Şuan ikinci el araç satış ve devir işlemlerini noterler yapıyor ve işlem sonucunda aracın yeni sahibine 30 günlük geçici tescil belgesi veriyor. Daha sonra vatandaş emniyet birimlerine giderek ruhsatı buradan çıkarıyor. Yeni yıldan itibaren bu süreç değişecek. Yılbaşından itibaren sıfır yada ikinci el araçların plaka ve ruhsat işlemleri noterden yapılacak. Ruhsat kağıtlarını noterler verecek. Konu ile ilgili noterlere gerekli eğitimler verildi.
RUHSAT İŞLEMLERİ NOTERDEN YAPILACAK
2 Ocak 2017’de yayımlanan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen araç tescil ve sicil işlemlerinin noterlere devrinin önünün açılmıştı. Türkiye Noterler Birliği ve Emniyet Genel Müdürlüğü konuya yönelik teknik hazırlıklarını yaptı.
Noterler zaten ikinci el araç satış ve devir işlemlerini gerçekleştiriyordu. Bu işlem sonucu aracın yeni sahibine 30 günlük geçici tescil belgesi verilerek, bildirim sonucu tescil işlemi Emniyet birimlerince yapılıyordu. Artık tescil ve sicil işlemlerinin TNB gözetiminde gerçekleştirileceğini bildirdi.
Yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile 2018’den itibaren trafik tescil ve sicil işlemleri noterlerde gerçekleştirecek. ARC Sigorta yetkilileri Nermin Şirin ve Ayşegül Özdamar, bu işlemler için Araç Tescil Sisteminin (ARTES) kurulduğunu belirterek “Ruhsat olarak adlandırılan aracın sahiplik işlemini 2018’den itibaren biz yapacağız yani ruhsatı artık biz vereceğiz. Ruhsat gönderimi daha önce bir ayı bulurken, uygulamanın noterlere geçmesiyle satış sözleşmesinin yapıldığı anda verilir hale gelecek. Vatandaşın yararına bir uygulama.” dedi. Uygulamanın 2018'den itibaren devreye gireceğini bildiren Nermin Şirin ve Ayşegül Özdamar plaka değişikliği olmayan araçlarda ruhsatın araç sahibine hemen verilmeye başlanabileceğini bildirdi.
SEKİZ NOTER TESCİL BÜROSU GİBİ ÇALIŞACAK
Artık noterlerin de tescil şubesi gibi çalışacağının altını çizen Nermin Şirin ve Ayşegül Özdamar, şöyle devam etti: Bütün araçların sicil kayıtları da noterliklerde tutulacak. Tescil işleminde sadece satış ve devir yok. Araç üzerinde yapılacak motor şasesi yenilemesinden boyatmaya kadar her türlü değişiklik tescile giriyor. İllerde belirli sayıda trafik tescil şube müdürlüğü varken, çok sayıda noterin bulunmasının vatandaşın işini kolaylaştıracak. Vatandaş istediği notere giderek araç ruhsatını alabilecek Isparta il merkezinde sekiz tane noter var. Tüm noterler bu işle görevli olacak yani sekiz tescil bürosu hizmet verecek. Bu işlemlerin başlamasıyla kamu hizmetinde önemli bir yükü alınmış olacak."
"ARAÇ BAYİLERİ ARTIK NOTERE GELECEK"
Uygulamanın 2018'den itibaren devreye gireceğini belirten Nermin Şirin ve Ayşegül Özdamar, sıfır araçların bayiler tarafından yapılan tescilini de artık noterliklerin gerçekleştireceğinin altını çizerek, bayilerin artık Emniyet yerine noterliklere geleceğini, güvenliğe ilişkin araçların tescil işlemlerinin ise yine Emniyet birimlerince yürütüleceğini kaydettiler.
İŞLEMLERDE YENİLİKLER VAR
ARC Sigorta yetkilileri Nermin Şirin ve Ayşegül Özdamar uygulamanın getireceği yeniliklerle ilgili de bilgi vererek, “yılbaşından itibaren plaka değiştirme evrakları, ruhsat işlemleri ve plaka fişi noterlerden verilecek. Sigortasız araçların satılı yapılamayacak. Önceden kişi ruhsatı ikametgahının bulunduğu ilden alabiliyordu. Artık ikametgah gözetmeksizin her hangi bir ilden ruhsat çıkarabilecek. Ayrıca istediği ilin plakasını alabilecek. Önceki gibi plaka seçme şansı olmayacak, sistem sıradaki plakayı otomatik olarak aracı alan kişiye verecek. Örneğin ikametgahı Konya’da olan bir kişi Isparta’dan araç aldığında Konya Emniyetine gidip oradan plaka almak zorundaydı. Yılbaşından itibaren Isparta’dan araç alan kişi ikametgahının bulunduğu ile gitmeden, hem işlemlerini yapıp hem de Konya plakasını Isparta’dan alabilecek” ifadelerini kullandılar.