SDÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kalp- Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan İbrişim, 68 yaşındaki 2 çocuk annesi Fatma Küçükbaş’a 4 saatlik bir operasyon sonrasında ‘mitral kapak’ taktı. - Prof. Dr. İbrişim: “Daha önce operasyon geçiren hastalara tekrar aynı işlemi yapmak risk taşır. Hastamızın kadın ve yaşının ileri seviyede olması riski artırmıştı. Ancak çok başarılı bir operasyonla hastamız sağlığına kavuştu.”
-1 saat kalbi durduruldu
Prof. Dr. Erdoğan İbrişim: “Operasyon 4 saat sürdü. Kalp kapağının değişimi evresinde 1 saat boyunca hastanın kalbini durdurduk. Şu an yoğun bakımda. 4 gün içerisinde de eski sağlığına kavuşmuş şekilde evine uğurlayacağız.”
-SDÜ Tıp’ta kalp operasyonu
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Cerrahi Kalp- Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda (AD) önemli bir açık kalp operasyonu gerçekleştirildi. Prof. Dr. Erdoğan İbrişim ve ekibi 4 saatlik bir operasyonla, 1984 yılında kalp kapağı takılan bir hastaya acil müdahalede bulundu. 1 saat kalbi durdurulan hastaya yeni ‘Mitral Kapak’ implant edildi.
-Bir haftada hayata dönüş
SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan İbrişim, hayati risk taşıyan operasyonun ayrıntılarını şöyle paylaştı:
“Hastamız 68 yaşında. 1984’te açık kalp ameliyatı geçirmiş. Fakat son dönemlerde takılan kapak, fonksiyonlarını yitirdiği için mutlak bir ölüm riski ile karşı karşıya idi. Bize başvurdu. Yaptığımız ilk incelemelerde kalp kapağının fonksiyonlarının bozulduğunu gördük. Ayrıca mekanik kapakta bir miktar darlık oluştuğunu tespit ettik. Hastanın yaşının çok ileri olması ve dokularının da artık çok zayıf düşmesi bu operasyonu riskli hale getirmişti.
Hastayı koroner anjiyo sonrasında operasyona hazırladık. Operasyona 12 Temmuz 2017 Çarşamba günü sabah saat 09: 30’da başladık. Kalp kapağı 33 yıl önce takıldığı için ileri derece yapışıklık vardı. Ayrıca göğüs kemiği de kötü durumdaydı.
Operasyon totalde 4 saat sürdü. Ancak eski kapağın çıkarılması anında kalbi bir saat boyunca durdurduk. Yeni bir kalp kapağı implant ettik. Açık kalp ameliyatlarında; kapak takılmasında ana unsur geometrinin korunmasıdır. Bugün 33 yıl öncesine kıyasla teknoloji çok ilerledi. Artık , ‘Minimal İnvaziv ve Robotik Sistemler var. Ve en önemlisi de artık Türkiye’de üstün norm ve standartlarda kalp operasyonları gerçekleştirilebiliyor. İnsan kaynakları açısından bakacak olursak çok donanımlı hekimlerimiz var. Teknoloji de aynı şekilde çok ileri derecede.
Tüm bu bilgiler aydınlığında operasyonumuz da gayet başarılı geçti. Yeni kalp kapakçığı iyi tolere etti, herhangi bir sorun ile karşılaşmadık. Hasta şu an gayet iyi durumda. Hastamız 12 Temmuz’dan bu yana Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi altında. 15 Temmuz Cumartesi günü normal kliniğe çıkartmayı planlıyoruz. Hafta içinde de eski sağlığına kavuşmuş bir şekilde evine uğurlayacağız.”
-Sağlığıma kavuştum, mutluyum
68 yaşındaki, 2 çocuk annesi Fatma Küçükbaş da riskli bir ameliyat sonrasında hayata döndüğü ve sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyledi. Küçükbaş, Prof. Dr. Erdoğan İbrişim başta olmak üzere Yrd Doç. Dr. Dinçer Uysal ve tüm SDÜ ailesine minnet duyduğunu ifade etti.
-Aynı gün 2 açık kalp ameliyatı
19 Haziran 2017’de ‘ailem, yuvam’ tanımında bulunduğu SDÜ’ye geri dönen Prof. Dr. Erdoğan İbrişim, önceki gün 2 ayrı açık kalp ameliyatı daha gerçekleştirdi. Prof. Dr. Erdoğan İbrişim, “1997- 2008 arasında SDÜ Tıp Fakültesi Kalp- Damar Cerrahi Anabilim Dalı’nda Başkan ve Öğretim Üyesi olarak görev yaptım. 19 Haziran’da tekrar SDÜ’ye geri döndüm. Açık kalp ameliyatlarına ekibimizle birlikte hızlı bir şekilde başlangıç yaptık. 11 Temmuz Perşembe günü 49 yaşındaki Nusret Gökcen ve Osman Özçıra’yı (39) tedavi ettik.