Barınak hayvan hapishanesi değildir

Barınak hayvan hapishanesi değildir

Barınak hayvan hapishanesi değildir

Isparta Hayvan Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Sabri Kocabaş, Belediye tarafından yaptırılan Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili kamuoyunda hayvanların burada toplanacağı yönünde yanlış bilgi dolaştığını ifade ederek, merkezin görevinin sokak hayvanlarını kısırlaştırıp, aşıldıktan sonra doğal ortamlarına geri bırakmak olduğunu söyledi.
 
Isparta Belediyesi tarafından Burdur yolu üzerinde 50 dönüm üzerine inşa edilen Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sona gelindi. Merkezin bu ay sonunda açılması bekleniyor. Isparta, bu merkezi büyük bir heyecanla beklerken, Isparta Hayvan Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Sabri Kocabaş, kamuoyunda merkez ile ilgili yanlış bilgilerin dolaştığını ifade etti. Merkezin hayvanları toplama yeri olmayacağını vurgulayan Kocabaş, yasa gereği sokak köpeklerinin bu merkeze alınacağını, aşı ve kısırlaştırılmaları yapıldıktan sonra doğal ortamlarına geri bırakılacağını söyledi.
YASA HER ŞEYİ SÖYLÜYOR
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu hatırlatan Sabri Kocabaş, “Bu kanunda açıkça belirtir; yaralı, hasta, güçten düşmüş hayvanlar alınır, rehabilite ve tedavi edilerek, kısırlaştırıldıktan sonra alındığı ortaya geri salınır. Burada hayvanlara küpe takılıyor. Daha sonra hayvanlar aşılanıyor ve hangi mahalleden alındıysa oraya bırakılır. Yasa bunu söyler. Bu her ilde böyledir. Denetimin olmadığı bazı yerlerde barınaklı hayvanlar kapatılıyor. Ama bu durum yasa dışıdır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca buralarda denetim yapılır. Sağlıklı hayvanının bir barınakta kapatıldığı görülürse cezai işlem uygulanır” dedi.
ORASI BARINAK DEĞİL, GEÇİCİ BAKIM EVİDİR
Hayvanların açılacak olan merkezde toplatılacağına dair bilgilerin dolaştığını belirten Kocabaş, şunları söyledi: “Ama yasada öyle bir durum yok. Hasta ve sokakta yaşayamayacak hayvanlar geçici bakım evinde tutulabilir. Orası zaten bir barınak değil, geçici bakım evidir. Barınak 10 yıl önce bu yasa çıkmadan hayvanların toplanması ve ölene kadar orada bakılmasıydı. 2004’te çıkan yasa gereği yeni kurulan tesisler geçici bakım evi olarak geçiyor. Barınaklar hayvan hapishaneleri değildir.
KÜPESİZ HAYVANLARIN BELEDİYEYE BİLDİRİLMESİ GEREKİYOR
İnsanlar da bu yanlış algı sonucu küpeli hayvanları da belediyeye şikayet etmeye başlayacaklar. Belediyenin küpeli hayvanı alma hakkı yoktur. Hayvanın küpesi varsa hayvan orada kalacaktır. Ama küpesizse belediye ekiplerine haber verişmesi gerekiyor. Belediye ekipleri küpesiz hayvanı alır kısırlaştırdıktan sonra 7 ya da 15 gün içerisinde doğal ortamına geri bırakılır.”
ÇOK GÜZEL BİR MERKEZ OLACAK
Öte yandan belediye tarafından yaptırılan merkezin çok güzel olduğuna değinen Kocabaş, “Burada amacımız geçici bakımevinin çok büyük olması değil, veteriner ve çalışanların çok donanımlı olması. Şuanda 4 tane çok donanımlı veteriner alındı. Birbirinden yetenekli insanlar alındı. Bu konuda hiçbir sıkıntımız yok. Şuanda işçilerle ilgili bir çalışma yapılıyor. İlk açıldığında geçici bakımevi çok dolu olacak. Çünkü çok hayvan var. Bunların tedavisi bitene kadar bakımevinde bekletilecek. Hayvanların birlikte yaşatılması ve koku gibi ilk başta sorunlar olabilir. Diğer şehirlerden gelen insanlar bizim geçici bakımevini görünce bizi geçmiş diyorlar. Bazı şehirlerde olduğu gibi orasının ölüm kampına dönmemesini istiyoruz. Isparta’nın beklentisinin üstünde bir merkez oldu. Hem doğayla iç içe hem de insanlar hayvanları oradan sahiplenebilecekler. Ayrıca sayın belediye başkanımız kafeterya, oyun bahçesi gibi yerlerde yapmayı düşünüyor. Bunlar da yapılırsa daha güzel olur” dedi.
HAYVANLAR KISIRLAŞTIRILINCA BU SORUN ORTADAN KALKACAK
Diğer taraftan hem kendilerine hem de belediyeye mahallelerden köpeklerle ilgili çok şikayet gittiğini dile getiren Kocabaş, “Köpekler birlikte yaşamaya uygun hayvanlar değildir. Bunların birlikte toplanmasının tek sebebi içlerinden bir tanesinin dişi olmasıdır. Dişi olan çiftleşme döneminde tüm köpekleri arkasına takar. Bu köpekler 20-30 olabilirler. Bu köpekler insanlara karşı saldırgan değiller ama kendilerine karşı saldırgan olabiliyorlar. Hayvanlar kısırlaştırıldıktan sonra bu durum ortadan kalktığı için köpeklerin toplu halde gezmeleri ortadan kalkacak. Bakımevi ile bu sorunun ortadan kaldırılacağını ümit ediyoruz.
BAKIMEVİ AÇILDIKTAN SONRA SORUNLARIN
YÜZDE 95’İNİN ORTADAN KALDIRILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
Küpeli hayvanlardan kesinlikle korkmasınlar. Merak ettikleri bir şey varsa bizimle irtibata geçebilirler. Sorunlar olduğunu biliyorum. Geçici bakımevi açıldıktan sonra sorunların yüzde 95’inin ortadan kaldırılacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

Anahtar Kelimeler: