Atatürk milli ekonomisi sayesinde borçtan artı bütçeye geçtik

Atatürk milli ekonomisi sayesinde borçtan artı bütçeye geçtik

Atatürk milli ekonomisi sayesinde borçtan artı bütçeye geçtik

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Isparta’ya gelişinin 89.yılı dün çeşitli etkinliklerle kutlandı. Şehit Ahmet Hilmi Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünden başlayan Ata’ya Saygı yürüyüşüne protokolün yanı sıra çok sayıda kişi katılırken, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenk sunuldu.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 6 Mart 1930 tarihinde Isparta’yı ziyaret etmişti. Bu kapsamda Atatürk’ün ilimize gelişinin 89.yılı çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk olarak İlk olarak Ata'ya Saygı yürüyüşü düzenlendi. Şehit Ahmet Hilmi Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önünden saat 10.00’da başlayan yürüyüşe Vali Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, arta Garnizon Komutanı Piyade Albay Bilgin Çetinbağ, protokol üyeleri, askeri erkan ve öğrenciler katıldı. Yürüyüş 6 Mart Caddesi üzerinden 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda sona erdi. Burada çelenk sunma töreni düzenlendi. Sırasıyla valilik, garnizon komutanlığı ve belediye çelenkleri Atatürk anıtına sunuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız söylendi.
GÜNAYDIN: ATATÜRK İKTİSAT İLKELERİYLE HAREKET ETTİ
Daha sonra Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. Atatürk’ün askeri dehasının yanında insan ve millet sevgisi, düşünce adamı olarak büyüklüğünü her zaman ortaya koyduğunu ifade ederek, “Atatürk tüm hayatı boyunca ve 15 yıllık iktisadi çalışma hayatında milli iktisat üzerinde durmuştur. Milli iktisat ilkeleriyle hareket etmiştir ve milli ekonomi üzerinde durmuştur. Aynı zamanda kendi potansiyelini kinetik hale çevirmeyi ön planda tutmuştur. Buradan da yüksek üretimler ve kuruculuklar sağlamıştır. Atatürk ‘Türk milleti, Türk parası, Türk ülkesinde kalsın. Türk milleti Türk malı alın, Türk parası Türk ülkesinde kalsın’ demiştir. Atatürk milli ekonomide bütçe dengesi üzerinde kuran bir insandı. Her zaman bütçeyi denk hale getirmiştir. Bütçede eksiklik, ithalatta fazlalık varsa hemen üretim merkezi yani fabrikalar kurardı. Bu tavır ve inançla bütçeyi denk tutmuştur. İthalata mümkün mertebe karşıydı. İhracatı ön plana alıyordu” dedi.
SİYASİ NEDENLERLE FABRİKALAR SATILDI
Atatürk’ün yokluk ve imkansızlıklar içerisine fabrikalar kurduğunu ifade eden Başkan Günaydın, şunları söyledi: “Örneğin Bünyamin Dokuma Fabrikası, Konya Ereğli Bez Fabrikası, Bakırköy Bez Fabrikası, Kayseri Bez Fabrikası, Nazilli Basma Fabrikası, Bursa Merinos Fabrikası. Bunları 1934-1934 yıllarında kurdu. Ayrıca Gemlik Suni İpek, Malatya Bez ve Sümerbank Dokuma Fabrikalarını da kurdu. Dokuma fabrikası Isparta’da kurulmuştu. Nur Demirağ uçak fabrikası, İzmir Kağıt Fabrikası, Karabük demir çelik fabrikası ve Sivas çimento fabrikası gibi birçok fabrika kurdu. Sonra art ardına şeker fabrikaları kurmaya başladı. İlk kez 1926’da Uşak Şeker Fabrikası’nı kurdu. Yaklaşık 16 şeker fabrikası kuruldu. Ancak bunlar siyasi nedenlerle aynı zamanda çağa uymama, araştırma geliştirme yapmama sayesinde bu fabrikaların çoğu satıldı.
MİLLİ EKONOMİ DÜŞÜNCESİYLE 630 MİLYON LİRA BATAKLIKTAN 630 MİLYON ÜSTE ÇIKTIK
Isparta Belediyemiz milli ekonomi düşüncesiyle 630 milyon lira bataklıktan 630 milyon üste çıkmıştır. Biz de milli ekonomiyi benimsiyoruz. Isparta  Belediyesi Türkiye’de en yüksek yatırım yapan belediye haline geldi.”
Günaydın’ın konuşmasının ardından tören sona erdi.