Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Barla İmar Planı'na itiraz

Barla Vakfı, inanç ve kültür turizmi açısından Barla'yı dünyaya açacak Revizyon İmar Planı'nın bazı maddeleriyle ilgili itiraz, görüş ve önerilerde bulundu.

ISPARTA 28.04.2016 07:02:00 0
Barla İmar Planı
İl Özel İdaresi'nin hizmet satın alma yoluyla hazırlattığı Barla İmar Revizyon Planı, İl Genel Meclisi'nden onaylandı ancak askı sürecinde birçok itirazla karşı karşıya kaldı. 20'nin üzerinde STK'nın faaliyet gösterdiği Barla'da yeni imar revizyon planına itirazlar hem kurumsal hem de bireysel olarak yapıldı. Askıdan inen İmar Revizyon Planı, gelen itiraz, görüş ve önerilerle birlikte yeniden değerlendirilerek, onaya sunulacak.
                İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan ve İl Genel Meclisi tarafından onaylanan Barla Revizyon İmar Planı'na askı süreci içerisinde en kapsamlı ve dikkat çekici itiraz Barla Vakfı'ndan geldi. Barla'nın en büyük sivil toplum örgütlerinden birisi olan Barla Vakfı, imar planı notlarına 4, planla ilgili ise 6 konuda itiraz, görüş ve öneri sundu. Barla Vakfı'nın en dikkat çeken itirazları arasında köye giriş yollarının il standartları düzeyinde öngörülmesi yer alıyor. Hazirlanan İmar Revizyon Planı'na  30 metre genişliğindeki karayolu ile ulaşına Barla'ya köy içi ulaşım için 2 adet 25, 2 adet 15, 1 adet 17 metrelik yol güzergahı bulunuyor. Barla Vakfı Yönetim Kurulu, bu düzenlemeye yönelik itirazı, görüş ve önerileri şöyle:
GERÇEKÇİ DEĞİL
                "30 Metre genişliğindeki karayolu ile ulaşılan Barla’ya imar planında köy içine ulaşmak için il kapasitesindeki  iki adet 25, iki adet 15, bir adet 17 metrelik yol güzergahlarının yapılması, plan içerisindeki zayiatların çoğalmasına, doğal yapının ve karakterinin bozulmasına neden olacaktır. Ayrıca mevcut arazinin eğim durumu göz önüne alındığında, uygulamanın teknik olarak mümkün olmayacağı kanaatine varılmıştır.
                Barla’nın nüfus yoğunluğu ve turizm potansiyeli dikkate alındığında, plandaki  yol genişliklerinin gerçeklerle uyuşmadığı görülmektedir. Bu yol genişlikleri ancak il bazında düşünülebilir. Ayrıca bu yolların kamulaştırılması, sanat yapıları ve yol kaplamalarındaki maliyetler olması gerekenden çok yüksek olacağı ve kamu zararı oluşacağı düşünülmektedir."
                Barla Vakfı'nın dikkat çektiği diğer bir husus ise bina çatılrında uydu anteni, güneş enerjisi paneli ve klima sistemlerinin yasaklanmasının köy halkı açısından mağduriyet  verecek olması. Bu konudaki itiraz ise şu şekilde:
                "Planın Kentsel Tasarım Proje Alanı-4  Alanlarınaİlişkin Esaslar bölümünün 37. Maddesinde ve Gelişme Alanlarına İlişkin Esaslar bölümünün 27.maddesinde,“çatı üzerinde genel silueti bozacak anten, klima tesisatı vb eklentileri yapılamaz” denilmektedir. Ekonomik enerji ihtiyacını karşılayacak güneş enerjisi panelleri ile uydu anten ve genel havalandırma klimalarının nerelere konulacağı belirtilmelidir."
                Barla Vakfı Yönetim Kurulu'nun İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'ne sunduğu itiraz, görüş ve öneriler şu şekilde:
Plan Notlarıyla ilgili görüşlerimiz:
                Planın Genel Hükümler bölümünün 16. Maddesine, “ revizyon öncesi plana göre imar planı uygulaması yapılmış imar parsellerinde yapı emsali bürüt parsel alanı üzerinden hesaplanır” hükmünün getirilmesi.
                Gelişme Alanlarına İlişkin Esaslar bölümünün 5. Maddesinde, parsel büyüklüklerinin maksimum veya minimum olarak sınırlandırılması, mevcut imar parsellerindeki yapılaşma açısından sorunlar yaratacağı kanaati oluşmuştur.
Gelişme Alanlarına İlişkin Esaslar bölümünün 13. Maddesinde belirtilen bina cephe ve derinlik sınırlamasının kaldırılması.
Planla ilgili görüşlerimiz:
                Gelişme alanlarında daha önceki planda 0.30 - 0,90 emsal 3 kat olan yapılaşma şartlarının mevcut planda 0.30 – 0,60 emsal 2 kat olarak verilmesi, hak kayıplarına neden olacağından kat adedinin 3 kat olarak belirlenmesi. (Barla halkının konut ihtiyacı ve iktisadi durumu dikkate alındığında, bu durumun ancak 3 kat müsaadesiyle karşılanacağı ön görülmüştür.)
                Mevcut planda Barla’nın nüfus yoğunluğunun artacağı varsayılmış olmakla beraber, yeni planda yeni gelişme alanları oluşturulmamış, tam tersine eski plandaki konut alanlarının bir kısmının turizm tesis alanı ve pansiyon alanı olarak ayrılmış olduğu görülmektedir. Bu durum konut alanlarının daralmasına ve Barla halkının nüfusunun gelişmesine tezat teşkil ettiği kanaatine varılmıştır.
                Revizyon planında SKT’lere ayrılmış olan alanların konut alanı olarak ayrılması, buna alternatif olarak SKT’lere, üniversite alanı olarak gösterilmiş olan bölgenin güney batısındaki, plan dışında bulunan münhal alanların (Kalebağlar) değerlendirilmesi uygun olacaktır.
                Gelişme alanında bulunan bölgede önceki imar planına göre imar uygulaması %70 yapıldığından, revizyon planında eski plana aykırı yol açılmaları veya yol kapatılmaları ya da yeşil alanların yerlerinin, yol güzergahlarının ve kullanım şekillerinin değiştirilmesi, telafisi mümkün olmayan hukuki ve vicdani problemlere sebebiyet verecektir diye düşünmekteyiz.
                İmar planı notları ve eski ve yeni imar planları üzerinde yapmış olduğumuz incelemeler, teknik kişilerle yaptığımız görüşmeler, Barla’da yaşayan hemşehrilerimizle yapmış olduğumuz istişareler ve gayrimenkul maliklerinin sözlü şikayetlerinden edindiğimiz kanaat neticesinde oluşan görüşlerimiz yukarıda rapor edilmiş olup, görüşlerimizin yapacağınız değerlendirmelerde dikkate alınması temennisiyle saygılar sunarız."

kaynak: Akdeniz

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °