Batı Akdeniz’in ateşini turizm yükseltti
TÜİK’in Ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre Isparta, Antalya ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz’de enflasyon aylık yüzde1.05 oranında artışla ülke enflasyonundaki artışın iki katından daha fazla gerçekleşti.
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Tüketici enflasyonunun (TÜFE) aylık yüzde 0.52 oranında artış göstererek beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini kaydeden Çandır, tüketici enflasyonunun yıllık yüzde 10.68 olduğunu belirtti.
ÇİFT HANE UYARISI
Çekirdek enflasyonun aylık bazda yüzde 0.49 artış gösterdiğini, yıllık bazda ise yüzde 10.16 olarak ilan edildiğini belirten Çandır, “Düşüşe az duyarlı, yükselişe ise çok duyarlı bulunan çekirdek enflasyondaki yukarı yönlü bu seyir, genel enflasyonun çift hanede kalacağı yönündeki beklentileri yükseltmektedir” dedi.
Yurtiçi üretici fiyatı (Yİ-ÜFE) endeksindeki değişimin Ağustos ayında yüzde 0.85 ve yıllık ise yüzde 16.34 olarak ilan edildiğini kaydeden Çandır, “Yurtiçi üretici fiyatlarında yaşanan bu gerçekleşmeler uzunca bir süredir tüketici enflasyonunun (TÜFE) artmasının temel nedeni olan Yurt Dışı Üretici Fiyat (YD_ÜFE) endeksinin ardından artışı körüklemeye devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
GIDA VE TARIMIN ETKİSİ
Ağustos ayında en fazla düşüş gösteren grubun yüzde -3.09 ile giyim ve ayakkabı olduğunu belirten Çandır, gıda ve alkolsüz içeceklerin yüzde -0.22 ile ikinci sırada enflasyonu düşürücü etki yarattığını kaydetti. Çandır, tarım ve gıda ürünlerinin yüzde -0.33’lük düşüş gösterdiğini belirterek, bu gurubun enflasyondaki düşürücü etkisine dikkat çekti.
TURİZM ENFLASYONU YÜKSELTTİ
Antalya, Burdur, Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz’de Ağustos ayı enflasyonunun aylık yüzde 1.05 oranında artışla ülke enflasyonundaki artışın iki katından daha fazla gerçekleştiğine dikkat çeken Çandır, “Bu olumsuz performansı tetikleyen temel parametre ise özellikle Antalya turizminde yaz aylarında yaşanan üç aya sıkışmış yoğun hareketliliktir” dedi. Antalya’da yaşanan turizm hareketliliğinin kentteki reel ekonomiye yansımasının istenilen düzeyde olmadığını kaydeden Çandır, “Bu nedenle fiyatlarda yaşanan artışlar bölgemiz ve genel enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam etmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
Batı Akdeniz’deki dönemlik yüksek enflasyonun çözümü olarak turizmi 12 aya yayılmasını gösteren Ali Çandır, şunları söyledi:
“Antalya turizmindeki hareketliliğin özellikle üç ay gibi kısa bir süre olan yaz mevsimine sıkışmış olması talebin fazlalığından ziyade, üç aya sıkışmış olan talebe cevap verecek olan arz kapasitesinin sınırlılığından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle bir an evvel 1990’lı yıllar ve 2000’li yıların başlarında hedeflenen turizmi 12 aya yayma politikalarını tekrar gündemimize almalıyız. Eğer uzun vadeye yayılmış bir turizm harekeliliği sağlanırsa mal ve hizmetler bakımından arz kapasitesi talebi karşılayacaktır. Aksi halde yaşanan dönemlik talep artışı enflasyonu olumsuz etkilemeye devam edecektir.”