ASDEP uzmanları Isparta’nın sosyo-ekonomik fotoğrafını çekiyor
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından geçen yıl başlatılan Aile Sosyal Destek Uzmanları çalışması kapsamında Isparta il merkezinde 12, Yalvaç’ta 4, Şarkikaraağaç, Eğirdir ve Uluborlu’da 2’şer ASDEP uzmanı çalışmalarına devam ediyor. Çalışmanın sonunda Isparta’nın sosyo-ekonomik fotoğrafı çekilmiş olacak.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her aileye bir sosyal destek uzmanı görevlendirmeyi hedefleyen ASDEP projesi kapsamında, Isparta il merkezi ve ilçelerinde şuana kadar 24 uzman görevlendirdi. Eğitimleri yapılan uzmanlar sahaya indi ve bugüne kadar 8 bin 772 haneyi ziyaret etti. 14 bin 864 vatandaş ile yüz yüze görüşmeler yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 100 günlük eylem planını açıklarken Isparta’da ASDEP uzmanlarına 2 bin 700 hane ziyareti hedefi koydu. Isparta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük hedefin en az iki katı ziyaret planladıklarını söyleyerek çalışmaların tamamlanması ile birlikte Isparta’nın sosyo- ekonomik fotoğrafını çekmiş olacaklarını bildirdi. 24 ASDEP uzmanı ikişer kişilik gruplara 13 grup halinde saha çalışmalarına devam ediyor.
ASDEP uzmanlarından
İl Müdürünün evine ziyaret
Isparta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, ASDEP uzmanlarının hiçbir adresi ayırmadan sokak sokak, hane hane ev ziyaretleri yaptıklarını belirterek “uzmanların elinde adreste kimin oturduğuna dair bir bilgi yok. Öyle ki geçen hafta bizim evin sokağında çalışma yaparken benim evime geldiler” dedi.
ASDEP uzmanları dezavantajlı grupların tespitine yönelik çalışma kapsamında Isparta’da şehir ve ilçe planları üzerinden tüm evleri ziyaret ediyor. Isparta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, saha çalışması yapan uzmanların ziyaretlerini kime yaptıklarını bilmediğini söyleyerek “sokak sokak yapılan tarama çalışmasında kimseyi ayırmıyoruz. Uzman grubu bir sokağa girdiğinde o sokaktaki tüm haneleri ziyaret ederek görüşme yapmak istediğini belirtiyor. Ev sahibi görüşme talebini kabul ederse evde bakıma muhtaç yaşlı veya çocuk, engelli var mı? Ailede boşanma gibi bir olay var mı? Gelir durumu gibi konularda bilgi topluyor. ASDEP uzmanı arkadaşlar ziyaret edilen adresleri tanımadığı için geçen hafta Bahçelievler Mahallesinde çalışma yaparken benim evimin bulunduğu sokağa sıra gelmiş, tabi bilmedikleri için benim evimi de ziyaret ettiler” dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, Aile Sosyal Destek Uzmanlığı (ASDEP) projesi kapsamında Isparta’da 24 uzman saha çalışmalarına devam ediyor. Uzmanlar aileleri ziyaret ederek sadece ekonomik ihtiyaçlarını değil, hukuki ve psikolojik ihtiyaçlarını da tespit ediyor. Her ailenin uzmanı, o aileyi analiz ederek, ailelerin ihtiyaçlarını belirliyor.
ISPARTA HEDEFİ İKİYE KATLAMAYI HEDEFLİYOR
Isparta’da 12 İl merkezi, 2 Uluborlu, 4 Yalvaç, 2 Şarkikaraağaç, 2 Eğirdir olmak üzere toplam 24 ASDEP uzmanı görev yapıyor.
