Adalet Bunun Neresinde?
En Düşük Emekli Maaşının 12.500 lira olması ile birlikte 9 bin ve üzeri prim ödeyenlerle 3 bin 600 gün prim ödeyenlerin maaşları eşitlendi. Yüksek prim ödeyen emekliler şimdi soruyor; “Adalet bunun neresinde? En kısa zamanda ödenen prim gün sayısına göre maaş düzenlemesinin yapılmasını bekliyoruz.”
SGK SİSTEMİ İYİCE ARAPSAÇINA DÖNDÜ
15,9 milyon emekliden 9 milyonu 7 bin 500 lira aylık alıyor. İktidarın az prim ödeyenle yüksek prim ödeyeni “yoksullukta” eşitlemesine tepkiler sürüyor. Emekliler, “Bu adalet mi? Yüksek prim ödeyenleri cezalandıran değil, emeklileri koruyan sistem olmalı” diyor.
İktidar, en düşük emekli aylığını yakın zamanda 12 bin 500 liraya çıkardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamasına göre bugün 15 milyon emekliden 9 milyonu 12 bin 500 lira aylık alıyor. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) ise iktidarın yüksek ve daha fazla prim ödeyen ile daha az prim ödeyeni aynı noktada buluşturduğu “en düşük emekli aylığı” uygulaması tepki gösteriyor.
ERSAL; “3600 GÜN PRİM İLE
9600 GÜN PRİM AYNI MI?”
Emekli aylığı hesaplama sisteminde 2008 yılında yapılan değişikliklerin alt sınır aylıklarını küçülten bir etki yaptığına işaret eden TÜED Teşkilatlandırmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, bu nedenle 2019 yılından itibaren sistem dışı bir ödeme biçimi olan “en az aylık ödemesi” getirildiğini anımsattı.
“EMEKLİLERİMİZ
ADALET BU MU’ DİYORLAR
Başkan Ersal, şöyle devam etti: “En az aylık ödemesine yapılan artışların diğer emekli gruplarına yansıtılmaması ise prim kazançları ve prim ödeme gün sayısı fazla olan emeklileri korumasız bırakmıştır. Bu nedenle öncelikle aylık hesaplama sisteminin değiştirilmesi ve zamların bütün emeklilere yansıtılması gerekiyor. En az aylık ödemesi seyyanen artışa dönüştürüldüğünden, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı fazla olan emeklilerin aylıklarına son düzenlemeden herhangi bir artışın yapılmaması, yeni bir mağduriyetin yaratılmasına neden oldu.”
“YÜKSEK PRİM ÖDEYENLERİ CEZALANDIRAN DEĞİL,
EMEKLİLERİ BİRLİKTE KORUYAN GÖSTERGE SİSTEMİNE DÖNÜLMELİDİR”
Bu uygulama ile bugün emeklilerin yüzde 65’inin yoksullukta eşitlendiğini ifade eden Abdülkadir Ersal, bu durumun bir sistem sorunu olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Aylık hesaplama ve artış parametrelerinin yeniden masaya yatırılması ve doğru kurgularla kendi içinde eşitliği esas alan değişikliklere gidilmesini de isteyen Ersal, “Bu konuda emeklilerden de bizlere ‘Bu adalet mi’ şeklinde sorular geliyor. Yüksek prim ödeyenleri cezalandıran değil, emeklileri birlikte koruyan gösterge sistemine dönülmelidir” dedi.