Atabey Belediye Başkanı Tevfik Atasoy, katıldığı Basın Kulübü programında ilçeye yapılması planlanan devasa gölet projesi hakkında bilgi verdi. 94 metre yüksekliğinde olacak göletin 320 Milyon TL’ye mal olacağını ifade eden Atasoy, bu proje sonrasında Atabey ve etrafındaki ovaların cazibeli olarak sulanacağını bildirdi. proje tamamlandıktan sonra Eğirdir Gölü’nün suyuna ihtiyaç kalmayacağını kaydeden Atasoy, Isparta şehir merkezinin ileriki yıllarda nüfusunun artması durumunda buradaki su kaynağının da kullanılabileceğini dile getirdi
YILLIK 12 MİLYON METREKÜP SU VAR
2014 yılında göreve geldikten sonra sulamayla ilgili projeyi gündeme aldıklarını ifade eden Atabey Belediye Başkanı Tevfik Atasoy, “Atabey’de toprak var, Atabey’de çalışacak insan var, Atabey’in içinde hem su var hem su yok. Hem diyoruz yeşil bir Atabey, her tarafı su ama bu suyu ekonomik olarak değerlendiremiyorduk. Bizim Kısık bölgemizde DSİ’nin son 10 yıllık ölçümlerine göre yıllık 12 milyon metreküp su, kapalı bir havuzu olduğu için Atabey’in içindeki tarım arazilerini, İslamköy ve Kuleönü’ndeki tarım arazilerini kullanılamaz hale getiriyordu. Yazın su ihtiyacımız olduğunda da su yoktu. 2014 yılında bir çalışma yaptık. Buradaki suyun tarımsal alanda kullanılması, vatandaşların ekonomik olarak bunu değerlendirmeleri sonucunda işsizlik azalacak, verim ve üretim artacak. TBMM’de oturuyorduk, Orman ve Su İşleri Bakanımıza bunu anlattım. ‘Bir ihale ve proje ihalesi olacakmış, bizim bir düşüncemiz var’ dedim. Kendisi su ve sulanacak arazi varsa neden ayrı ayrı vakit geçireceğiz dedi. Genel müdüre planlamayı birlikte yapın diye talimat verdi ve planlama ve projeyi birlikte yapın dedi. Şuan ki bölge müdürümüz tüm çalışma ekibiyle, ‘buna çok zaman kaybetmeyelim, Afyon’da bir sulama göletinin proje işi Milli Parklar’a takıldı onun yerine bunu alalım’ dedi. Hemen planlamaya aldılar. Sonra bir baktılar ki yıllık 12 milyon metreküp su var. ‘Bunu küçük değil büyük düşünelim ve sulanacak araziyi genişletelim, hem Eğirdir’deki elektrikli suyu azaltalım, buradaki suyu cazibe hale getirelim hem de ileride içme suyu olarak değerlendirilebilsin, bu şekilde bir büyük proje hazırlayalım’ dediler” şeklinde konuştu.
320 MİLYON TL’LİK BİR YATIRIM
Göletin gövde yüksekliğinin 94 metre olacağını ifade eden Başkan Atasoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gövde kısmının ihale bedeli 70 Milyon TL. Göletin ilk önce sondaj çalışmaları yapıldı. Arkasından planlama yapıldı. DSİ’deki tüm ekibin çok iyi çalışmasıyla projeye geçildi. Projede şuanda Atabey Sulama Birliği alanı içerisinde 14 bin hektar alanı sulanması düşünülüyor. Eğirdir Gölü’nden 14 bin hektara yetecek su elektrikli pompajla basılıyor. Ama sulanan alan 4 bin hektar. Yüzde 65 su tesislerin eskiliğinden vs kayıp. 4 bin 400 hektar, 14 bin hektara basılan suyun enerjinin bedelini ödüyor. 4 bin 200 hektarı sulanabiliyor, basılan su 14 bin hektarlık. Bunu 2 grupta yapalım dediler. 14 bin hektarın 2 bin 200’ü, bunun içerisinde Atabey’in içerisini, İslamköy, Pembeli, Harmanören’i kapsayacak ve cazibeyle sulanacak bir proje geliştirildi. 14 binin 2 bin 200’ü buradan sulanacak. Bu şekilde 3 pompa istasyonu devreden çıkacak. Sulama Birliği’nin yarısından fazla elektriği ortadan kalkmış olacak. Su boşa gitmeyecek, enerji olmayacak, cazibe ile sulanacak ve tüm araziler sulanacak. Ekonomiye katkı olacak ve işsizliğin azalmasına katkı olacak. Gölet projesi 320 Milyon TL’lik bir yatırım olacak.
ARALIK AYINDA İHALEYE ÇIKMIŞ OLACAK
Son toplantı DSİ’de 1 hafta önce yapıldı. DSİ Bölge Müdürümüzü ziyaret ettim. Projede küçük pürüzler kaldı. Onu da proje firması çalışıyor. İnşallah 12’inci ayda bu göletin ihalesine çıkılmış olacak. Bu havzanın kurtarılması için çok büyük bir imkan ve proje. İleride Isparta çok büyüsün onlar için içme suyu alternatifi olabilecek bir yer.
SU EKONOMİDE DEĞERLENDİRİLECEK, MALİYETLER DÜŞECEK
Şuanda Atabey’in içerisi selden dolayı risk altında. Bu önlenecek. Ayrıca bu alanla ilgili tarım arazilerine verilen suyun verdiği zarar ortadan kalkacak. Bu zarar veren su ekonomide değerlendirilecek ve maliyetler düşecek. Sulama Birliği’nde ücret 30-40 TL’ye düşecek. Sulama Birliği için pompajlı su ortadan kalkacak. Eğirdir Gölü’ndeki boşa giden su da göl içerisinde kalmış olacak.
12 BİN HEKTAR ALAN İÇİN 2006’DAKİ PROJE REVİZE EDİLECEK
Atabey Sulama Birliği içerisinde geriye kalan 12 bin hektar da hiçbir üyemizden bir bedel alınmadan 2006’daki proje revize edilecek. Yatırım programında. 12 bin hektar alanda kapalı sistem sulamaya geçilecek. Şuan ki genel müdürümüzün katkıları ve bakanımız destekleriyle Bedre’den başlayacağız, Sav, diğer taraftaki Kuleönü ve Göltaş’ın oraya kadar olan tüm havza kapalı sisteme geçmiş olacak. Bir de güneş enerjisi sistemi kurulup Bedre’deki pompaj kalkarsa, orası da pompajı olmayan bir sulama sahasına kavuşur. Oradaki ürün maliyetleri de düşer. Ayrıca vatandaştan hiçbir şekilde katkı payı almayacak.”