Isparta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, bugüne kadar ASDEP Personeli tarafından il genelinde 8 bin 772 haneye ziyaret yapılarak, 14 bin 864 vatandaşa ulaşıldığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük icraat plânı kapsamında Isparta’daki ASDEP uzmanlarına 2 bin 700 hane ziyareti hedefi konulduğunu hatırlatan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, “Isparta’da ikişerli gruplar halinde toplam 13 grup hane ziyaretlerine devam ediyor. Bir ekip aylık 150 hane ziyareti yapıyor. Cumhurbaşkanımızın bize koyduğu hedef 2 bin 700 olmasına rağmen biz yoğun bir çalışma ile bunun en az iki katını yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
AİLENİN AYAĞINA GİDEREK TESPİT
ASDEP’in çalışma sistemi ile ilgili bilgi veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük şunları söyledi: "toplumda her hangi bir ihtiyacı olan vakfa gidiyor, valiliğe gidiyor, ilçelerde kaymakamlığa gidiyor. Ya da bize başvuru yapıyor. Bu Aile Sosyal Destek Uzmanlığı, aile hekimliği gibi koruyucu bir model. Aileyi analiz edecek uzman çıkartılan analiz neticesinde de ilgili birime bilgi aktarıyor. Bizim yapacağımız çalışmaları belirliyor ve koordine ediyor. Bu şekilde olduğunda bize başvuru yapmamış kişilerinde ihtiyaçlarına cevap verebileceğiz. Toplumda dezavantajlı grupta yer alan bazı vatandaşlar yaşlılık gibi nedenlerle bize ulaşma yolunu bilemediğinden, yada gururu nedeniyle yardım talep edemediğinden evinde ki sıkıntıyı dışarı yansıtmıyor. Bizim çalışmamızın esas hedeflerinden biriside bu insanlara ulaşmak.”
ISPARTA’NIN FOTOĞRAFI ÇEKİLİYOR
ASDEP uzmanlarının çalışmaları ile aynı zamanda Isparta’nın sosyo-ekonomik fotoğrafının çekildiğini bildiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, “çalışmanın Isparta’da il genelinde 2018 yılı sonlarında bitirilmesini hedefliyoruz. Çalışma tamamlandığında Isparta’nın bir fotoğrafını çekmiş olacağız. Yani hangi bölgede parçalanmış aile sayısı daha yüksek, hangi mahalle yada ilçede ekonomik durumu daha düşük seviyede aileler yaşıyor gibi veriler alimizde olacak. Bu veriler ışığında raporlar hazırlanarak sorunlara daha kalıcı çözümler de üretilebilecek” dedi.
ASDEP UZMANI NE YAPAR?
ASDEP Danışma Yönlendirme Elemanı/ASDEP Görevlisi, sosyal yardım ve sosyal hizmete ihtiyacı olan aile ve bireylerin; nakdi yardım, ayni yardım, iş ve meslek kurslarına/kuruluşlarına yönlendirme, eğitim düzeyinin yükseltilmesi, psiko-sosyal destek ve rehabilitasyon, şiddet, ihmal, istismar nedeniyle destek, genel sağlık sigortası destek, barınma/bakım ve rehabilitasyon destek, huzurevi/ bakım ve rehabilitasyon destek, yaşlılık maaşı, ulaşım destek, engelli maaşı, engelli, şehit yakınları ve gazilere yönelik (kimlik kartı, istihdam vb.), malulen emeklilik destek, alkol ve sigara bağımlılığı destek, madde bağımlılığıyla mücadelede destek, afet ve acil durumlara yönelik destek, istihdam destek, sağlık destek, eğitim destek, hizmet taleplerinin karşılanmasına yönelik hane ziyaretleri yapacak, kurum, kuruluş ve kişilerden gelen bilgileri de dikkate alarak elde edilen bilgileri veri tabanına işleyerek, bu bilgiler doğrultusunda rehberlik yaparak, ilgili hizmet birimlerine ve kuruluşlara yönlendirilmesi ile takibinin yapılması işlerini yerine getiriyor.