Tarih: 03.03.2022 07:03

Amatör Futbolun Yılmayan Emekçisi: Hikmet Telli

Facebook Twitter Linked-in

Dünyanın en zor 3 mesleği (Hakimlik-Hekimlik-Hakemlik) dedik, yazdık-çizdik söyledik. Hem köşe yazılarımızda, hem de dilimiz döndüğünce TV ekranlarındaki spor programlarında…
Niye zor bu meslekler, adalet dağıttıkları için. Adalet terazisinin şaşmaması için hakkaniyetle yerini bulması için çaba gösteren hakimlerimize, hekimlerimize başarılar dilerken bizler bugün hakemlerimiz konusuna değineceğiz.
Neden hakemler derseniz, beyler-bayanlar. Bir futbol müsabakasını taraftarsız-başkansız-yöneticisiz-teknik direktörsüz-antrenörsüz-kaleci antrenörsüz-sağlıkçı olmadan oynatabilirsiniz. Ancak hakemsiz ve güvenlik kuvvetiniz olmadan, asla oynatamazsınız. Deneyin bakalım başarılı olabilecek misiniz… Olmaz… Hakem ve Güvenliksiz asla.
MAZİYE BİR GÖZ ATALIM MI?
Isparta’nın hakemlik mesleğinin mazisine bakıldığında hemşehrimiz, Ispartasporun ilk kurucularından sn. Kemal Aykon’un 1956-1965 yılları arasındaki faaliyetlerine dayanıyor. O yıllarda bölge hakemliği ve bölge hakem kurullarında görev yaptığı belirtiliyor. Daha sonra 1962-1965 yılları arasında yine hemşehrimiz merhum Hasan Tabak ağabeyimizin futbol hakemliği yaptığı ve hakem yetişmesine hizmetleri olduğu biliniyor. (Vilayet arşivlerinde.)
Yıllar içerisinde merhum İbrahim Aktuna abimizin de büyük gayretleri var. Bizim gazetecilikteki ilk yıllarımızdaki spor muhabirliğimizde izleme ve yazma şansı bulduğumuz nice futbol emekçisi hakemler Selahattin Demir abiler, Mehmet Sağdaş’lar, Nizamettin Çakan’lar, Mustafa Koçer’ler, Engin Kor’lar, Müslahattin Demircan’lar, Hüseyin Aktuna’lar, Hasan Hüseyin Bülbül’ler, Muharrem Büyükyörükler, Hamza Kersu’lar, Yıldırım Özşakrak’lar, Ünal Çivril gibi nice isimler (unuttuğumuz veya yazamadığımız isimler varsa lütfen affetsinler) koskoca bir tarihi geçmişe sahip olunduğunu gösteriyor.
Çileli ve zor meslektir hakemlik ve herkes yapamaz veya yapmaz.
 
Bugün 2007 yılından beri tam 15 yıldır aralıksız futbol hakemliği yapan amatör futbolumuzun emekçisi Hikmet Telli hocamızdan söz edelim istedik. Telli hocamız, 43 yaşında. 15 yıl hiç fire ve ara vermeden Isparta futboluna hizmet ediyor. Hala dinç, hala ilk günkü şevk ve heyecanla göreve devam diyor.
Bıkmadan, yılmadan. Hakem atama kurullarında görev yapanlar, nerede zor bir maç, işin içinden çıkılması zor müsabaka var çare olarak Hikmet Telli hocamızı görevlendirir, ( git görevi başarıyla bitir talimatı) verirler, hocamız da gider görevi, sessiz sedasız yerine getirir, gençlerimize de örnek olur.
Nazar değmesin diyoruz. Faal futbol hakemi olduğu için bugün konuşmuyor, konuşamıyor. Çünkü yasak var. Şimdilik konuşamıyor ancak biliyoruz ki, hakemlik üzerine büyük deneyim ve tecrübe abidesi olarak anlatacağı çok şey var. Yaşayan tüm hakem abilerimiz gibi. Allah uzun ömürler versin hepsine. Telli hocamızla futbol sohbetlerimizde, futbol hakemliğinin büyük özveri istediğini belirterek, sadece 17+1:18 kuralını ezberleyip, sahada uygulamak olmadığını ifade ederek, saha içi ve dışı spor psikolojisini iyi bilmek gerektiğini anlatır.
 
Ne kadar haklı değil mi? HAKEMLİK MESLEĞİ üzerine kendisinden öğrenilecek çok konu var. GENÇ hakemlere tavsiyemiz elinizdeki bu hazineden yararlanmaya ve kendinizi onun tecrübeleriyle geliştirin diyoruz. Hakem ve hocaları kolay yetişmiyor.
 
Bizim de son mesajımız şudur. Gençlere diyoruz ki, hayattaki amaçlarınızdan biri, mesleklerinizden biri de profesyonel hakemlik olsun. Çünkü profesyonelce yapılan hakemlik gelir kapısı bugün. Elit ve üst klasman hakem ücretlerine bir göz atınız gerçekleri orada göreceksiniz. Mazide, hakemlik para ve geçim kaynağı için yapılmazdı. Bugün ise durum çok farklı boyutlarda. Zaman ve şartlar çok değişti çünkü.
 
Profesyonel hakemlik, gençlerin idealleri arasındaki meslek olmalıdır diyoruz. Bu günlükte bu kadar efendim. Söz uçuyor, geriye yazı kalıyor.
Saygılarımızla…


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —