Bayramda
Tedbirsizliğin
Cezası Ağır
2022 yılı Kurban Hizmetleri Komisyon kararına göre il genelinde bayram günü yüzlerce tedbir uygulanacak. Tedbirlere uymayanları ise ağır cezalar bekliyor.
Geçtiğimiz günlerde Valilik Toplantı salonunda Kurum yetkililerinin katılımı ile 2022 yılı Kurban Hizmetleri Komisyon kararı alındı. Kararda Emniyet, , Müftülük, İl Sağlık, ve Tarım Müdürlüğüne görev dağılımları yapıldı. Bu dağılımlara her kurumun ayrı ayrı yetki alanları olacak ve kontroller elden bırakılmayacak. Görev dağılımında en fazla yük Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne düşecek. Hayvanların sağlık taramasından tutunda, sevk, kontroller, kesim gibi birçok çalışma Tarım Jandarma Belediye ve Orman personeline ait olacak. Bayramda trafik yoğunlukları ve asayiş olayları gibi konularda Polis ile Emniyet teyakkuzda olacak.
Kurban ibadetinin dini vecibeleri yerine getirilmesi konusunda Müftülük, kesim alanları ve sorumlulukları konusunda belediyeler denetim yapacak. Bu görev dağılımlarında en az görev İl Sağlık Müdürlüğüne düşüyor. 4 maddelik dağılımda İl Sağlık Müdürlüğü genellikle afiş ve pankart ile bilgilendirme yapacak. Bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (s) bendi gereğince, 1.362.-TL idari para cezası uygulanır.
Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere, 2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin (/) bendi gereğince; toplu kesimler için 131.516.-TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi hâlinde 3.267.-TL. idari para cezası 2872 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi kapsamında uygulanır. Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve parklarda bırakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptırımlar uygulanır. 24/6/2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına göre, satılırken; hayvanların sağlıklarının iyi, barındırıldıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunlu olup bu hükme aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (f) bendi gereğince 681.-TL idari para cezası uygulanır. 5199 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasına göre; hayvanların kesilmesi; dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak hayvanı korkutmadan, ürkütmeden, en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak yapılır.
Hayvanların kesiminin ehliyetli kişilerce yapılması sağlanır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (h) bendi gereğince hayvan başına 2.860.-TL idari para cezası uygulanır. 5199 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin ikinci fikrasına aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28 inci maddesinin (h) bendi gereğince hayvan başına 7.150.-TL idari para cezası uygulanır. 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin (a) bendine göre; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek yasak olup bu hükme aykırı davrananlara aynı Kanunun 28 inci maddesinin (j) bendi gereğince hayvan başına 2.043. - TL idari para cezası uygulanır. 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin (e) bendine göre; kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına tedavi maksatlı olmayan müdahalelerde bulunmak yasak olup bu hükme aykırı davrananlara aynı Kanunun 28 inci maddesinin (j) bendi gereğince hayvan başına2.043.- TL idari para cezası uygulanır. . 5199 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi gereğince Hayvanlara işkenceye, acımasızca ve zalimce muameleye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak.