Tarih: 24.08.2021 06:37

‘Alt Yapı’ Denilen Gerçekler ve Yaşananlar...

Facebook Twitter Linked-in

"Başlamak, bitirmenin yarısıdır" derler. Önce bir işe halis niyetle başlamaya karar vereceksin, niyetin üzerine kararlıca davranıp gerekli doneleri hazırlayacaksın, imkanları seferber edip işe girişeceksin.
 
Hani SPOR'UN GERÇEK ANLAMI gibi. (Sistemi kur, Prensipleri oturt, Otoriteyi sağla ve Rekorları bekle...) Aynen yapılması gereken budur. Evet. Profesyonel futbol takımlarının mutlaka alt yapıları olmalı derken, yıllardır savunduğumuz konu ve tez şu ki, (her zaman gazete sütunlarında yazdık ve Tv ekranlarından söyledik) alt yapılar, üst yapıdan tamamen ayrı, ancak üst yapıya bağlı olarak hizmet verecek kuruluş olarak çalışırsa verim alınabilir. Konuyu açmak gerekirse, işin özeti şu. 1. Her profesyonel futbol takımının mutlaka alt yapısı olmalı. 1. şart bu. Çünkü üst yapının ilacı alt yapılardır. 2. Alt yapının başında, mutlaka üst yönetim içinden, hesap verebilir sadece yönetim kurulu başkanına bağlı olarak çalışan, (bağımsız 1 başkan) 1 başkan yardımcısı olmalı ve hoca-sponsor ve genç futbolcuların her türlü sorun-ihtiyaç ve malzeme kamp ve deplasman vb. diğer giderlerinin karşılanması konusunda her türlü tedbiri almalıdır. Ki rahat çalışabilsinler.
 
Bu konular yapıldı mı? Mazide... Cevap : Hayır... 3. Alt yapının başında UEFA lisanslı bir hoca ve alt yapı antrenörleri olmalıdır. Alt yapıya ait sportif tesisler kazandırılmalı ki, gençler geleceğe daha rahat hazırlanmalıdır. Yapıldı mı hayır... 4. Alt yapının mutlakabüyük bir İSİM SPONSORU bulunmalı, her türlü giderleri bu sponsor tarafından karşılanıp, üst yapıya tek kuruş harcatmadan SIKINTISIZ bir sezon geçirilmesi konusunda gerekli tedbirleri alarak görev yapmalıdır. Üst yapıya yük ve hantallık getiren alt yapılar yok olup gittiler mazide. Bakın çevrenize görürsünüz... Mazide bu konular yapıldı mı? Cevap, yine hayır... 5. Gençlik Spor İl Müdürlüklerinin yaz spor okullarındaki kabiliyetli gençler-Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda ki, tespit edilen yetenekli gençler-İl bünyesinde faaliyet gösteren futbol okullarındaki kabiliyetliler, SPOR LİSELERİMİZDE 7/24 sporla yoğrulan sporcular, amatör futbol kulüplerindeki becerili futbolcular tek tek belirlenmeli ve geç kalınmadan değerlendirilmeli, ve onların ihtiyaçları giderilerek her çaba gösterilmelidir.
 
Kısa-orta ve uzun vadede yapılması gereken budur. Sözün burasında bir dip not düşmek isteriz. "Sorar-danışır-araştırır ve önem verirseniz, ve de sorma- -danışma- araştırma kültürüne sahip olursanız başarı gelir. Yoksa oturduğunuz yerde ayağımıza gelsinler, onlar bana muhtaç, nasıl olsa gelecekler diye böbürlenirseniz , hiç bir olay gerçekleşmez, o yetenekler de, o yeteneksizler de futbol piyasasından yok olur giderler ve bir daha da geri gelemezler... Mazideki 1967 doğumlu Ispartasporumuzda olduğu gibi. Yıllarca alt yapı kuruldu-var oldu- yetişenler oldu-yok olanlar oldu ancak kulüp tarih olunca, o var denilen alt yapılar da yok olup gittiler. Şimdi yerlerinde yeller esiyor tabiiki... " Devam edelim. 6. Yıllardır, mazide ne gördük, üst yapının içinden seçilen birinin göstermelik ve yasak savmak için alt yapı sorumluluğunu üstlenmesi, bir hoca ile dirsek teması ve göstermelik futbolcu seçmelerinden sonra 15-20 futbolcu belirlenip haftanın belli saatlerinde idman yaptırılarak, yıldız futbolcu çıksın diye beklendi, yıldız falan çıkmadı.
 
