AYM Üyesi Hemşehrimiz Muammer Topal; Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına seçildi

AYM Üyesi Hemşehrimiz Muammer Topal; 
Uyuşmazlık Mahkemesi
Başkanlığına seçildi

AYM Üyesi Hemşehrimiz Muammer Topal; Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına seçildi

Anayasa Mahkemesi Üyesi Hemşehrimiz Muammer Topal Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına seçildi.
 
Uyuşmazlık Mahkemesi için yapılan başkanlık seçimi sonunda Hemşehrimiz Muammer Topal bu göreve seçildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 158. maddesi, 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 12. maddesi ve 2247 sayılı Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun’un 4. maddesi uyarınca 19 Ocak 2022 tarihinde yapılan seçimde Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına Anayasa Mahkemesi Üyesi Muammer Topal seçilmiştir.”
MUAMMER TOPAL KİMDİR?
1 Ağustos 1966 tarihinde Isparta'da doğan Muammer Topal, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye Bölümünden 1988'de mezun oldu. Topal, 3 Mart 1992'de Danıştay tetkik hakimliğine atanarak mesleğe başladı. Bir süre Ankara Bölge İdare Mahkemesi üyeliği görevinde bulunan Topal, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü kamu yönetimi yüksek lisans programını Stratejik Yönetim konulu projesiyle tamamladı. Türkiye Adalet Akademisinde idari yargı hakim adaylarına ihale mevzuatı konulu dersler veren Topal, 24 Şubat 2011'de Danıştay üyeliğine seçildi. Danıştay Yedinci Daire üyeliği görevini sürdürürken Danıştay Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından 29 Ocak 2012'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Topal, 17 Aralık 2020'de Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanvekilliğine seçildi.
UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ NEDİR?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası çerçevesinde düzenlenmiş olan yüksek bir mahkeme olarak uyuşmazlık mahkemesi öne çıkar. 1945 yılında kurulmuş olan mahkeme 75 yıldır adından da anlaşılacağı üzere, gerekli alanlar için uyuşmazlığın giderilmesinde önemli bir görev üstlenir. Daha detaylı anlatım ile adli ve idari yargı organları arasındaki hüküm ve görev uyuşmazlıklarını kesin olarak çözen mahkeme olduğunu söylemek mümkün. Yüksek mahkeme sıfatına sahiptir ve aldığı kararlar doğrultusunda kesinlik öne çıkar.
UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ’NİN
TEMEL GÖREVLERİ NELERDİR?
Uyuşmazlık mahkemesinin temel görevi adli ve idari yargı organları arasındaki sorunları çözüme kavuşturmaktır. Özellikle bu iki yargı arasında yer alan görev ve hüküm uyuşmazlıklarını kesin olarak çözer. Yaşanabilecek olası görev uyuşmazlığı ve hüküm uyuşmazlığı söz konusu olduğunda, eğer daha yüksek bir durum yok ise kesin karar verilir. Özellikle idari yargı davalarında ileri sürülen görevler üzerine itiraz etti olduğu vakit, adli yargı ile yine olumlu görev uyuşmazlığı çıkabilmektedir.
Hem idari hem de adli yargı organları doğrultusunda herhangi bir uyuşmazlık söz konusu olduğu vakit, direkt olarak dava açma durumu söz konusudur. Yüksek mahkeme olduğu için ise açılan davalar üzerinden sonuç kesinlik kazanır. Bu yönüyle en önemli ve güçlü merci organları içerisinde yer alan mahkemelerden birdir.