Tarih: 11.06.2019 12:37

Başvurular Cumartesi günü sona eriyor: İmar barışından 96 milyon liralık kaynak!

Facebook Twitter Linked-in

HABER: Yunus ÖZLER
Türkiye genelinde olduğu gibi Isparta’da da binlerce konutun imar ve iskân sorununu çözecek olan İmar Barışı'na başvurular 15 Haziran Cumartesi günü bitiyor. İmar Barışında Isparta’da bugüne kadar 34 bin 580 başvuru yapıldı. 32 bin 315 belge verildi ve 96 bin 500 TL ödeme gerçekleşti.
 
İmar Barışı kapsamında devletin kasasına 1 yılda ülke genelinde tam 19 milyar lira girdi. 10 milyon kişi İmar Barışı'na başvuru yaptı.
BAŞVURU İÇİN SON 3 GÜN
İmar Barışı'ndan elde edilecek 19 milyar liralık gelir, genel bütçeye aktarılarak şehirlerin yeniden imarını düzenlemek için kullanılacak. İmar Barışı'ndan 31 Aralık 2017'den önce yapılmış yapılar faydalanıyor. Müracaatlar 15 Haziran'a kadar E-devlet üzerinden gece 24:00'e kadar yapılacak. İmar Barışı bedeli ise 30 Haziran 2019'a kadar ödenebilecek.
ISPARTA’DA DURUM NE?
Peki Isparta’da durum ne? Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, imar barışında Isparta’daki son durumu açıkladı. İşte o veriler:
1-İmar Barışı başvuru süresi 15 Haziran 2019 tarihinde sona eriyor. Bugüne kadar ilimizde 34.580 başvuru yapılmış olup 32.315 belge üretilmiş ve 96.500.00TL ödeme yapılmıştır.
Başvurular 21780 adedi Isparta merkez için yapılmış olup ger kalan başvurular ilçe ve köylerden yapılmıştır. Yapı Kayıt Belgesi başvuru yapılan yapıların sadece %38’i tümüyle ruhsatsız olan “Binanın Tamamı Başvurusu” kapsamında olup %62’si yapı içindeki bağımsız bölümler için yapıldığı görülmektedir.
2-Yapı kayıt belgesi alan 1038 vatandaşımızın su aboneliği, 860 vatandaşımızın doğalgaz aboneliği yapılmış olup bu konudaki mağduriyetleri giderilmiştir.
 İmar Barışı başvuruları 31.12.2017’den önce yapılmış yapıları kapsamakta olup, bu tarihten sonraki yapılan ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıları kesinlikle kapsamamaktadır. Buna ilişkin ilgili idarelerin ve müdürlüğümüzün inceleme denetimleri devam etmekte olup, tespit edilenler Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmaktadır.
3-Yapı kayıt belgesi olan 1140 başvuru sahibi, bedelini yatırarak tapu işlemlerini gerçekleştirmiş olup, tapu sürecinde sıkıntı yaşanmaması için tüm bilgilerin (ada, parsel, yüzölçümü,  kat adedi vb.) kesinlikle doğru olması gerekmektedir.
Bu konuda eksik, yanlış bilgi bulunuyorsa sistem üzerinden düzeltilebilmektedir.
4-Ücret iadesi işlemleri, fazla ödeme yapılan ya da mükerrer ödeme yapılan başvurular için yapılmaktadır.
 
Yeni alan kazanılan yapılar, mevcut kullanım alanını değiştiren yapılar ve ruhsatsız tüm yapılar için başvuru yapılması gerekmektedir.
Kat mülkiyeti, cins değişikliği vs işlemler için tüm paydaşların imzası alınarak hazırlanan mimari proje ve özel harita mühendislik büroları veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları (LİHKAB) tarafından düzenlenmiş olan zemin tespit tutanağı ile birlikte müracaatta bulunulur. Yapı Kayıt Belgesi için ödenen meblağ kadar bir bedel Hazine ve Maliye Bakanlığının merkez muhasebe birimi hesabına yatırılır.
MÜRACAATTA GEREKEN BELGELER
1- E-devlet şifresi
2- Geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi
3- Beyan edilecek yapının adresi
4- Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
5- Toplam inşaat alanı, konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare)
6- Konut ve ticari birim sayısı
7- Emlak vergisi birim değeri
8- Yapının bulunduğu arsanın alanı. Varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (Metrekare)
9- Yapı sınıfı
10- İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
11- Yapıyı ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf
 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —