101. Kuruluş Yıldönümünün Coşku ve Gururunu Yaşıyoruz; Cumhuriyet İşte Böyle Kuruldu
Türkiye Cumhuriyeti, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal’in başlattığı Kurtuluş Savaşı’nın 30 Ağustos 1922’de zaferle sonuçlanmasının ardından 29 Ekim 1923’te kuruldu... 101’inci yıl dönümü kutlu olsun.
BUGÜN TÜRK MİLLETİNİN EN KUTLU GÜNÜ…
Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin 98’inci yıl dönümü. Bugün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde küllerinden yeniden doğan Türk Milleti’nin en kutlu günü. Bugün, emperyalizme tarihi bir darbe indiren Türk halkının Cumhuriyet Bayramı...
TÜRKİYE TARİHİNİN EN KARA
GÜNLERİNİ YAŞIYORDU
Takvimler Ekim 1918’i gösterdiğinde Osmanlı Devleti, Birinci Dünya savaşından yenilgiyle çıkmış, koca imparatorluk dağılmış, Mondros Mütarekesi ile de İtilaf Devletleri’nin işgal hareketi başlamıştı. Anadolu toprakları İngiliz, Fransız, Yunan ve İtalyan askerlerinin çizmeleri altında tarihinin en kara günlerini yaşıyordu.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
SAMSUN’A AYAK BASTI
19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru’yla İstanbul’dan Samsun’a gelen Mustafa Kemal, milli mücadelenin fitilini ateşledi. Türk Milleti, zamanın en büyük güçleri olan işgalcileri topraklarından atmak için türlü yokluklar içinde Kurtuluş Savaşı’na girişti.
BİNLERCE ŞEHİT VERİLDİ ADIM ADIM
CUMHURİYETİN TEMELLERİ ATILDI
Batı Anadolu’da İtilaf Devletleri’nin harekete geçirdikleri Yunan ordusuna; güneyde Fransız ordusuna; doğuda yeni Kafkas devletlerinden Ermenistan’ın kuvvetlerine; Anadolu’nun çeşitli yerlerinde İstanbul rejimine sadık milislere, feodal güçlere ve ayrılıkçılara karşı büyük bir savaş verildi. Ve zaferler peş peşe geldi. 3 yıl süren Kurtuluş Savaşı’nda yüz binlerce şehit verildi. Ve adım adım Cumhuriyete giden yolun taşları döşendi.
O GECE TÜRKİYE’NİN KADERİ ÇİZİLDİ
23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kapıları açıldı. Parçalanmış bir imparatorluktan dünyanın tanıdığı aydınlık ve çağdaş bir ülke yaratıldı. Sıra ülkenin yeni rejimini belirlemeye gelmişti. Mustafa Kemal Atatürk, 28 Ekim 1923’te İsmet İnönü, Fethi Okyar ve Kazım Özalp’i Çankaya Köşkü’nde yemeğe davet etti. “Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan ediyoruz” dedi. O gece Türkiye’nin kaderi ve yönetim biçimi şekillendi...
YAŞASIN CUMHURİYET…
Atatürk, Meclis’e sunulacak metnin ilk maddesine şunu yazdı: “Türkiye Devleti’nin hükümet şekli Cumhuriyet’tir.” 29 Ekim 1923’te ise Meclis, saat 18.00’de toplandı. İnönü, Meclis’e Anayasa’nın birinci maddesinin değiştirilmesi teklifini sundu. Kanun teklifi oy birliğiyle kabul edildi. Meclis’te 158 milletvekili ayağa fırlayıp dualar eşliğinde üç kez “Yaşasın Cumhuriyet” diye bağırdı... Ardından da oy birliğiyle Türkiye’nin ilk Cumhurbaşkanı olarak Mustafa Kemal Atatürk seçildi.
RAHMET VE MİNNETLE…
Bağımsızlığın simgesi Cumhuriyet, hem Meclis’te hem de dışarıda coşkuyla kutlandı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Cumhuriyet çocuklarının himayesinde daima kutlanacak, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacak. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyoruz…