Tarih: 25.01.2017 05:19
‘Başkanlığa ne CHP ne de AK Parti gibi bakıyoruz’
Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay, ‘Başkanlık’ olarak dillendirilen Cumhurbaşkanlığı Sistemine karşı olmadıklarını ancak tek kişi üzerine olacak bir sistemi istemediklerini belirterek, “Bu sistemin bir daha değişmesi çok zor. Belki 50, belki 100 yıllık bir program. Onun için çok incelemek lazım” dedi.
Saadet Partisi’nin yaklaşık 2 hafta önce gerçekleştirdiği olağan genel kurulunda tekrar il başkanlığına getirilen Cevat Gençay, Kanal32’de katıldığı Birebir Programında Anayasa Değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı sistemini değerlendirdi. ‘Başkanlık Sistemi’ olarak dillendirilen Cumhurbaşkanlığı sistemine karşı olmadıklarını ifade eden Gençay, yapılan anayasa değişikliği maddeleri için kaygılarının olduğunu, bu değişiklikler için daha çok çalışılması gerektiğini söyledi.
MECLİSİN BU KADAR HIZLI VE ÇOK ÇALIŞTIĞINI GÖRMEDİK
Türkiye’nin şuanda farklı bir ortamda olduğunu belirten Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay, “Her gün şehit cenazelerimiz geliyor, yüreklerimiz kan içinde. Toplumsal bir yozlaşma var, boşanma rakamları müthiş artmış, 14 yılda 1,5 milyon çift boşanmış. Bir kutuplaşma var, bu kutuplaşma üzerinden siyaset gidiyor. İşsizlik var, 3 milyon işsiz olmuş. Gelir dağılımında büyük bir adaletsizlik var. Asgari ücret 1404 TL iken milyoner zenginleri müthiş şekilde artıyor. Dertler, esnaf, belediyeler, şirketler, holdingler borçlanmış, devletimiz müthiş bir borçlanmaya girmiş. Tüketim toplumu olmuşuz. Giydiğimiz, yediğimiz, bindiğimiz her şeyi dışarıdan getirir hale gelmişiz. Dolar fırladı. Bu kadar insanımızı ilgilendiren bir ortamda 550 milletvekilimiz başkanlık sistemi olsun mu olmasın mı, rejim değişikliği mi değil mi mücadelesi yaptı. Bu konular için meclisin bu kadar hızlı ve çok çalıştığını görmedik. O zaman milletin gündeminde bu yok. Ama dayatılıyor ve olsun mu olmasın mı diye gidiyor” dedi.
BAŞKANLIK SİSTEMİNİ 1973’TEKİ MİLLİ SELAMET PARTİSİ’NDEKİ SEÇİM BİLDİRGEMİZE YAZMIŞIZ
Türkiye’de sistemin değişmesi gerektiğinin altını çizen Gençay, bu konuda geçmişte yapılan yanlıkların yapılmaması için uğraştıklarını ifade etti. Gençay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Belirli kurallar var o kuralları yaparsanız yanlış yaparsınız. Amerika’dan medet beklenmez. Çünkü onun hesapları aynı, onun çıkarlarından başka dostu olmaz. Biz başkanlık sistemini 1973’teki Milli Selamet Partisi’ndeki seçim bildirgemize yazmışız. Biz başkanlık sistemini istiyoruz, ona karşı değiliz. Biz başkaları gibi rejim değişiyor demiyoruz. Türkiye nasıl iyi idare olacaksa öyle idare olsun. 12 Eylül Anayasası’na karşı olmayan yok zaten. Partilerden de karşı olmayan yok, halktan da karşı olmayan yok.
18 DEĞİL TÜM MADDELERİNİN DEĞİŞMESİ LAZIM
Anayasada 18 madde değişiyor. Madem anayasa yapılacak 18 değil daha çok maddenin değişmesi gerekir. Ama mecliste halkın temsilcileri partiler var, mecliste olmayan partiler de var. Bunlarla oturulup bir komisyon kurulsa, anayasadan anlayanlar günlerce çalışsalar, 80 milyon insanın işte bu benim anayasam dediği bir anayasa yapsalar daha iyi değil mi?
BUNDAN SONRA GELECEK NESİLLER BUNDAN ŞİKAYETÇİ OLABİLİRLER
Getirilmek istenen çok zor bir sistem. 367 ile kabul olması gerekirken 340’larla kabul edildi. Bu sistemin bir daha değişmesi çok zor. Belki 50 belki 100 yıllık bir program. Onun için çok incelemek lazım. Bundan sonra gelecek nesiller bundan şikayetçi olabilirler. Biz diyoruz ki; sistem iyi olsun.
