Ayların Sultanı Ramazan, Günlerin Sultanı; Kadir Gecesi

Ayların Sultanı Ramazan, Günlerin Sultanı; 
Kadir 
Gecesi

Ayların Sultanı Ramazan, Günlerin Sultanı; Kadir Gecesi

Kuran’da da geçen bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi bugün idrak ediliyor. Geçen sene evlerde ibadet ve dualarla idrak edilen Kadir Gecesi, Koronavirüs tehdidinin azalması ve kuralların gevşetilmesi ile bu yıl Camilerde idrak edilecek.
 
Kuran’da da geçen bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi bugün idrak ediliyor. Geçen sene olduğu gibi bu sene de ibadet ve dualar evlerde yapılacak. Ayların sultanının Ramazan, günlerin sultanının da Kadir Gecesi olduğunu söyleyen Diyanet – Sen Isparta Şubesi Başkanı Osman Akçil, inmeye başladığı için Kadir Gecesi’nin bin ömre bedel olduğunu söyledi. Akçil; “Allah Kuranı Kerim’de Ramazan ayı ve Kadir Gecesi’nin adını anıyor. Dolayısıyla adına sure indiğinden dolayı Mevla önemini tescil etmiştir. Kadir Gecesi’ne kader gecesi diyoruz biz. Adı üzerinde kadri kıymeti bilinmesi gereken gece diyoruz. Kuranı Kerim’in bir gece dünya semasına indiği ve oradan da peyderpey inmeye başladığı gece Kadir Gecesi’dir. İlk emir olan ‘oku’ emri Peygamberimize Hira Mağarası’nda gelmiştir” dedi.
KADİR GECESİ FIRSAT GECESİDİR
Ramazan ne kadar önemliyse Ramazan’ın içinde ki Kadir Gecesi’nin de o kadar önemli olduğunu ifade eden Akçil, “O gece, ayet-i kerime de ifade edildiği üzere Cebrail Aleyhisselam ve bütün melekler yeryüzüne iner ve insanları kontrol eder. Allah’tan kim ne ister ise meleklerde Allah’a olması için dua eder diye ayeti kerimede ifade edilir. O yüzden Kadir Gecesi hayatımızı değerlendirmemiz için bir fırsat gecesi. Meleklerin en büyüğü olan Cebrail, insanların en büyüğü olan Hz. Muhammet’e günlerin en güzeli olan Kadir Gecesi’nde kitapların en büyüğünü getirmiştir. O yüzden Kadir Gecesi, bu yönüyle ayrı bir gecedir.
 
Peygamber Efendimiz Kadir Gecesi’nin Ramazanın son 10 gününde arandığını söylemiştir. Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu da çok kuvvetle muhtemeldir. Peygamber efendimizin böyle gizlediği bir iki konu var. Mesela ‘Cuma gününde öyle bir saat vardır ki o saatte yapılan bütün dualar kabul edilir ve o saate icabet saati denilir’ diye Peygamber Efendimizin müjdesi var. Ama o saat hangi saat olduğu bilinmez. Cuma günü 24 içinde aranması her dakikanın duayla geçmesi için Peygamberimiz saatini belirtmemiştir. Kadir Gecesi’nin de günü belirlenmemiştir. Son 10 günde ibadetlere daha çok yoğunlaşalım diye son 10 günde aramızı söylemiştir” diye konuştu.
SON KADİR GECESİYMİŞ
GİBİ DEĞERLENDİRELİM
Bu günlerin belki insanın hayatında son gördüğü oruç günleri olabileceğini dile getiren Akçil; “Belki de bu yaşayacağımız son Kadir Gecesi olacak. Ona göre değerlendirmemiz lazım. Hz. Ali efendimize sormuşlar; ‘Efendim, biz kıldığımız namazlardan zevk alamıyoruz, huşu duyamıyoruz, manevi haz duyamıyoruz. Ne tavsiye edersiniz?’ deyince Hz. Ali, ‘Ben kıldığım her namazı son namazımmış gibi kılarım. O yüzden de büyük zevk alıyorum ve manevi haz duyuyorum’ demiş. Bu yüzden belki bu göreceğimiz son Ramazan ayı ve son Kadir Gecesi gibi değerlendirmemiz lazım. Burada şunu söylemek gerekir. Kadir Gecesi ve diğer kandil gecelerine özel bir ibadet yoktur. Yani gecelere has bir ibadeti Peygamberimiz belirlememiştir” dedi.
BU GECE DUALARIN KABUL
OLDUĞU GECEDİR
Bu aralar sosyal medyada Hızır namazı diye bir namaz paylaşıldığını böyle bir namazın olmadığını belirten Akçil, bu tarz yanlış kulaktan dolma bilgilere zaman ayırmaktansa Müslümanların teheccüd namazı nafile namaz kılmalarının daha doğru olacağını söyledi. Kadir Gecesi kılınabilecek namazları Yalam şöyle anlattı. “Teheccüd namazını gece sahur vaktinde kılabiliriz. Akşam namazından sonra kılabileceğimiz Evvabin namazı var. Hatta Peygamber Efendimizin ‘Kim 2 rekât Kuşluk namazı kılarsa, denizlerin köpüğü kadar günahı olsa Allah bağışlar’ dediği Kuşluk namazı var. Kadir Gecesi’ninamaz kılarak ihya etmek istiyorsak bunları yanında Kaza namazı kılabiliriz. Tavsiyemiz kandil gecelerinde en az bir günlük Kaza namazı kılınsın. 1 günlük kaza edeceği namaz 20 rekattır. 20 dakika sürer. Güçleri yetiyorsa 3-4 günlük Kaza namazını kılsınlar. Onun dışında Kadir Gecesi’nde dua edeceğiz, tövbe istiğfar edeceğiz ve kendimizi muhasebeye çekeceğiz. Bu gece duaların kabul olduğu gece olduğu için sehere kadar yatmayacağız” şeklinde konuştu.
BU YIL KADİR GECESİ
CAMİLERDE İDRAK EDİLECEK
Geçen senenin pandemiden dolayı buruk geçmesine de değinen Akçil, “Her şerde bir hayır taraf vardır. Geçen seneki ramazan daha buruktu. Camilerimiz kapalıydı. Şimdi camilerimiz açık. Teravih namazına gidebiliyoruz. Son iki yılda yaşadığımız bu sürecin bize şu dersleri de vermesi lazım. Demek ki aldığımız nefes bile bizim değil. Geçtiğimiz iki yılda salgın şartlarındaki Ramazan ayı bizlere, evlerimizi mescit haline getirmemizi sağladı. Bu yıl ise camiye teravihe gittiğimiz için 20 rekât namazımızı cemaatle kılıp geliyoruz. Onun içindir ki, esas nefsimize ders vermek istiyorsak o 20 rekâtı hakkıyla kılabilmeliyiz. Bu 20 rekâtı hakkıyla kılabilenler asıl ihya olanlardır” dedi.