BAKA’dan 3 ilde lokomotif sektörlerde güdümlü projeler
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu, yeni yılın ilk olağan toplantısını Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirdi. Yönetim Kurulu toplantısının BAKA’nın güdümlü proje desteğiyle Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği büyük bir alanda sulamayı güneş enerjisiyle gerçekleştirip maliyetleri düşürecek projenin imza töreni nedeniyle Antalya’da yapıldığını belirten Dönem Başkanı Burdur Valisi Şerif Yılmaz, BAKA’nın diğer iki güdümlü projesinin de aynı süreçte hayata geçirilecek Burdur’da Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile Isparta’da gül ve tıbbi aromatik bitki ürünleri araştırma ve geliştirme laboratuvarı olduğunu belirtti. Vali Yılmaz, “3 güdümlü projeyle bölgemizde lokomotif görev üstlenen sektörlerin böylelikle desteklenmesi, hem tarımda, hem hayvancılıkta sanayiye yönelik yüzünü de gerçekleştirmiş olacağız” dedi.
BAKA Yönetim Kurulu’nun Burdur Valisi Şerif Yılmaz başkanlığında Antalya Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’ndaki Ocak ayı olağan toplantısına; Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat, Burdur İl Genel Meclis Başkanı Muzaffer Bağcı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Madenci ile uzmanlar katıldı.
BAKA Yönetim Kurulu üyeleri, toplantı öncesinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Yeni yılın ilk olağan toplantısının açılışında BAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Burdur Valisi Şerif Yılmaz, 2018 yılında alınacak tüm kararların Antalya, Isparta ve Burdur illeri ile bölge halkı için hayırlara vesile olmasını temenni etti. Vali Yılmaz, “Kalkınma ajansımızın toplantısını Büyükşehir Belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Toplantının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, BAKA güdümlü projesinin imza törenini gerçekleştireceğiz. İnşallah bu projeyle birlikte özellikle çok geniş bir alana hitap eden tarım sektörünün, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hareket eden, bünyesine dahil olan sulama birliklerinin elektrik giderlerini yüzde 80 oranında düşürecek olan bir projenin hayata geçirilmesi sürecini başlatmış olacağız” diye konuştu. Kalkınma Ajansının bugüne kadar sanayiye, turizme büyük destekler verdiğini hatırlatan Burdur Valisi Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:
“MALİYETLERDEKİ DÜŞÜŞ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİYE YANSIYACAK”
“Bu proje, tarım alanında desteklenen ilk güneş enerjisi projesi olacak. Bölgenin sadece turizm değil, aynı zamanda tarımın da özellikle serayla beraber olarak çok önemli bir merkez olduğunu hepimiz biliyoruz. Aslında tarımla ilgili Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Tarım Bakanlığı tarafından yapılan destekler var ancak bu BAKA tarafından desteklenen güdümlü ilk güneş enerjisi projesi olması da önemli. Büyükşehir Belediyemiz’in hazırlamış olduğu proje sulamada enerji maliyetleri düşürecek, aradaki kâr üreticiye ve tüketiciye yansıyacak.
Burdur’da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin hazırlamış olduğu Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile ilgili süreci de tamamladık, sözleşme imzalama aşamasına gelindi. Yine aynı şekilde Isparta SDÜ tarafından hazırlanan gül ve tıbbi aromatik bitki ürünleri araştırma ve geliştirme laboratuvarı da bölgemiz açısından çok önemsediğimiz projeler. Burdur, Isparta ile Antalya’nın kırsal kesimine hitap edecek çok geniş bir alanda tıbbi aromatik bitkilerle ilgili doğal ortamın da değerlendirileceği bir proje. Bu 3 güdümlü projeyle bölgemizde lokomotif görev üstlenen sektörlerin de desteklenmesi, hem tarımda, hem hayvancılıkla bunun sanayiye yönelik yüzünü de gerçekleştirmiş olacağız.”
2018 MALİ DESTEK PROGRAMLARI
Yine aynı şekilde 2018 Mali Destek Programları çerçevesinde çağrıya çıktık. Biri Küçük Ölçekli Altyapı Destek Programı, bölgemizde üretimi artırıcı, maliyetleri düşürücü, ekonomik kalkınmayı destekleyici, çevre kirliliğini önleyici, bireylerin yaşam standardını ve kalitesini yükseltici ve toplumsal refahı artırıcı altyapıların inşa edilmesi iyileştirilmesiyle ilgili olacak.
Yine aynı şekilde; Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı çerçevesinde de ‘bölgemizde enerji potansiyelinin değerlendirilmesi, bölgede çevre dostu teknolojilerin kullanılmasına yönelik farkındalığın artırılması ve bölgedeki üreticilerin ve kurumların enerji maliyetlerinin azaltılması’ yönünde çağrıya çıktık. İnşallah bu çağrıda 20 milyon TL toplam kaynağımızı da kurumun Ajansın belirlediği kriterler çerçevesinde süreci başlatmış olacağız, bilgilendirme toplantılarından sonra talepleri alıp değerlendirip en kısa sürede bu projeleri destekleme yoluna gideceğiz. Bugün imzalayacak olduğumuz güdümlü projenin ve toplantıda alacağımız kararların bölgemiz, ülkemiz vatandaşlarımız için hayırlı olmasını diliyor teşekkür ediyorum.”
Vali Yılmaz’ın konuşmasının ardından basına kapalı devam eden 2018 yılının ilk toplantısında, gündemde yer alan maddelerinin görüşülerek yönetim kurulu tarafından karara bağlanmasının ardından toplantı sona erdi.