Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından (BAKA) ‘Küçük Ölçekli İşletmeler’, ‘Sosyal Kalkınma’ ve ‘Sürdürülebilir Çevre’ alt başlıklarında teklif çağrısına çıkılan 2016 Mali Destek Programları için proje başvuruları
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından (BAKA) ‘Küçük Ölçekli İşletmeler’, ‘Sosyal Kalkınma’ ve ‘Sürdürülebilir Çevre’ alt başlıklarında teklif çağrısına çıkılan 2016 Mali Destek Programları için proje başvuruları tamamlandı. Projelerin değerlendirme sürecinin BAKA’nın yeterlilik açısından ön inceleme sonrasında eksikleri proje sahiplerine bildirip tamamlanmasını istemesiyle başladığını belirten BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, “‘Küçük Ölçekli İşletmeler’, ‘Sosyal Kalkınma’ ve ‘Sürdürülebilir Çevre’ alt başlıklarında toplam 12 milyon lira bütçeli 2016 Yılı Mali Destek Programı’na Antalya’dan 108, Isparta’dan 66 ve Burdur’dan 33 olmak üzere toplam 207 proje başvurusu gerçekleşti. Bölgemiz için hayırlı olsun” dedi.
Isparta, Antalya ve Burdur’un sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak üzere faaliyetlerini sürdüren BAKA’nın 19 Ocak 2016’da ilan ettiği 12 milyon TL bütçeli 2016 Yılı Mali Destek Programları proje başvuruları tamamlandı. 3 yeni alanda mali destek verecek BAKA’nın Küçük Ölçekli Mali Destek Programı’na imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1-9 arasında işçi çalıştıran ve cirosu da 1 milyon TL’den az olan ‘Mikro’ tanımındaki işletmelerden Antalya’dan 23, Isparta’dan 12, Burdur’dan da 10 olmak üzere toplam 45 proje başvurusu yapıldı. Aynı program için çalışan sayısı 50’den cirosu da 8 milyon TL’den az ‘Küçük’ tanımındaki işletmelerden de Antalya’dan 30, Isparta’dan 13, Burdur’dan da 5 olmak üzere 48 proje BAKA’ya teslim edildi.
Antalya’dan 34, Isparta’dan 26, Burdur’dan da 9 olmak üzere toplam 69 proje, ‘engelli, kadın ve genç işsizlerin sosyo-ekonomik hayata katılımlarının sağlanarak yaşam kalitelerinin yükseltilmesi’ni hedefleyen Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı için hazırlandı. Çevrenin korunması, atık geri dönüşümünün sağlanması ile çevre bilincinin oluşturulmasını hedefleyen ‘Sürdürülebilir Çevre Programı’na ise 45 proje başvurusu olurken projelerin 21’i Antalya’dan, 15’i Isparta’dan, 9’u da Burdur’dan geldi.
Mali destek programlarının özünde proje yarışması olduğunu ve iyi projelerin destek alacağını belirten BAKA Genel Sekreteri Mehmet Sırrı Özen, değerlendirme süreciyle ilgili bilgi verdi. Projelerin ön incelemesinin BAKA uzmanları tarafından yapılıp eksik evrakların tamamlanmasını istemesiyle değerlendirmenin başlayacağını belirten Genel Sekreter Özen, “Süreçte ilk değerlendirmeyi bağımsız değerlendiriciler yapacak. Her proje; birbirinden habersiz ve projenin kimliği gizli olarak iki bağımsız değerlendirici tarafından kamera kayıtları altında değerlendirilip puanlanacak. 5 kişilik değerlendirme komitesinin değerlendirmesinin ardından projeler listesi BAKA Yönetim Kurulu’na sunulacak. Hatırlatmak istiyorum; hibe programlarının özünde proje yarışması. Gönül ister ki gelen tüm projeleri destekleyelim. Ancak kazanmayan projelerin sahipleri projelerinin neden geçmediğini irdeleyerek düzeltmeler yapmalı, daha da geliştirmeli ve uygun bir hibe programımıza yeniden başvurmalı” dedi.
Mali destek programlarının kalkınma ajanslarının bölgesel olarak yürüttükleri stratejilere ulaşmak için kullandıkları en önemli araçlardan biri olduğunu belirten Genel Sekreter ÖZEN, “2010’dan itibaren Kalkınma Ajansımız 5 mali destek programına çıkmış, yaklaşık 66.4 milyon TL mali destek vermiş ve proje sahiplerinin katkılarıyla 128.4 milyon TL’yi geçen yatırımın gerçekleşmesini sağlamıştır. Bin 200’den fazla kişiye de istihdam oluşturuldu. Bu sene ilk defa 3 yeni mali destek programımız var. Bölge Planı’nda Antalya, Isparta ile Burdur için 5 gelişme ekseni belirlendi. 3 program da bizim için Bölge Planı’ndaki gelişme eksenlerine hitap eden, tümleşik olarak bölgesel kalkınmamıza ve hedeflerimize hizmet eden programlar olarak hazırlandı. Proje başvuranlar için programların hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.