Türkiye’de terlikle otomobil kullanmak doğrudan yasak değil ancak bazı durumlarda para cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte ayrıntılar…
Türkiye'de yürürlükte olan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, terlikle araç kullanmayı açık bir şekilde yasaklamıyor. Yani doğrudan bir "terlikle araç kullanma yasağı" söz konusu değil. Ancak bu durum, tamamen cezasız olduğu anlamına gelmiyor. Kanunun 47. maddesi, sürücülerin trafikte tehlikeye neden olabilecek davranışlardan kaçınması gerektiğini açıkça belirtiyor. Bu kapsamda, kullanılan terlik tipi eğer sürüş sırasında kontrol kaybına yol açabilecek riskler taşıyorsa, sürücünün cezai işlemle karşılaşması mümkün hale geliyor.
TRAFİK GÜVENLİĞİNİ
TEHDİT EDERSE PARA CEZASI VAR
Uzmanlara göre özellikle önü açık, arkası kaygan veya ayağı sabitlemeyen terlik türleri, fren ya da gaz pedalına basarken ayağın kaymasına neden olabilir. Bu gibi durumlar trafik güvenliğini tehdit ettiğinde, trafik polisleri tarafından değerlendirme yapılabilir. Eğer sürücünün kullandığı terlik, sürüş güvenliğini olumsuz etkiler ve bu durum tespit edilirse, “Trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek” gerekçesiyle 2 bin 168 TL’ye kadar para cezası uygulanabilir.
SERBEST AMA RİSKLİ
Türkiye’de terlikle araç kullanmak doğrudan yasak değil ancak güvenlik açısından riskli durumlar oluşturabileceği için dolaylı yoldan cezai sorumluluk doğurabilir.