Bugün, 21 Haziran 2024 Cuma

Araç Muayene Sistemi Değişti! Artık Bunlara Bakılmayacak!

Araç Muayene Sistemi Değişti! Artık Bunlara Bakılmayacak!

GENEL 10.06.2024 23:56:00 0
Araç Muayene Sistemi Değişti!  Artık Bunlara Bakılmayacak!

Araç sahiplerine rahat bir nefes aldıracak karar açıklandı araç muayene sistemi değişti. Araba muayenesi için artık bunlar kontrol edilmeyecek…

Araç muayene sistemi değişti! Araba muayenesinde artık bunlara bakılmayacak - Hatırlanacağı üzere geride bıraktığımız günlerde Resmi Gazete ile yeni bir Cumhurbaşkanı kararı yayımlanmış, bu karar kapsamında TÜVTÜRK araç muayene sistemi için özelleştirme yapılacağı ilan edilmişti. Araç sahiplerinin düzenli olarak yaptırmak zorunda olduğu araç muayenesi için kural değişikliğine gidildi. Yeni karar kapsamında artık araç muayenesi yapılırken lastik kontrolünün yapılmayacağı açıklandı. Eskiden lastik kontrolü de yapılıyor ve kriterlere uymayan araçlar muayeneden geçemiyordu.

TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENESİ 

KARARI AÇIKLADI!

TÜVTÜRK yapılan açıklamada "Seyir esnasında bir lastiğin patlaması aracın kontrolünü neredeyse imkansız hale getirir, kaza yapılmasına sebep olur. Araç muayanesinde lastik yüzeylerinde oluşabilecek hasarlar ya da lastiğe batan yabancı maddeler gözle ve elle mutlaka kontrol edilmektedir. Böylece lastiklerde oluşan ve fark edilemeyen (özellikte lastiklerin aracın iç kısmına bakan yüzeylerinde oluşan ve araç kullanıcısı tarafından görülemeyen) hasarlar muayene sırasında tespit edilmektedir.

Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır. Araçta aynı aks üzerinde aynı ebatta lastik bulunması gerekir. Muayene esnasında aksi bir durum tespit edildiğinde “Aynı Aks Üzerinde Farklı Ebatta Lastik Kullanılmış” kusuru belirtilir. Lastik üreticileri, aynı ebatta fakat farklı desende (farklı firmaların imal ettiği) lastiklerin aynı aks üzerinde kullanılmasının dahi lastik kullanım verimliliğini olumsuz etkilediğini belirtmektedirler.

TÜVTÜRK ARAÇ 

MUAYENE KUSUR LİSTESİ

Dönüş Yönü (Rotation) asimetrik lastiklerde kullanılır. Bu lastikler araca gösterilen yönde takılması gereken desene sahip lastiklerdir. Genellikle ok şeklindeki işaretle lastiklerin dönmesi gereken yön gösterilir. Araca takılma yönü inside (iç) ve outside (dış) şeklinde de gösterilmiş lastikler bulunmaktadır.

Outside işaretlemesi aracın dış kısmında, inside işaretlemesi ise aracın iç kısmında yer almalıdır. Aksi bir durum tespit edildiğinde, aracınızın muayenesi kusurlu olarak sonuçlanır. Yük indeksi bir lastiğin hız sembolü ile gösterilen en yüksek hızda taşıyabileceği azami yükü gösterir. Hız sembolü de bir lastiğin yük indeksi ile belirtilen azami yükte yapabileceği hızı ifade eder.

ARAÇ MUAYENESİNDE 

ARTIK BUNA BAKILMAYACAK!

Araç muayenesi yaptırmak isteyen kişiler artık yaz lastiği ve kış lastiği denetiminden muaf tutulacak. Araç muyanesinde arabanın lastik kontrolü yapılırken kış lastiği ya da yaz lastiği olup olmadığı denetlenmeyecek. Böylelikle araç sahiplerinin muayeneye gitmeden önce yapmaları gereken bir değişiklik ortadan kaldırılırken muayeneden geçişleri daha kolay bir hale getirilmiş oldu. 


Cuma 31.7 ° / 19.8 °
Cumartesi 29.9 ° / 17.8 °
Pazar 31.8 ° / 18.5 °