Artık Isparta merkeze eczane açamayacaklar!
Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, 2012 yılında çıkan kanun gereği 2013 yılında Eczacılık Fakültesi’ne giren ve 2018’de mezun olacak bir kişinin Isparta merkeze eczane açamayacağını belirtti. Kanun gereği her 3 bin 500 kişiye bir eczane düşmesi gerektiğini ifade eden Garğın, bu sayının ilimiz merkezde şuanda bin 900 civarında olduğunu söyledi.
Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, sektörün ilimizdeki durumuyla ilgili bilgiler verdi. Isparta merkezde 109 tane eczane bulunduğunu dile getiren Garğın, bu sayının il genelinde 175 olduğunu ifade etti. Garğın, 2012 yılında çıkan kanun gereği 2018’de Eczacılık Fakültesi’nden mezun olacakların Isparta merkeze eczane açamayacağını ifade etti.
2013’DE FAKÜLTEYE GİRENLER ISPARTA MERKEZE ECZANE AÇAMAYACAKLAR
Türkiye’nin batısında eczane yoğunluğu olduğunu belirten Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, “Pasta daha çok bölünüyor. Doğu’ya doğru gittiğinde daha az eczane sayısı var. Eczane başına düşen kişi sayısı doğuda daha az, batıda daha fazla. Dolayısıyla sıkıntılar batıda daha fazla artıyor” dedi. 2012 yılında çıkan kanunu hatırlatan Garğın, şunları söyledi: “O kanunla 3 bin 500 kişiye bir sınırlama getirildi. Isparta merkezde artık bir eczane açılamayacak. 2013’de fakülteye girenler 2018’de mezun olacaklar, onlar Isparta merkeze bir eczane açamayacaklar. Ama kanun çıkmadan girenlerin hakkı var, onlar açabiliyorlar. 2018’den sonra bir sınırlama gelmiş olacak. Bizim istediğimiz bir kanundu. O dönemde tüm partilerin uzlaşmasıyla meclisten geçti. Eczane açılması için Isparta’nın nüfusunun artması lazım. Isparta merkez için tabelada 214 bin yazıyor. Bin 900 kişiye bir eczane düşüyor. Kanun 3 bin 500 diyor. o yüzden neredeyse yarı yarıya eczane sayımız fazla.
İlçelerde de durum çok farklı değil. Merkezde bir yoğunluk var. İlçelerde açığımız yok. Sadece Sütçüler’de açığımız var. Sütçüler merkezde bir eczanemiz var. Ama diğer ilçelerde sınırlamaya göre sayı dolmuş durumdadır.”
ISPARTA MERKEZDE ECZANE SAYISI 115’LERE KADAR ÇIKMIŞTI
Kendisinin 2001 yılında eczane açtığını anlatan Garğın, o dönemde Isparta’nın 84’üncü eczanesi olduğunu dile getirdi. 2010 yılına kadar Isparta merkezde eczane sayısının 115’lere kafar çıktığını ifade eden Garğın, son 4-5 yıldır sayının 108-110’da sabit kaldığını bildirdi.
44 TANE ECZACILIK FAKÜLTESİ VAR
Garğın sözlerine şöyle devam etti: “Yeni mezunlar odamıza geliyorlar, bizlerden fikir alıyor. Benim gördüğüm birkaç senedir yeni mezun meslektaşlarımın eczane açma gibi bir niyetleri yok. Devlet kurumuna atanmak için bekliyorlar. Ya da özel hastaneye giriyorlar. Türkiye’de 44 tane Eczacılık Fakültesi var. Bunlardan yaklaşık 23-24 fakülte öğrenci alıyor. Öğrenci alabilmesi için belli hocaların olması lazım. Hoca yoksa eğitim verilemiyor. 24 fakülteden mezunlarla sayımız artıyor. Ama 44 fakülte sayısı gerçekten fazla. 2001’de mezun olduğumda 7 tane fakülte vardı.
ECZACILARIN İSTİHDAM ALANLARI GENİŞLİYOR
Tüm Türkiye’de yaklaşık 25 bin eczane var. Her fakülte 100 kişi mezun verse her yıl 2 bin 500 kişi sektöre gelecek veya eczacı olacak. Klinik eczacılık veya farklı alanlar var. Bu alanlar Türkiye’de yeni yeni oluşuyor. Hastanelerde eczacılar istihdam ediliyor. Çünkü artık dünyada eczacılık öyle bir noktaya gidiyor ki; bizdeki serbest eczane modelinden daha farklı noktalara gidiyor.
YURTDIŞINDA ECZANELER DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYOR
Bir yurtdışı seyahatimde karşılaşmıştım. İsviçre’de eczanede belirli tahliller yapılabiliyor. Hatta aşılar yapılabiliyor. Bizim burada bunlar yasak. Örneğin griple ilgili bir sıkıntı yaşıyorsunuz. Eczaneye geliyorsunuz belirli yönergeler var. Eczacı ateşinizi ölçüyor. Önergelere göre basit bir şeyse size ilaç veriyor. Devlette eczacıya bununla ilgili para veriyor. Hasta hiç hekim görmeden bir şekilde tedaviye ulaşmış oluyor. Daha komplike bir rahatsızlığı varsa hekime yönlendiriyor. İşin aslında bir danışmanlık hizmeti veriyor. Bizim fakültelerde öğrendiğimiz şey aslında bu. Biz bunu yapmak istiyoruz ama mevcut sistemde yapamıyoruz.”
ECZANELER SAAT 8’DE AÇILIP, 18’DE KAPANIYOR
Öte yandan Isparta’daki eczanelerin çalışma saatleri hakkında bilgi veren Garğın, “Genelde Isparta’da eczaneler sabah saat 08.00’da açılıyor, yazları eskiden saat 19.00’da kapanırdı, şimdi 18.00’da kapanıyor. Çalışma saatlerimiz artık standart hale geldi. Sabah 08, akşam 18 saatleri arasında hizmet veriyoruz. Cumartesi günleri ise saat 14.00’da kapatıyoruz. Bizim çalışan personelimiz var. haftalık belli bir saat zaman dilimini tutturmak ve dinlenmek zorundayız. Çünkü insan sağlığıyla uğraşıyoruz. Vatandaşlar eczaneler 24 saat açık kalsın isteyebilir. Ama biz de dinlenmek zorundayız. Bu şekilde bir düzenleme yaptık. 2016 Haziran’dan beri sabah 08, akşam 18 saatleri arasında, cumartesi günleri de saat 14.00’a kadar hizmet veriyoruz. Sağlık Müdürümüzle de bu konuları istişare ediyoruz. Bu konuda Isparta uyumlu.”