Gazeteci Levent DOĞAN’ın Köşe yazısı
Bölgesel Amatör Lig'de 2017-2018 sezonu katılım başvuruları tamamlanmasının ardından liglere 160 takım katılıyor. Katılacak takımların 89'u geçen sezon BAL' da yer alan takımlardan, 61'i yerel liglerden BAL'a yükselen takımlardan, 10'u ise geçen sezon TFF 3. Lig'den düşen takımlardan oluşuyor. Geçtiğimiz yıl eylülün son haftasında başlayan Bölgesel Amatör Lig’de bu yılda heyecan eylül ortasında başlaması bekleniyor.
Bölgesel Amatör Lige kadar BAL dense de aslında çok zor ve acı ligdir. Bu ligde takımlarının neredeyse yok denecek kadar geliri azdır. Kulüpler konser, kombine, sponsorluklarla vb. gelirlerle takımları ayakta tutmaktadır. İşadamları ve belediye destekleriyle yürüyen kulüpler, her yıl astronomik rakamlar harcıyor. Kulüplere sadece yaklaşık 5 bin TL Futbol Federasyonu tarafından gönderilen yol masraflarıyla ilgili destek geliyor. Yani 12 deplasmana verilen destek sadece 5 bin TL. Bu para da takımların mazot dahi parası dahil. Ayrıca sezon başında takımlardan 20 bin TL teminat ücreti de ne kadar da geri verilecek dense de cezalar düşünülünce de bu rakamın yarısı zor iade ediliyor. Bölgesel Amatör Lig’de şampiyonluğa oynayan takımların yeni sezonda 3 trilyona kadar bütçe yaptığını biliyoruz. 150 bine kadar peşinat veren kulüpler dahi var. Genç futbolcular yerine yabancı futbolculara verilen değer, Türk futboluna bir hayli zarar veriyor. Belediye desteğini arkasına alan kulüpler bu konuda profesyonel liglere çıkmak için yüksek miktarda harcamalar yapıyor. Bunun nedeni ise kontenjan. Bu yıl muhtemelen 1987 üzeri kontenjan sayılacak. Yani 18 kişilik kadroda bu yaş üzeri 5 futbolcu yer alabiliyor.
Bu kriterden dolayı üst liglerde artık son dönemlerine gelen oyuncular genelde Bölgesel Amatör Ligi yüksek rakam dolayısıyla tercih ediyor. Şimdi büyük emekler harcayan takımlar, ligi 2. Bitirdiği an bütün çabalar boşa gidiyor. Halbuki ligi birinci bitiren takımlar şampiyon olmasına rağmen Play-Off’larda elenince 3.Lige çıkamıyor. Ayrıca takımlar her yıl bu kadar yüklü miktarda para harcayınca son yıllarında iyice borç batağına sürükleniyor. Sil baştan yapılan kadrolar, yıldız oyuncu transferleri ve bilinçsiz yapılan planlamalar kulüpleri bir hayli zorluyor. Bölgesel Amatör Lig’de başarılı olan kulüpler genelde general diye futbolcu tamir edilen futbolcuları transfer ediyor. Halbuki genç, koşan ve mücadele eden futbolcular bu ligde daha çok iş yapıyor. İsimden ziyade bence takım olmak daha önemli. Bu yıl 7. Grup’ta örneğin Manavgat Belediyespor, Serik Belediyespor, Kepez Belediyespor, Isparta Davrazspor, Sandıklıspor, Tavşanlı Linyitspor ve Kütahyaspor bir hayli büyük bütçeyle bu işe girdiler. Neredeyse 7-8 takım kafaya takım yapıyor. Herkes çıkmak için mücadele veriyor. Profesyonel lig hasreti var takımların. Türkiye Futbol Federasyonu gerekli düzenlemeleri yapmadığı takdirde takımların canları yanmaya devam edecek.
Taraftarın çilesi, kulüplerin zorlukları bu sistemle 2 kat daha artacak. Futbol Federasyonu, kulüplerin ayakta durması için gelir kaynaklarını çoğaltmalı, kontenjan sayısında düzenlemeye gitmeli. Ayrıca Futbol Federasyonu Bölgesel Amatör Ligde görev yapan hakemlere çok cüz-i denilecek ödemeler yapıyor. Hakemler ise bu imkansızlıklarla otellerde dahi kalamıyor. Bu sistemlerde farklı tekliflere de karşı karşıya kalıyorlar. Ayrıca ligde her türlü oyunlar oynanıyor. Özellikle son haftalara karşı teşvik ve şike olaylarının döndüğü lig Bölgesel Amatör Lig. Bazı kulüpler oyuncularına gerekli ödemediği yapmadığı için maç başına ücretler verdiğinden dolayı futbolcularda masa başı olaylarına karışıyor. Geçtiğimiz yıl son haftalarda bunu gördük. 5 dakika içinde neler olduğunu hatta oyuncuların numaradan sakatlandığını, iddiası olmayan takımların kendilerini ne kadar parçaladığını hep birlikte şahit olduk. Spor Toto Teşkilatı ise Bölgesel Amatör Ligi takımlarını desteklemelidir. İşte bu şartlar altında yeni sezon başlayacak.
Ama bu düzenle Türk futboluna ne kadar ilerler yorum sizin?