Avukat Enes Aydemir merak edilen tüm soruları yanıtladı: Trafik kazası yaparsanız… Peki ne yapacaksınız? Nasıl? Nereye Başvuracaksınız?

Avukat Enes Aydemir merak edilen tüm soruları yanıtladı: 
Trafik kazası yaparsanız…
Peki ne yapacaksınız? 
Nasıl? Nereye 
Başvuracaksınız?

Avukat Enes Aydemir merak edilen tüm soruları yanıtladı: Trafik kazası yaparsanız… Peki ne yapacaksınız? Nasıl? Nereye Başvuracaksınız?

Avukat Enes Aydemir merak edilen tüm soruları yanıtladı:
Trafik kazası yaparsanız…
Peki ne yapacaksınız?
Nasıl? Nereye
Başvuracaksınız?
Allah göstermesin ve Allah kimsenin başına vermesin. Ancak, her an başımıza gelebilecek bir durum olan trafik kazası konusunda tüm merak edilenleri Avukat Enes Aydemir açıkladı.
 
TRAFİK KAZALARINDA
ARAÇ DEĞER KAYBI :
Olası bir trafik kazasında yapılacak ve yapılması gerekenleri anlatan Aydemir; “Araç değer kaybı, kaza sonrası hasar gören aracın piyasa değerinde gerçekleşen negatif değişimdir. Bu kavram hasar aldıktan sonra tamir edilen aracın 2. El piyasasındaki düşüşü ifade eder. Zira kaza sonrası hasar gören araç en iyi şekilde onarılsa ve eskisinden farksız dahi olsa TRAMER kayıtlarında yer alacak hasar kaydı sebebi ile hasar görmeyen emsallerine göre daha düşük bir rakama satılabilecektir. Kaza sonrası daha az kusurlu taraf, daha fazla kusurlu tarafa veyahut sigortacısına HAKSIZ FİİLDEN kaynaklı gerçek bir zararın tazminini talep eder.
14 Mayıs 2015 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının 5. Maddesinde der ki; “ Hak sahibinin kaza tarihi itibariyle bu genel şartta tanımlanan ve zarar gören araçta meydana gelen değer kaybı dahil doğrudan malları üzerindeki azalmadır.”
ARAÇ DEĞER KAYBINI TALEP EDERKEN
KUSURUN BİR ÖNEMİ VAR MI ?
Trafik kazaları neticesinde zarar verenin verdiği zararı karşılaması, haksız fiil nedeniyle verilen zararın tazmini anlamına gelmektedir. Haksız fiile ilişkin hükümlerde Türk Borçlar Kanunu kapsamında 49,50,51,52. Maddelerinde ele alınmıştır. Kısacası Türk Borçlar Kanuna göre Haksız fiilin şartlarından biri KUSUR şartıdır. Zararın tazmininde değerlendirilen unsur karşı tarafın kusurudur. Kusur ölçüsünde hükmedilecek tazminat indirilmekte veya arttırılmaktadır.
Küçük bir bilgi Araç Değer Kayıplarında uygulanacak faiz oranı, sözleşmeye dayanmayan haksız fiillerde Yasal Faiz Oranıdır.
Araç değer kayıplarına ilişkin izleyeceğiniz yol, ilk olarak karşı tarafın sigorta şirketine başvuru dilekçesi veya ihtarname ile başvurmaktır. Dava açmadan önce muhakkak suretle bu başvurunun yapılması gerekmekte çünkü mahkemelerce bu başvuru bir dava şartı olarak değerlendiriliyor. Başvuru yapılmadan açılan davalar “ Dava şartı yokluğu” sebebi ile reddolunur.  Başvuru sonrası sigorta şirketinin başvuru tarihinden itibaren 15 gün içinde cevap vermemesi veyahut verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin bir uyuşmazlık olması halinde zarar gören dava açabilecektir.
DAVA KİMLERE KARŞI AÇILACAK?
Araç değer kaybı taleplerinde dava zarar veren sürücüye, aracın işletenine ve varsa bağlı olduğu teşebbüsün sahibi ne bunun yanı sıra zorunlu mali mesuliyet sigortacısına ve aşan kısım yönünden ihtiyari mali mesuliyet sigortacısına karşı açılabilir.
Aracın gerçek değer kaybı, tamirin de kullanılan malzeme, aracın piyasa değerindeki düşüşü vb. bir çok teknik konu mahkemece atanan bilirkişi tarafından kalem kalem hesaplanmakta ve Türk Borçlar Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu gibi kanun ve yönetmelikleri kapsadığından teknik bir konu özelliğine sahiptir. Bu sebeple yaşadığınız bir kaza sonrası araç değer kaybı taleplerinizi bu işi yaptığını idda eden aracı kurum ve kuruluşlardan ziyade konuda hukuki bilgiye sahip olan kişilerce yani avukatlar ile yapmanız menfaatinize olacaktır” dedi.