Isparta Valiliği İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünce 2014 yılında Kuleönü ve Deregümü’de dikimi yapılan ahududu ve böğürtlenler meyvelerini vermeye başladı. Isparta’da üreticilere alternatif ürün sunmak amacıyla dikilen ahududu ve böğürtlen,pazar sorunu da yaşamıyor.
Elma, kayısı, kiraz gibi birçok meyve türünde adından söz ettiren Isparta, yeni türlerin denemesinde de olumlu sonuçlar veriyor. İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından 2014 yılında başlatılan proje kapsamında 100 dekarlık alanda 90 bin ahududu ve böğürtlen fidanı dikilmişti. Alternatif ürün olarak denenen ahududu ve böğürtlenler olumlu sonuç verdi. Deregümü Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Haymanalı, ahududunun kilogramını 15, böğürtlenin ise 10 TL’den sattığını ifade ederek, “Isparta’da bu ürünler alternatif ürün olabilir. Pazar sorunu yaşanmıyor. Bursa’daki firmalar, Isparta’da toptan vereceğiz desek hemen gelecekler. Yetiştirilmesinde gül gibi, çok masrafı yok ama getirisi fazla. O yüzden geniş alanda yapılacak dikimler sonucunda ticari getirisi yüksek olabilir” diye konuştu.
Isparta Valiliği İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünce 2014 yılında başlatılan proje kapsamında Kuleönü Kasabası ile Deregümü Köyü’ne ahuddu ve böğürtlen fidanları dikilmişti. Ispartalı üreticilere yeni alternatifler oluşturmak amacıyla başlatılan proje kapsamında o dönemde 100 dekarlık alanda 90 bin fidan dikimi gerçekleştirilmiş, dekar başına 800 kilogram ile 2 ton arasında verim alınabileceği belirtilmişti. Aradan geçen 4 yılın ardından ahududu ve böğürtlenler meyve vermeye başladı. Ahududu ve böğürtlen pazar sorunu da yaşamıyor.
BURSA’DAKİ FİRMALAR KAPIDA BEKLİYOR
Deregümü Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Haymanalı, ahududu ve böğürtlenin Isparta’da alernatif ürünler olabileceğine değindi. Haymanalı, “Köyleri kalkındırma ve ek gelir sağlanması amacıyla kadar ahududu ve böğürtlen dikildi. O dönemde özel idare ihalesini yaptı ve kazanan firma dikimi yaptı. Şuanda verimde. Bakımı yapılırsa ticari gelir elde edilebilir. Ahududunun kilogramını 15, böğürtleni 10 TL’den veriyorum. Isparta’da bu ürünler alternatif ürün olabilir. Pazar sorunu yaşanmıyor. Bursa’daki firmalar, Isparta’da toptan vereceğiz desek hemen gelecekler. Yetiştirilmesinde gül gibi çok masrafı yok ama getirisi fazla. Bakımı da çok kolay. Ben hiç ilaç kullanmadım, 2 kez gübre verdim.Dikiyorsun aynı sene tadabiliyorsun, üçüncü yıl verimi tam alabiliyorsunuz. Üretimini yapacaklara tavsiye ederim. 4-5 bin m2 alanda ticari amaçla düşünülebilir” şeklinde konuştu. GÜLSES GAZETESİ