Yıllardır çıkmadığı gibi. Alt yapı için sabır ve istikrar lazım. Kararlı duruş lazım. Göstermelik alt yapılar yarar sağlamamıştır, futbolumuza... Gelecek gençlerimizde tamam da, önce alt yapının önemine ciddiyetle inanmak gerek. "İnanırsanız, başarırsınız..." Alt yapıdan gelecek başarılı gençlerin üst yapıda zaman zaman görev almaları sağlanmalı ki, o genç futbolcular diğer gençlere ve ergenlere örnek teşkil etmelidir. Yok mu yıllardır Isparta amatör kümelerinde futbol oynayıp, başarıya aç gençler. Sayamayacağımız kadar çok. Halen futbol oynamayı hasretle bekleyen gençlerimiz yok mu var elbette... ASKF'ya bağlı kulüplerimizde ve de kurumsal anlamda çalışan, Isparta futboluna hizmet etmek isteyen gençlerimiz ve hocalarımız mı yok.
 
Hepsi var, Isparta'mızda, Allaha şükürler olsun. Var da, kendilerini gösterecek ( profesyonel mecra) yıllardır Isparta'da olmayınca, pek çok başarılı gencimiz ve sporcumuz yetenekleriyle birlikte yok olup gidiyor, ellerinden tutacak bir abi, bir hoca, bir büyük ebebeyn bulunursa kendisini kurtarabiliyor. Yoksa o yetenekler başarılı olmadan balon gibi sönüp gidiyorlar. (Yazdığımız ve anlatmaya çalıştığımız gerçekleri Isparta spor kamuoyunda bilmeyen var mı YOK... Hoca olarak, spor adamı olarak, spor yöneticisi olarak, spor camiasının içindeki yetkili ve yetkisiz insanlar olarak. Herkes, her gerçeği Isparta'da bal gibi biliyorlar- görüyorlar-yaşıyorlar ancak, becerilerini sergileyip, kabiliyetlerini gösterebilecek mecraları - arenaları bekliyorlar.
 
Yani ileriye öteliyorlar. Halbuki, çözüm hemen, derhal lazım. Z kuşağı gibi zeki ve digi çağ gençleri varken...) ****** Zaman zaman fırsat buldukça pandem de olsa, halı saha maçlarını izleriz. Bakınız, günlük hayatın içinde var olma savaşı veren, genç - yaşlı nice başarılı insanları gece-gündüz bu halı sahalarda futbol oynarken görüyoruz. Bu yetenekli insanlara -niye bir amatör takımda yer almıyorsunuz- diye soru yönelttiğimizde : "Abim. Bizim elimizden tutan olmadı ki, hayatımızı kazanma mücadelesinden futbola zaman ayıramadık. Önce karnımızı doyuracağız ki, ayakta kalalım, futbol sonraki planlarımızdadır. Bizden geçti, sıra bizden sonraki genç kuşaklarımızda" dediler.
 
Acı ama gerçek bu... (Amatör futbola başlayıp yıllarını verenleri hariç tutuyoruz bu konudan.) İşte bu olaylara meydan vermemek genç yeteneklerin okul çağında, yaz spor dönemlerinde, veya öğrenim hayatları devam ederken, belirlenen yetenek ve özel sınavlarda tespit edilip, ellerinden tutulmalı, futbol konusu gönüllerine ve hayatlarına işlenmelidir ki, başarılar daim olsun, emsal olsun. Yoksa, alt yapı- alt yapı diye diye bizler "havanda su dövmeye devam ederiz" hiç bir başarı da gelmez. Efendim, bu haftalıkta bu kadar. Sürç-ü lisan ettiysek, affola.
Saygılarımızla.
(NOT : TFF, 10 HAZİRAN'DA BAŞLAYAN PROFESYONEL TK. YAZ TRANSFER DÖNEMİNİN, BİTİŞ TARİHİNİ 01.EYLÜL.2021 OLARAK AÇIKLADI. YANİ KULÜPLERİN SON 9 GÜNÜ KALDI. DUYURULUR.)


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —