Tarih: 05.01.2016 07:19

Antalya Büyükşehir de bu maliyete ortak olmalı

Facebook Twitter Linked-in

Isparta'nın Sav çıkışında şehrimizin prestijini ayaklar altına alan kötü koku sorununun çözümü aslında Antalya'nın içme suyu rezervi olarak tescil ettirdiği Karacaören 1 ve 2 Baraj Göletleri'nin Havza Koruma Planı uygumaları açısından da kaçınılmaz bir konu. Bir taraftan Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyu rezervi olarak tescil edilen Karacaören 1 ve 2 Baraj Göletleri'nden şehre içme suyu götürecek ishale hattı çalışmalarını sürdürürken diğer taraftan Isparta'dan kısmen arıtılan atıklar dereler aracılığıyla gölete akıtılıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Karacaören Baraj Göletleri için hazırladığı Havza Koruma Planı kapsamında bazı yaptırımlar öngörülüyor.

Karacaören Baraj Göletleri'ne akan derelere bırakılan Isparta Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi ile Deri OSB Arıtma Tesisi'nden çıkan atıklarlar da Havza Koruma Planı'nın önemli unsurları arasında. Ancak Karacaören Baraj Göletleri'ne akan derelere sadece bu 2 kurumdan atık bırakılmıyor. Isparta merkeze bağlı Aliköy, Yazısöğüt, Kışla, Güneyce ve civarındaki köylerin yanı sıra Ağlasun ilçe merkezi ve bazı köyleri, Eğirdir Boğazova köyleri, Sütçüler Aşağı Gökdere Köyü ile Sav Kasabası'ndan çıkan atıklar dereler aracılığıyla Karacaören Göleti ile buluşuyor. DSİ tarafından hazırlanan raporda, Karacaören Havza Koruma Planı kapsamında 61 yerleşim, bir de DOSB bulunuyor.

Devlet Su İşleri, Karacaören Havza Koruma Planı kapsamında yapımı öngörülen Isparta Belediyesi 3.etap atık su arıtma tesisi, ileri arıtma teknolojisi ile Karacaören'e akan derenin kapalı sisteme dönüştürülmesi yatırımı için borçlanma ve 30 yıl geri ödeme şartlı protokol yapılmasını istiyor. Isparta Belediyesi, söz konusu protokol için geçtiğimiz aralık ayında meclisten Belediye Başkanlık makamına DSİ ile protokol yapılması için yetki alındı. Bundan sonraki adımda DSİ ile protokol sürecini Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın yürütecek.
Isparta'nın Sav girişindeki kötü kokunun bertaraf edilmesi, Belediye Atık Su Arıtma Tesisi'nin kapasitesinin artırılmasını öngören altyapı yatırımı için Belediye-DSİ ile protokol imzalayacak. Ancak Belediyenin bu konuda bazı şartları var. Belediye, DSİ'den Karacaören Baraj Göletleri Havza Koruma Planı kapsamında yer alan 62 yerleşimin içinde olduğu bir birlik kurulmasını, yatırım için yapılacak borçlanmaya herkesin üzerine düşen kadar ortak olmasını talep ediyor. Diğer bir konu içme suyunu Karacaören'den alıp, halkına satan Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin de bu birliğe ortak olması ve yatırım maliyetine katılması. Antalya Büyüşehir Belediyesi, Isparta Belediyesi ve çevredeki diğer yerleşim yerlerinin içinde olduğu birlik kurulduktan sonra, yapılacak yatırımın geri ödemesi için DSİ ile protokol imzalanacağı daha sonra da altyapı yatırımına başlanacağı bildirildi.

Yapılacak yatırım kapsamında hızla büyüyen şehrin altyapısını karşılayacak özelikle toplu konut projeleri ve yurt projeleri kanalizasyonuna yönelik ana taşıyıcı hatların yapılması, atık su arıtma tesisinin kapasitesinin artırılması da öngörülüyor.

Akdeniz


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —