt içindense nasıl piyasanın bu kadar altında temin ediliyor? Bu fiyatlara kimden nasıl alınıyor? Yurt dışından temin ediliyor ise bu çok daha büyük bir sorun! Ülke hayvancılığı bu kadar zor durumda iken yurt dışından temin ediliyorsa size diyecek kelime bulamıyorum. Şu anda piyasa fiyatları ortalama canlı 28-30 lira arasında, karkas 55-56 arasında ve fiyatlar da en az 1500 TL’den başlamak üzere 5 bin liraya kadar küçükbaş hayvan kurbanlık olarak alınabilir. Bu fiyatların altından hayvanlar nasıl alınabiliyor?” dedi.