Özel Okullar O Düzenlemeyi Yapmazlarsa; Eğitim – Öğretime Devam Edemeyecekler!

 Özel Okullar O Düzenlemeyi Yapmazlarsa;  Eğitim – Öğretime  Devam Edemeyecekler!

Özel Okullar O Düzenlemeyi Yapmazlarsa; Eğitim – Öğretime Devam Edemeyecekler!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmelik gereği tüm özel okullar eğitim verdikleri binaların deprem testini yaptırmak zorundalar. Çürük çıkan binalarının yerine depreme dayanıklı bir şekilde yenisini yapmayanlar, diğer bir deyişle binaları için ‘Sağlam Raporu’ almayanlar ise yeni Eğitim – Öğretim Yılında öğrenci alamayacaklar. 

500 METREKAREDEN 350 

METREKAREYE DÜŞÜRÜLDÜ 

Yeni yönetmelikle 6 Mart 2007 tarihli “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmelik” yerine 18 Mart 2018 tarihli “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği”ne göre özel okul binalarında düzenlemeler yapılacak. Ayrıca yönetmelikte özel okullarda 500 metrekare bahçe bulunması şartı, 350 metrekareye düşürüldü. 

SAĞLAM RAPORU ALMAYAN 

ÖZEL OKULLAR KAPATILACAK

6 Şubat’ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından okulların depreme dayanıklılık durumları gündeme gelmişti. Depremden etkilenen 10 ilde bakanlığın 20 bin 868 binası bulunuyordu. Bunlardan 24’ü yıkıldı, 83’ü ise ağır hasar almıştı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), son olarak yeni eğitim-öğretim yılına kadar sağlam raporu almayan özel okulların kapatılacağını açıklamıştı. 

“ŞARTLARI YERİNE GETİREMEYEN KURUM 

BİNALARI EĞİTİM ÖĞRETİME DEVAM EDEMEYECEK”

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk’ün verdiği bilgilere göre Türkiye genelinde 11 bin 500 civarında özel okul bulunuyor. Bunların arasında yabancı, köklü kolejlerle birlikte 52 ilden 1400 civarında özel okul TÖZOK’a üye. Bu okulların tamamına yakının 2018 yılı Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne göre çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Öztürk, “Yeni düzenlemeyle 2018 yönetmeliğinin içinde yer alan standartları yerine getiremeyen kurum binaları eğitim öğretime devam edemeyecek. Çürük bir binada eğitim öğretim faaliyeti sağlıklı bir şekilde yapılamaz. Ancak bunun bir periyoda yayılması, belli bir denetim altında yapılması çok önemli. TÖZOK’a üye okulların dışında yeni okul binası arayan okullar var” dedi. 

“ÖZEL OKULLARDA 

HUMMALI BİR ÇALIŞMA VAR” 

Okulların şantiye halinde olduğunu belirten Öztürk, üye okulların büyük kısmının hızlı hareket ederek düzenlemeleri yetiştireceklerini vurguladı. Yönetmelikte mevcut binalarıyla ilgili sorun yaşamaları durumunda özel okulların yeni geçecekleri binalarda bazı kolaylıklar yapıldığını belirten Öztürk, bu konuda şuanda tüm özel okullarda hummalı bir çalışma var. Zira, çürük binalarını yıkıp yenilerini Eylül ayına yani okulların açılış tarihine yetiştirmeye çalışıyorlar” dedi.