Eğirdir ilçesinde kurulan ve tarihi 800 öncesine dayanan Tarihi Pınar Pazarı 20 Ekim tarihi itibariyle sona erdi. Bu yıl, 21 Temmuz’da açılan Pazar açık kaldığı üç aylık süre içinde binlerce vatandaşı ağırladı.
Eğirdir’de yılın belirli dönemlerinde geleneksel olarak Pazar günleri kurulan Pınar Pazarı Panayırı bu yıl erken kapandı. Geçtiğimiz yıllarda Ekim ayının sonunda kapanan Pazar, bu yıl Ekim ayının bitmesine 10 gün kala kapandı.
BU PAZAR, 800 YILDIR KURULUYOR
Eğirdir ilçesinde yaklaşık 800 yıldır kurulan tarihi Pınar Pazarı yüzlerce yıllık geleneği sürdürüyor. 21 Temmuz 2019 Pazar günü açılan Pazar 15 hafta boyunca devam etti ve 20 Ekim 2019 Pazar günü sona erdi. Her yıl yaz mevsiminin ortasında kurulan ve yaklaşık üç ay süren pazarda, Eğirdir ve çevresindeki köylerden üretilen ürünlerin yanı sıra kurulan açık hava lokantalarında bölgeye özgü tandır kebabı da satılıyor. Tarihi pazarın, 1200'lü yılların başında yöreye yerleşen Türkler tarafından kurulduğu sanılıyor.
TARİHİ PINAR PAZARI
BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Tarihi Pazar, bu haliyle yüzlerce yıllık hasat bayramı geleneğini sürdürüyor. Meyveden sebzeye, zücaciyeden giyim eşyasına bir çok ürünün satıldığı pazar, Eğirdir'e 7 kilometre uzaklıktaki Bağarası Mahallesindeki mesirelik alana kuruluyor. Her hafta Pazar günleri kurulan pazarda geçmişte günde 2 bin 500 ila 3 bin civarında keçi ve koyun satılırken, yöredeki dağ köylerinde yaşayan Yörükler için buluşma yeri işlevini de görmüş. Pınar Pazarı her hafta çevre il ve ilçelerden gelenlerin yoğun ilgisini çekiyor. Geçtiğimiz yıllarda Ekim sonuna kadar Pazar günleri kurulan Pazar bu yıl bir hafta gün önce sona erdi. Tarihi Pınar Pazarında Eğirdir ve çevresindeki köylerde yetiştirilen her türlü sebze ve meyvenin yanı sıra yöreye özgü ekmeklerin tadına bakıp, kır lokantalarında tandır kebabı, kahvelerde çay içme imkanı sağladı.
İLK DEFA 1204 YILINDA KURULMUŞ
Yaklaşık 800 yıllık geçmişi olan Tarihi Pınar Pazarı’nın ilk kez; 1204 yılından itibaren bölgeye yerleşmeye başlayan Türkler tarafından kurulduğu belirtilirken, Pazarın Akpınar köyünde yaşayan Yılanlı Musa Ağa'nın girişimleriyle başladığı belirtiliyor.