Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitimin kısaltılmasına ilişkin tartışmaları izlediklerini söyledi. Tekin, "Bu konuda kamuoyunda bir talep olursa, biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz" dedi.
Tekin'in açıklaması Memur Sendikaları Konfederasyonu'na (Memur Sen) bağlı Eğitimciler Birliği Sendikası'nın (Eğitim-Bir-Sen) yaptığı bir araştırmanın ardından geldi.
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yaptıkları saha araştırmasına göre "4+4+4" zorunlu eğitim sisteminin son dört yılının yeniden ele alınmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Aynı zamanda Memur Sen'in de genel başkanı olan Yalçın, 8 Temmuz'da yaptığı basın açıklamasında, "Son dört yılın yeniden eğitim sistematiği içerisinde bir tartışmaya tabi tutulması, çaprazlarının görülmesi, sosyal paydaşlarla bu konunun tartışılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etmek isterim" dedi.
Eğitim-Bir-Sen çalışmasında öğretmen, okul yöneticisi, lise öğrencisi ve velilerden 36 binden fazla katılımcı yer aldı.
Yalçın'a göre çalışmaya katılım gösteren öğretmen ve idarecilerin yüzde 93'ünden fazlası, sistemin son dört yılında değişim yapılması gerektiği yönünde görüş bildirdi.
Son dört yılın 2+2 şeklinde (iki yıl zorunlu iki yıl isteğe bağlı) ya da 3+1 şeklinde (üç yıl zorunlu bir yıl isteğe bağlı) yeniden düzenlenmesi yönünde görüş birliğinin öne çıktığını belirten Yalçın şunları söyledi:
"Onun için eğitim otoritelerinin, sosyal paydaşların, Milli Eğitim Bakanlığının, dolayısıyla tüm paydaşların bu konuyu yeniden ele almasına ihtiyaç olduğunu görüyoruz. Ancak bu süreci nihayete erdirecek olan, Milli Eğitim Bakanlığının vereceği karar ve 21. Milli Eğitim Şurası olacaktır."
• 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli': Bu yıl ilk kez uygulamaya başlanan program neden tartışılıyor?
Milli Eğitim Bakanı Tekin: 'Kamuoyunda talep olursa ilgili birimlerimizle değerlendiririz'
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 9 Temmuz'da Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Meclis Grup Toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, dört yıllık zorunlu lise eğitiminin 2 yıla düşürülmesi hakkında, "Türkiye'deki beklentilere bakıyoruz, kamuoyundaki tartışmaları izliyoruz. Bu konuda kamuoyunda bir talep olursa biz de ilgili birimlerimizle beraber oturur değerlendiririz" dedi.
• Zorunlu eğitimden kopuş: Eğitim dışında kalan öğrenci sayısı 600 bini aştı
Bu konuda herhangi bir çalışmalarının olup olmadığı yönündeki bir soruya cevap veren Tekin şunları söyledi:
"Nihayetinde bu yasama organının yetkisinde. Biz de değerlendirmelerimizi yasama organına bildiririz. Ama şu anda biz sadece kamuoyundaki tartışmaları sizler gibi izliyoruz, raporları okuyoruz. Bu raporlardaki ifadeleri bilim insanları, akademisyen ve öğretmen arkadaşlarımız, bakanlıktaki ilgili birimler değerlendiriyorlar. En son bir karara varırsak bu kararı ilgili siyasi mekanizmalarla paylaşırız."
Eğitim-Bir-Sen araştırmasının sonuçları
Zorunlu eğitimin son dört yılını kapsayan Eğitim-Bir-Sen'in araştırmasında 36 binin üzerinde katılımcı yer aldı.
81 ilde yapılan araştırmaya 17 binden fazla öğretmen, 7 bini aşkın idareci, 5 binden fazla 11. ve 12. sınıf öğrencisi ile yine 5 bini aşkın veli katıldı.
En yüksek katılım İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden gerçekleşti.
Öğretmenlerin yüzde 93,8'i, okul yöneticilerinin yüzde 97,1'i, öğrencilerin yüzde 78,5'i ve velilerin yüzde 78,8'i 12 yıllık mevcut zorunlu eğitim süresinin kısaltılması gerektiğini söyledi.
Mevcut sürenin yeterli olduğunu düşünenlerin oranı öğretmenlerde yüzde 5,3, yöneticilerde yüzde 2,5, öğrencilerde yüzde 19,7, velilerde ise yüzde 19,6 olarak belirlendi.
Zorunlu eğitimin süresinin uzatılması gerektiğini savunanların oranı ise tüm gruplarda yüzde 2'nin altında kaldı (öğretmenlerde yüzde 0,9; öğrencilerde yüzde 1,7).
Katılımcıların büyük bölümü, lise son sınıfın yapısının değişmesi gerektiğini belirtti.
"Lise son sınıf öğrencilerinin son yıl okula devam etmesinin gereksiz olduğu" görüşünü paylaşanların oranı öğretmenlerde yüzde 83,6, yöneticilerde yüzde 84,7, öğrencilerde yüzde 75,9, velilerde ise yüzde 47,3 olarak belirlendi.
Lise son sınıfın üniversite hazırlık ya da kariyer planlama yılı olması gerektiğini belirtenlerin oranı ise öğrencilerde yüzde 92,3, öğretmenlerde yüzde 90,4, yöneticilerde yüzde 88,8, velilerde ise yüzde 89,9 düzeyinde gerçekleşti.
• Proje okul nedir, öğretmenler nasıl atanıyor?
'4+4+4' sistemi ne zamandır uygulanıyor?
Kamuoyunda "4+4+4" olarak da anılan zorunlu eğitim sistemi 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanıyor.
Sekiz yıllık okullarda, kesintisiz eğitim yapılan ilköğretim kurumları, artık ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar şeklinde kuruldu.
Başta Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve muhalefet partileri o dönem bu sisteme şiddetle karşı çıkmıştı.
"4+4+4" eğitim sistemine göre göre, ilköğretim kurumları; 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluştu.
Zorunlu ilköğretim çağı, 6- 14 yerine, 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsadı.
Bu çağın, çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitişi öngörüldü.
Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023-24 örgün eğitim istatistiklerini baz alan araştırmalara göre, okul dışında kalan çocuk sayısı yaklaşık 612 bine yükseldi.
Eğitim Reformu Girişimi'nin (ERG) analizine göre, okul dışında kalan çocuk sayısı yüzde 38,4 arttı.
Böylece zorunlu eğitimde olması gereken 200 bine yakın çocuk daha eğitim dışına çıktı.