MUHALEFET OLSUN DİYE YAPMIYORUZ
Biz burada cumhurbaşkanına muhalefet olsun diye yapmıyoruz. Örneğin şuandaki cumhurbaşkanımız görevini yaptı ve sonra gitti. Sonra Kenan Evren gibi birisi geldi. Şu maddeler olursa ne olacak Türkiye’nin hali? Bu insanlar nefes alamazlar.”
YÜZDE 51, YÜZDE 100’Ü NASIL FESHEDER?
Referanduma götürülecek anayasa değişikliğinin maddelerini değerlendiren Gençay, şunları söyledi: “Birincisi kuvvetler birliği ilkesi mutlaka sağlanmalı. Bir insan hem yasama, hem yürütme hem de yargıya hakimiyet sağlanmamalı. Bu doğru değil. İkincisi güçlü bir meclis olmalı. TBMM’yi 55 milyona yakın seçmenimiz seçiyor. 55 milyon seçmenin seçtiği bir meclisi bir kişi nasıl fesheder? Örneğin Cumhurbaşkanı yüzde 51’le seçilecek, meclis yüzde 100’le seçiliyor. Yüzde 51, yüzde 100’ü nasıl fesheder? Bu madde de yanlış.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI TARAFSIZLIK İLKESİNE AYKIRI
Millete güvenilmeli. Önemli bakanlıklar meclisin onayına sunulmalı. Örneğin Milli Savunma, İçişleri, Adalet Bakanlığı, TBMM’nin onayına sunulmalı. Bakanlar için gensoru hakkı korunmalı. Partili cumhurbaşkanı tarafsızlık ilkesine aykırı. Bu toplumun bütününü kucaklayamaz. Partisine oy verenlere daha yakın, diğerlerine daha uzak durur.
YÜZDE 10 BARAJI İLKEL BİR DURUM
Seçim barajı kaldırılmalı. Bunu 12 Eylül Anayasası’nda kimse tasvip etmiyor ama kimse de kaldırmıyor. Bu seçim barajı kalkmış olsa TBMM’de hiçbir insanın temsil edilmediği olmaz. Yüzde 10 barajı ilkel ama tam değişme vaktiyken kimse bunu kaldırmıyor. Meclisin güçlü olması için milletin seçtiğinin mecliste olması gerekir.
CUMHURBAŞKANIMIZA O KADAR YÜK YÜKLENİYOR Kİ, BUNU TAŞIYAMAZ
Meclisin kanun yapma, bütçeyi yapma ve denetleme hakkı mutlaka korunmalıdır. Cumhurbaşkanımıza o kadar yük yükleniyor ki, bunu taşıyamaz. Meclis bütçeyi, kanunu yapsın, bütçeyi onaylasın. Denetleme yetkisi olsun. Yargı bağımsızlığı mutlaka korunmalı. Yasama ve yürütmenin etkisinde kalmamalı, bu şekilde düzenlemelidir.
HALKTA HEYECAN YOK
Bu kaygılarımızı genel başkanımız sayın cumhurbaşkanımıza iletti. Aynı zamanda başbakanımız, parti başkanları, grup başkanvekillerine tek tek iletti. Milletvekillerine iletildi. Bu söylediklerimiz şeylerle referanduma koşuyoruz. Halka bakıyoruz heyecan yok. Simitçi, ayakkabı boyacısı kardeşimize soruyoruz, beni ilgilendiren bir şey yok ağabey diyor. Başkanlık sistemi bu şekilde olup da dolar 1 liraya mı düşecek, işsizlik sıfırlanacak mı, yatırımlar mı artacak, terör mü bitecek? Neden bu kadar dayatılıyor?
GÜZEL BİR SİSTEM OLSUN İSTİYORUZ
Biz ne CHP gibi ne de AK Parti gibi bakıyoruz. Biz güzel bir sistem güzel bir tezgah olsun, bu tezgahtan kimse zarar görmesin istiyoruz. 30 yıl sonra bu ülke idare ediliyorken dedelerimiz gerçekten hak, adalet üzerine güzel bir sistem yapmışlar desinler.
BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTİYORUZ AMA TEK ŞAHIS İÇİN İSTEMİYORUZ
Cumhurbaşkanına tüzel kişilik veriliyor. Köyü ilçe yapabilir, eyalet sistemi yapabilir. Onun için yanlış olan maddelere karşıyız. Bunu oturup konuşalım. Başkanlık sistemini istiyoruz. Ama tek şahıs üzerine bir başkanlık sistemi istemiyoruz.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —