Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, atık su tesislerinin bir önceki yıl enerji giderlerine her yıl bakanlıkça belirlenen miktarda enerji teşviki veriyor. ‘Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik’ kapsamında Isparta’da son üç yılda 1 milyon 280 bin 113,94 TL teşvik geri ödemesi yapıldığı bildirildi. Isparta il genelinde yedi tanesi belediyeler iki tanesi ise il merkezinde ki OSB’ler olmak üzere toplam dokuz adet atık su arıtma tesisi bulunuyor. Isparta Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi günlük 3000 bin metreküp, Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi ise günlük 4000 bin metreküp kapasiteye sahip.
Çevre Kanununun 29. Maddesi Uyarınca “Atıksu Arıtma Tesislerinin Teşvik Tedbirlerinden Faydalanmasında Uyulacak Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik” 01 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında ‘Alıcı ortamın su kalitesinin yükseltilmesi için, atık su altyapı tesisi yönetimlerinden, kimyasal, biyolojik ve ileri atık su arıtma tesisini kuran, işleten ve ilgili mevzuatta belirtilen yükümlülükleri yerine getirdikten sonra arıtılmış atık suların alıcı ortama deşarj edenler veya geri dönüşümlü olarak kullananların arıtma tesisi işletme maliyetleri hafifletilerek ve arıtma tesislerinin çalıştırılması teşvik etmek’ amacıyla atık su tesislerinin enerji giderlerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından teşvik veriliyor.
Buna göre; atık suların arıtılması amacıyla atık su arıtma tesislerinde kullanılan ve ödemesi yapılan bir önceki yıla ait elektrik enerjisi giderinin, Bakanlar Kurulu tarafından her yıl belirlenen kısmı atık su altyapı tesisi yönetimlerine geri ödeniyor. Geri ödenen oranın üst sınırı yüzde 50. Her yıl belirlenen geri ödeme oranı gelen talebe ve bütçe imkanlarına göre Bakanlar Kurulu Kararı ile kesinleşiyor. Arıtma tesislerinde kullanılan elektrik enerjisinin belirlenen kısmı, vergiler ve kesintiler hariç bir önceki yıla ait atık su arıtma tesislerinde kullanılan tüketim bedeli üzerinden geri ödeniyor.
Teşvik tedbirlerinden faydalanmak isteyen kurum, kuruluş ve işletmelerin öncelikle Bakanlıktan “Geri Ödeme Belgesi” almaları ve her yıl Nisan ayının sonuna kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine teşvik geri ödemesi için başvuruda bulunmaları gerekiyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri her yıl Haziran ayı sonuna kadar il genelinde aldıkları toplam başvuruyu Bakanlığa ileterek, Bakanlık tarafından belirlenen orana göre illerde ki talepler değerlendirilerek İl Müdürlüklerinin hesabına para transferi gerçekleştiriyor.
Bu doğrultuda; Atık su Arıtma Tesislerinde harcanan enerjinin belirlenen oranda geri ödenmesine ilişkin olarak, İlimiz sınırları içerisinde; 2015 yılında 314 bin 262,94 TL,
2016 yılında 459 bin 60,85 TL, 2017 yılında 506 bin 790,15 TL olmak üzere toplam 1 milyon 280 bin 113,94 TL teşvik geri ödemesi yapıldığı bildirildi. GÜLSES GAZETESİ